
Varvsstaden
Varvsstaden i Malmö bär på mer än 100 år av industrihistoria. Här växer nu en attraktiv stadsdel med en spännande blandning av kulturhistoria och moderna stadsmiljöer fram, med mycket grönska och plats för livet mellan husen. En stor del av Varvsstadens karaktär bygger på bevarande och återbruk av material och befintliga byggnader.
Detta händer i området
Styrmansbron
Vi har byggt en bro tvärs över Södra Varvsbassängen. Via Styrmansbron kan du som cyklar, går och åker buss lättare ta dig till och från Västra Hamnen. Mer Malmö åt alla!
Kategorier:
- Gång och cykelKollektivtrafik
Status:
- Färdigt
Beijers bro
Den röda gång- och cykelbron Beijers bro är en uppskalad variant av klassisk fackverksbro som innebär en ny väg mellan Universitetsholmen och Varvsstaden.
Kategorier:
- ArkitekturGång och cykel
Status:
- Färdigt
Solhöjdsparken
Nu finns en ny stadsdelspark i Varvsstadens sydvästra del. Solhöjdsparken får sin karaktär från av en stor, återbrukad stålkonstruktion från Kockumstiden och innehåller bland annat en lekplats, gräsytor samt många träd och blommor.
Kategorier:
- LekplatserParker och torg
Status:
- Färdigt
Brännhusparken
Den mindre parken i Varvsstadens nordvästra hörn blir en ny entré till området. Brännhusparken får tät grönska och höga träd, kombinerat med lekfulla element från den tidigare varvsindustrin.
Kategorier:
- Parker och torg
Status:
- Planerat
Gamla Dockan
Malmös äldsta torrdocka från 1857 är en spännande rest från Kockums varvsindustri. Nu förvandlas den tidigare fartygsdockan till en levande mötesplats med nya funktioner, samtidigt som den blir ett minnesmärke över en lång epok i Malmös historia.
Kategorier:
- Grönska och vattenParker och torg
Status:
- Pågående
Ångfärjekajen
Ångfärjekajen i den östra delen av Varvsstaden färdigställs, bland annat med ny markbeläggning, träd och andra planteringar, pollare samt nya bänkar av H-balkar och solitt ekträ. Här blir det mer plats vid vattnet, för fler.
Kategorier:
- GataGrönska och vattenGång och cykel
Status:
- Pågående

Varvsstadens unika historia
Varvsstadens historia börjar när Malmös hamn anläggs i slutet av 1700-talet. Under 1870-talet anlägger företaget Kockums Mekaniska Verkstads AB ett skeppsvarv i området och flyttar i början av 1900-talet hit fler delar av sin verksamhet. I Varvsstaden finns Malmös äldsta torrdocka från 1857 och kajer som löper längs en stor hamnbassäng. Tillsammans med kulturhistoriskt värdefulla byggnader och detaljer från den tidigare industrin, som pollare, traverser, spår, pirar samt en spetsbunker, ger de Varvsstaden en unik karaktär som bevaras och integreras i den fortsatta utvecklingen av området.
Varvsstaden är en del av Västra Hamnen, och utbyggnaden kommer ske under lång tid. Här finns redan många nya bostäder och kontor, den kommunala grundskolan Neptuniskolan, samt en ny förskola. Fler bostadshus planeras i områdets nordvästra del. I Varvsstaden anläggs nya parker, den största heter Solhöjdsparken. Kvartersmarken i området ägs och utvecklas av det privata bolaget Varvsstaden AB.
Gamla byggnader med nytt liv
I Varvsstaden finns många äldre industribyggnader som bevaras och anpassas till nya verksamheter. I områdets södra och västra del har omvandlingen av byggnader som det tidigare gjutereti, snickeriet, maskin- och monteringshallen, magasinet och administrationsbyggnaden påbörjats eller genomförts. Den före detta svets- och pannverkstaden blir parkeringshus, med lokaler för handel och service i bottenplan och nya radhus på taket. Företagen Media Evolution City och Sveriges Television är sedan länge etablerade i den nordöstra delen av Varvsstaden.

Vision
I det framtida Varvsstaden samspelar ny bebyggelse med varvets bevarade industriarkitektur. Stark och nutida, med en tydlig egen identitet. En levande stadsdel med människan i centrum – en hållbar stadsdel som tar vara på kontrasterna och resurserna som redan finns där.