Malmö stad
$left
$middle

Energi- och klimatrådgivningen i Malmö

Rådgivningen är en kommunal tjänst som är kostnadsfri, objektiv och oberoende. Tjänsten finansieras av Energimyndigheten och vänder sig till privatpersoner, föreningar och företag.

Energikartan

Har du koll på om huset du bor i är energismart? Energikartan är en karta över Malmö som visar alla flerfamiljshus och vilken energiklass de har. Genom att klicka på ett hus på kartan kan du också få information om vilken klass det skulle kunna hamna i med hjälp av rätt åtgärder.

Kostnadsfri energi- och klimatrådgivning för företag

Små åtgärder kan ha stor påverkan på förbrukningen i ett företag. Energi- och klimatrådgivningen besöker små och medelstora företag i Malmö. Kontakta oss för att boka in ett platsbesök.

Energi- och klimatrådgivningen besöker din bostadsrättsförening

Spara energi i er bostadsrättsförening samtidigt som ni gör en insats för miljön. Låt en energi- och klimatrådgivare besöka er för kostnadsfri och opartisk rådgivning om bland annat energieffektivisering, solceller och laddstolpar.

Ta tillvara på solens strålar

Att installera solceller kan minska energiförbrukningen drastiskt. Installationen kräver både tid och pengar, men när de väl är på plats kan du på ett effektivt sätt ta tillvara på den skånska solen. I solguiden kan du klicka på din byggnad för att se hur mycket energi just du kan producera.

Energispartips

Genom att använda mindre energi kan du både spara pengar och göra en insats för klimatet. Här får du tips på hur du kan sänka din energiförbrukning i hemmet eller på ditt företag.

Fördjupa dig i Energi- och klimatrådgivarna i Skånes material

Malmös energi- och klimatrådgivning är ansluten till nätverket Energi- och klimatrådgivarna i Skåne. På nätverkets hemsida finns djupgående material som alla Skånes kommunala energi- och klimatrådgivare har tagit fram tillsammans. Materialet är kostnadsfritt, oberoende och teknikneutralt samt finansieras av Energimyndigheten sedan år 1998.

Så kan du spara energi och pengar

Om varje Malmöbo tänker på att spara energi i vardagen kan vi tillsammans skapa förändring. Med de här enkla tipsen kan du dessutom sänka dina kostnader och bidra till en minskad påverkan på klimatet.

Hur mycket energi varje hushåll förbrukar spelar stor roll för Malmös och Sveriges energisituation som helhet. När elpriserna steg under september 2022 minskade hushållen i södra Sverige sin elförbrukning med hela 21 procent, enligt Svenska kraftnät. Fortsätter vi tänka på samma sätt, kan vi tillsammans bidra till en mer stabil energiförsörjning i framtiden, samtidigt som vi bygger en stark och hållbar stad att leva i.

På den här sidan tipsar vi om enkla och effektiva åtgärder som du kan börja med redan idag.

Hitta energispartips som passar dig

Elavtal

Har du inte aktivt valt ett elavtal så är det bra att göra det. Med hjälp av Elpriskollen kan du jämföra olika avtal. Elpriskollen drivs av Energimarknadsinspektionen och är Sveriges enda oberoende jämförelsesajt för elhandelsavtal.

Uppvärmning

Om du sänker värmen med en grad hemma så kan du direkt sänka din energiförbrukning med fem till sex procent.

Om det står möbler framför så det hindrar värmen från att sprida sig.

Om elementen inte är varma överallt kan de behöva luftas. Kontakta din hyresvärd, fastighetsskötare eller bostadsrättsförenings styrelse för att få detta gjort. Vill du göra det själv är det en bra idé att läsa på eller fråga en expert innan – vissa typer av element ska inte luftas på egen hand.

Har du golvvärme i exempelvis badrummet, se till att bara använda den när behovet verkligen finns. Här kan du spara massor av energi.

Genom att täta kring fönster och dörrar med nya tätningslister ser du till att värmen hålls kvar inne. Tätningslister har en livslängd på runt tio år. Att köpa nya kostar inte många kronor och kan spara dig flera kilowattimmar och ge ett bättre inomhusklimat.

Elektronik

Apparater som TV och dator drar mycket energi i standby-läge. Om din laddare är varm när den sitter i uttaget så drar den el även när den inte används.

Ska du köpa en ny produkt, till exempel kylskåp eller TV? Ta hjälp av energimärkningen när du ska jämföra olika märken och modeller.

Belysning

Kom ihåg att släcka lampor när du lämnar ett rum och att inte ha utomhusbelysning igång när du inte är hemma.

LED-lampor håller upp till 15 gånger längre och drar cirka 80 procent mindre el än en glödlampa. De är även vibrations- och stöttåliga, klarar dimmerfunktioner och kan ha alla tänkbara färgtoner.

Duschen

Stäng av vattnet medan du schamponerar håret och tvålar in dig. Att värma upp vatten kräver mycket energi.

Det är enkelt att byta till effektiva och snålspolande duschmunstycke och moderna engreppsblandare i handfat och diskho. Du kan spara ungefär 70 procent av vattenförbrukningen vid varje duschtillfälle.

Köket

Använder du lock när du kokar upp något på spisen i en kastrull använder du bara en tredjedel så mycket energi jämfört med om du inte använder lock. Använd vattenkokare när du ska koka upp vatten om inte du har en induktionsspis.

En frys som har frostats av med jämna mellanrum drar mindre energi.

Om du har en diskmaskin är det mer energismart att använda den än att diska för hand. Se till att maskinen verkligen är fylld och använd ekoprogram.

Installera en elmätare som mäter enskilda vitvarors förbrukning. Då får du koll på hur mycket varje apparat drar och kan avgöra vilka som du eller din hyresvärd bör byta ut för att minska elförbrukningen.

Tvättstugan

Spara tvätten tills du kan fylla en maskin i stället för att tvätta halvfulla maskiner ofta. Tänk dock på att inte lasta maskinen mer än rekommenderat antal kilo. Använd tvättmaskinens ekoprogram och tvätta i 30 eller 40 grader i stället för 60 grader, så ofta som du känner att det är möjligt. Detta nästan halverar energianvändningen vid varje tvätt.

Torktumlaren är en riktig energibov, så skippa den så ofta du kan. Häng i stället upp kläderna för att torka över natten.

Fler energispartips

Gör du redan allt detta och är redo för nästa steg? Kolla in Energimyndighetens Husguide.

Kontaktinformation

Energirådgivning

Sidan senast uppdaterad:

sv