Malmö stad
$left
$middle

Amphitrite

I den historiska miljön på Universitetsholmen ska en ny byggnad ta plats mellan Neptunigatan och Bassängkajen, bredvid universitetsbyggnaden Niagara. I Amphitrite ska delar av Malmö Universitets verksamhet flytta in.

Visionsbild över den nya universitetsbyggnaden Amphitrite bredvid byggnaden Niagara, sedd från Neptunigatan.

En ny universitetsbyggnad

En till största delen ny byggnad för Malmö Universitets verksamhet ska uppföras i kvarteret Amphitrite, intill kvarteret Niagara och byggnaden med samma namn. Malmö stad sålde i januari 2025 fastigheten till en privat fastighetsaktör, som i samarbete med Malmö Universitet och Malmö stad utlyst ett parallellt uppdrag för utveckling av kvarteret.

”Magasin för kunskap” heter det vinnande förslaget, som innebär att delar av den befintliga byggnaden bevaras, samt att spår från områdets hamn- och industrihistoria lyfts fram.

Med välkomnande entréer, levande interiörer och anknytning till historien ska den nya byggnaden ha inbjudande miljöer för både studenter och besökare. Förslaget har tagits fram av teamet C.F. Møller Architects, Förstberg Ling och Softer.

Tidplan

Rivningsarbeten inleds sommaren 2025. Byggstart sker tidigast hösten 2025. Färdigställandet av gatumarken runtomkring Ampitrite påbörjas preliminärt vid årsskiftet 2027/2028 och uppskattas vara klart i slutet av 2028. Den nya byggnaden beräknas vara inflyttningsklar i början av 2028.

Varför gör vi detta?

Amphitrite har ett centralt och attraktivt läge i Malmö. Här planeras bland annat Malmö Universitets odontologiska fakultet (Tandvårdshögskolan) och studentkårerna att flytta in.

Utgångspunkten för den nya byggnaden är ett cirkulärt förhållningssätt, med målet att återanvända eller återbruka den befintliga bebyggelsen och strukturen i så stor utsträckning som möjligt.

Hälsa och välbefinnande främjas bland annat genom att skapa optimala förutsättningar för naturligt dagsljus, utblickar, lättillgängliga utomhusmiljöer och trivsamma arbetsmiljöer för alla.

Parallella uppdrag

För att kunna studera och jämföra olika möjligheter eller för att utreda en specifik fråga, anordnas ibland parallella uppdrag. Det kan handla om allt från snabba skisser till ett mer omfattande arbete, och är ett sätt för Malmö stad att få fram ett brett uppslag av olika idéer. Deltagarna får ersättning i form av en på förhand bestämd summa, anpassad efter uppdragets omfattning.

Sidan senast uppdaterad:

sv