$left
$middle

Elever berättar

Varför väljer våra elever S:t Petri skola? Här berättar några av våra elever om hur de trivs på vår skola.

Porträtt av Yasmin

Yasmin Hussein Ali, natur klassisk

jag tänkte att i en skola som Petri, med höga meritpoäng, så är nog studieron ganska bra då elever har höga betyg.

Varför valde du S:t Petri skola?

– Jag är väldigt pratig och dras med snabbt om det är oroligt i klassen. Då glömmer jag att koncentrera mig och tänker att det där fixar jag hemma, vilket gör skolan mycket jobbigare än vad den egentligen är. Så jag tänkte att i en skola som Petri, med höga meritpoäng, så är nog studieron ganska bra då elever har höga betyg.

Här är det verkligen studiero och skolan som verkade jättestor när jag började känns mycket mindre nu. Dessutom så är lärarna och undervisningen bra, jag var mest nervös inför matten, men det är nog det ämnet jag känner mig mest bekväm med just nu, då matteläraren undervisar på ett bra sätt. Nu vill jag ta vara på chansen när jag kommit in och göra ett bra jobb.

Porträtt av Eskil

Eskil Høiler Ramäng, natur klassisk

– Här är det mesta bra. Inte så pushigt och ganska avslappnat men fortfarande på en hög nivå.

Varför valde du S:t Petri skola?

– Jag ville gå med andra som var studiemotiverade och valde Petri istället för en annan skola jag funderat på. Här är det mesta bra. Inte så pushigt och ganska avslappnat men fortfarande på en hög nivå.

Vi har haft en rätt mjuk start och skolan har jobbat för att vi ska lära känna varandra. Det är redan ganska bra sammanhållning i min klass. På min gamla skola var folk inte riktigt lika sugna på att lära sig saker. Här passar jag in bättre, jag är intresserad av allt.

Jag simmar väldigt mycket, runt tolv timmar i veckan, men lärarna är bra på att ta hänsyn till att lägga inlämningar och liknande så det passar med tid.

Porträtt av Eli

Eli Axelsson, samhäll beteende

– I framtiden vill jag kanske läsa psykologi eller gå i ett helt annat spår och studera på konstskola.

Varför valde du S:t Petri skola?

– Jag var på tre andra öppet hus men på Petri var det trevligast. Det kändes inte så framtvingat utan det verkade som om de brydde sig. Och min storebror hade trivts väldigt här – han sa att det var en tråkig dag i hans liv när han var tvungen att sluta.

Jag kände ingen i klassen men det är lätt att skaffa vänner i skolan och det var ju det jag ville också. Insparkslekarna och poängjakten har varit kul. Det är mer läxor än i grundskolan men min studiemotivation är högre nu. I framtiden vill jag kanske läsa psykologi eller gå i ett helt annat spår och studera på konstskola.

Porträtt av Fabian

Fabian Brandt, samhäll samhäll

– Handbollen och träningen och skolan och läxorna – det går att få med allt och hinna med ett socialt liv också.

Varför valde du S:t Petri skola?

– Min syster gick här och pratade mycket gott om skolan. Och nu när jag varit med ett par månader är jag jättenöjd. Eleverna är snälla, elevkåren bra, rektorerna är bra och lärarna är bra. Alla har höga mål och vill komma vidare.

För mig är det ingen större omställning från grundskolan. Vi har mer ansvar men också lärare som gör det intressant. Mitt roligaste ämne nu är samhällskunskap – det var det inte förut. Och insparken var jättebra - den skapar gemenskap och om du trivs med dina klasskamrater är det roligare i skolan.

Handbollen och träningen och skolan och läxorna – det går att få med allt och hinna med ett socialt liv också.

Porträtt av Josefin

Josefin Ly, natur science

– Människor som jag inte kände kom och pratade med mig och inte bara för att vara snälla utan för att de var genuint vänliga.

– Nu utvecklas jag som person. Förut hade jag jättemycket problem med att prata inför grupper. Här på Petri hände det typ första veckan att jag fick lätt att snacka med folk. Människor som jag inte kände kom och pratade med mig och inte bara för att vara snälla utan för att de var genuint vänliga.

Förr brydde jag mig inte om skolan men så blev jag blev trött på att konstant vara besviken på mig så jag ryckte upp mig. Kan man inget så är det väl klart att inget är kul. Är man bra på något vill man göra det igen. Så jag började förändra mig på högstadiet och nu har jag fortsatt. Jag håller på med trummor, dans och thaiboxning också – pluggar gör jag innan jag går på det och när jag kommer hem på kvällen är jag klar.

sv