Malmö stad
$left
$middle

Ungas röster – för framtiden och idag

Vem vet egentligen bäst hur det är att vara ung idag, om inte ungdomarna själva? Hur är det att växa upp i Malmö just nu? Några som vet det är Elena, Destiny, Rimas, Joy och Mira – fem ungdomar som, tillsammans med ungdomar från andra nordiska städer, har deltagit i det nordiska ungdomsprojektet U-LYNC.

I förra veckan samlades politiker, tjänstepersoner från Malmö stad och representanter från olika organisationer på Västra hamnens fritidsgård för att lyssna på vad ungdomarna tycker behöver förändras för att Malmö, och Norden, ska bli en bättre plats att vara ung i, både nu och i framtiden.

Tillsammans med ungdomar från nio andra nordiska städer har de identifierat fem viktiga teman: ungas delaktighet, psykisk hälsa, utbildning, hållbarhet och mångfald. Inom varje tema har de arbetat fram konkreta förslag på förbättringar.

Elena, Destiny, Rimas, Joy och Mira är alla besökare på Malmös fritidsgårdar, och det var genom fritidsgården de fick möjlighet att ansöka om att delta i projektet Unga människors urbana liv i Norden, också kallat U-LYNC. Förra våren reste de tillsammans med två fritidsledare till Reykjavik för att delta i en ungdomskonferens. Där samlades unga från hela Norden för att utbyta erfarenheter, lyfta frågor och arbeta fram lösningar. Projektet syftar till att ta vara på ungas kunskap och perspektiv för att ta itu med lokala utmaningar.

– Jag ville vara med i U-LYNC eftersom det är ett projekt som jag inte tidigare varit med om där jag kan påverka och göra skillnad för oss ungdomar. Det bästa med att vara med var att få höra andra nordiska ungdomars perspektiv och hur lång de har kommit i utvecklingen av barns rättigheter. Det känns viktigt att få vara med och påverka eftersom det är vi som i framtiden kommer att påverkas av hur samhället är och fungerar, säger Destiny.

– Jag gör detta för att prata för allas röster och alla ungar som inte vågar prata ut för sig själva, säger Elena.

Bland förslagen som ungdomarna presenterade fanns bland annat idéer för att stärka ungas politiska inflytande, som obligatoriska ungdomsråd i varje stad, sänkt rösträttsålder och utbildningskampanjer om rättigheter och demokrati. Inom psykisk hälsa lyftes behovet av bättre tillgång till stöd, minskad akademisk press och ökad mediekompetens. När det gäller utbildning efterfrågas mer inkluderande sexualundervisning, elevinflytande och undervisning om mångfald. Gällande hållbarhet föreslogs bland annat billigare och mer tillgänglig kollektivtrafik, fler grönområden och bättre återvinningssystem. För ökad mångfald och motverka diskriminering betonas vikten av fler fritidsaktiviteter, en mer inkluderande integrationspolitik och ökad medvetenhet genom media och utbildning.

Vad skulle ni vilja säga direkt till beslutsfattare i Malmö?

– Vi ungdomar är framtiden, vi blir sällan hörda och behandlas som om vi inte vet vad vi gör. Men vi är stora nog att kunna ta egna beslut om hur vi vill att vår Malmö ska vara, säger Destiny.

En av de som var på palts och lyssnade på ungdomarna var Frida Nilsson, barnrättssamordnare på Fritidsförvaltningen.

– Det är en ynnest att få komma hit lyssna på Destiny, Joy, Elena, Rimas och Mira. Genom att de delar med sig får vi vuxna möjlighet att förstå ungas perspektiv och behov bättre. De har visat imponerande engagemang och har kommit med bra konkreta förslag som kan göra Malmö till en ännu bättre stad att växa upp i. Barns och ungas röster är centrala när vi i staden formar ett samhälle som är rättvist och inkluderande för alla. Att lyssna är en sak, men vi måste hitta sätt att också låta deras röster räknas i beslut och processer. Hur tar vi in den kunskap vi fått idag? Och hur ser vi till att ungdomarna får veta att deras tankar faktiskt tas på allvar?, säger Frida.

Målet med U-LYNC är att ungdomar ska känna till och kunna utöva sina rättigheter och erbjudas en plats vid bordet när beslut fattas i frågor som berör dem.

 

Vad kan du göra för att göra Malmö bättre för stadens unga?

sv