Planpriset till varvsstaden
Inför årets Arkitekturgala var Malmö stad nominerade i två kategorier och fick all anledning att fira. Varvsstaden kammade nämligen hem vinsten i kategorin Planpriset.
Planpriset är en prestigefull utmärkelse som tilldelas ett planarbete som på ett föredömligt sätt hanterar en angelägen samhällsfråga. I det historiska varvsområdet pågår en unik omvandling till en levande och hållbar vattennära stadsdel där gammalt möter nytt. Området utvecklas i samarbete med Varvsstaden AB.
I motiveringen kunde man bland annat läsa:
Den stegvisa transformationen av ett övergivet industriområde till en karaktärsfull och vacker stadsmiljö har fått en tydlig riktning tack vare nytänkande planerings- och policydokument. Vinnaren visar att nyfikenhet på det förflutna – på platsen och människorna som vistats där – är nyckeln till ett hållbarare sätt att planera staden.
Oskar Anselmsson är planarkitekt på stadsbyggnadskontoret och en av flera medarbetare som arbetat med Varvsstaden. Sedan 2011 har han varit involverad i ett antal projekt i området.
– Vinsten är en bekräftelse på vårt hårda arbete och ett lyckat samarbete inom staden och med Varvsstaden AB. Tillsammans har vi hållit fast vid grundidén hela vägen från vision till verklighet. Från början har det funnits en stark samsyn om kulturhistorien som stadsdelens unika kvalitet och identitetsbärare. På ett personligt plan är det särskilt kul då jag under studietiden sommarjobbade på Kockums och nu har fått vara med och utveckla området som stadsplanerare, säger Oskar.
Marcus Horning, stadsbyggnadsdirektör, framhåller det goda samarbetet i projektet:
Välfungerande samarbeten är nyckeln till lyckad stadsutveckling och Varvsstaden är ett tydligt exempel på detta. Jag är stolt över att verka i en stad som går i bräschen för återbruk, kvalitet och hållbarhet. Och lika stolt över alla medarbetares insatser genom åren. De har alla bidragit till ett fantastiskt resultat, säger Marcus.
Evelina Stjernfeldt är ansvarig landskapsarkitekt hos fastighets- och gatukontoret.
– Det känns fantastiskt kul. Jag är tacksam för allt det lärorika och givande samarbete som pågått under flera år både inom kommunen och externt. Extra roligt att det är just arbetet med cirkularitet som lyfts i juryns motivering. Det förankrar Malmö stad som pionjär för den gröna omställningen på riksnivå. Arbetet med kulturarv och områdets historia har också vägt tungt i jurys beslut vilket följer med framåt i det fortsatta arbetet, säger Evelina.
Även Hyllievångsparken var nominerad i kategorin Landmärket, men där blev det ingen vinst. Den tilldelades däremot Malmö stads stadsbyggnadspris 2024.
Såväl vinsten som nomineringarna är en bekräftelse på Malmö stads långsiktiga arbete för att skapa attraktiva och hållbara miljöer där människor kan leva, arbeta och utvecklas. Stort grattis till alla inblandade.