Malmö stad
$left
$middle

Södra varvsbassängen

Vi har återställt vattendjupet i Södra varvsbassängen och kapslat in gamla föroreningar så att växter, fiskar och andra vattenlevande djur kan trivas här. En grundare bassäng innebär också en tryggare miljö för alla som vistas i området.

Flygvy över en kvadratisk hamnbassäng intill ett före detta varvsområde med varvskanal. Kajer, broar och byggnader runtom vattnet.

Från fartygsvarv till levande innerstadsmiljö

Malmö fick en hamn i slutet av 1700-talet. Då grävdes hamnbassänger och kanaler ut och vattenfylldes så att fartyg och varor kunde komma närmare staden. Södra varvsbassängen och Varvskanalen med sina kajer är ett arv från 1870-talet och intimt förknippat med Kockumsvarvet. Här skulle större fartyg kunna byggas och sjöättas, vilket ställde krav på rejäla vattendjup. Oftast 8 meter, med en variation mellan 6 och 11 meters djup. När varvet lades ner i slutet av 1900-talet var vattnet i bassängen kolsvart, dels på grund av djupet, dels av virvlande bottensediment som dessutom var kraftigt förorenat. Solljuset nådde inte ner till botten, vilket är en förutsättning för liv.

På båda sidor om Södra varvsbassängen har bostäder och verksamheter ersatt tidigare industrier och upplagsområden. Uppgrundningen av bassängen har gjorts för att höja kvaliteten på vattnet och att öka den biologiska mångfalden under ytan, men också för att det ska vara säkrare att vistas i området kring vattnet.

Södra varvsbassängen en solig dag precis vid vattenytan, med höga byggnader i bakgrunden och en brygga till höger. Bilden tagen nere i vattnet av Michael Palmgren.

Södra varvsbassängen. Foto: Michael Palmgren

Ett års arbete gav en grundare bassäng

Arbetet med att grunda upp Södra varvsbassängen startade 2022 och var klart ett år senare, hösten 2023. Nu är vattnet betydligt klarare än innan och det går att se ner till sandbotten från kajkanterna.

En grävmaskin på en pråm som ligger i en smal del av en hamnbassäng. Grävskopan lyfter just material från en annan pråm och släpper ner det i vattnet.

Södra varvsbassängen. Foto: Michael Palmgren

Material i tre olika lager

  • Längst ner i bassängen har vi lagt makadam, ett slags grövre stenar som stabiliserar bottensediment och gamla föroreningar från industrin.
  • Ovanpå det ligger ett flera meter tjockt mellanlager av lermorän, som kommer från utbyggnaden av järnvägen mellan Burlöv och Lund.
  • Överst finns ett lager sjösand från Danmark.
En randig fisk, en abborre, vid sandbotten.

tNyinflyttad abborre i Södra varvsbassängen. Foto: Michael Palmgren

Livet i och vid bassängen

Efter uppgrundningen är vattnet i Södra varvsbassängen och Varvskanalen 4 meter djupt. Från kajkanten syns sandbotten med ålgräs och steniga rev där tång, fiskar, musslor, krabbor och andra vattenlevande djur och växter kan trivas. Varvsbassängen är nu en plats för livet ovanför och under vattenytan.

Sidan senast uppdaterad:

sv