Malmö stads krisstöd vid allvarliga händelser: Vi finns där människor behöver oss
Tre spräningar har nyligen inträffat på olika platser i Malmö. När allvarliga händelser inträffar - oavsett om det rör sig om våldsdåd, olyckor eller andra kriser - aktiveras Malmö stads krisstöd.
Det trygghetsskapande arbetet vid allvarliga händelser sker alltid i nära dialog med polisen och i samverkan med fastighetsägare, uppsökande och brottsförebyggande verksamheter inom socialtjänsten samt andra kommunala aktörer och civilsamhället.
- Vår roll är att finnas där människor känner utsatthet, oro eller behöver stöd vid en allvarlig händelse. Insatserna anpassas efter varje enskild situation, men bygger på information, närvaro, dialog och bemötande i det drabbade området, säger Åsa Malmström, ansvarig för Malmö stads krisstöd.
Vilka insatser som sätts in avgörs gemensamt – ofta i samråd med polisen – utifrån en helhetsbedömning av läget. Faktorer såsom oro bland boende och påverkan på barn och unga samt områdets behov i stort vägs in. Stödet på plats sker vanligtvis i nära samverkan med fastighetsägare, ungdomsfält Malmö och andra berörda kommunala verksamheter.
- Alla situationer ser olika ut. Ibland är vi på plats, i andra situationer är det mer verkningsfullt att de som redan har en relation till området - som fältarbetare och fastighetsägare - är de som möter upp boende i området. Den bedömningen gör vi alltid tillsammans och oavsett vem som möter upp på plats är målet alltid densamma – att visa närvaro och finnas där människor behöver oss, när det betyder som mest, säger Åsa Malmström.
Malmö stads krisstöd
Ett av Malmö stads krisstöds verktyg är att sprida samlad krisstödsinformation med kontaktuppgifter till stöd som finns inom Malmö stad. Det görs t ex genom visitkort med länk till Malmö stads krisstödshemsida, affischer eller flyers i brevlådor. Det gör det enkelt för boende eller andra berörda att själva ta kontakt om de upplever oro eller har behov av stöd.
Ungdomsfält Malmö
Ungdomsfält Malmö arbetar förebyggande och uppsökande med ungdomar och unga vuxna mellan 12-21 år. De finns där för att lyssna, stötta och hjälpa till vid behov.