Så här skapar vi trygghet tillsammans
Som säkerhetspersonal finns du på plats och måste agera i svåra situationer. Ditt uppdrag är att skapa en trygg stad genom att förebygga konflikter och vara vaksam på potentiellt hotfulla situationer.
Hur du uppträder är avgörande
Du ska alltid tänka på vad du gör och säger. Välj dina ord och anpassa ditt tonfall. Målet är att göra alla möten så trevliga som möjligt för alla parter.
- Hälsa med ett leende. Du vet inte hur de du möter mår. De kan vara stressade eller rädda och din vänlighet bidrar till att förebygga konflikter.
- Tala med låg och vänlig röst. Ditt röstläge anger tonen. Ditt lugn sprider sig.
- Ta dig tid. Stanna och lyssna om det verkar som att personen vill det och du har tid. Hinner du inte, så förklara kort och vänligt varför.
- Var pedagogisk. Ingen vill bli tillrättavisad. Förmedla information vänligt och omtänksamt.
Först på plats
Som säkerhetspersonal är du ofta först på plats. Ibland har du en även möjlighet att ingripa redan innan något har hänt. Tänk efter före. Fundera gärna på vad du skulle kunna göra om du ser något som skulle kunna bli en incident.
- Säkra din egen omgivning innan du ingriper.
- Försök att förstå vad som händer genom att ställa en fråga. När du lyssnat på svaret är personen mer mottaglig för instruktioner om det behövs. Prioritera den som verkar utsatt.
- Bryt situationen. Gör något distraherande såsom att ställa en fråga.
- Behåll lugnet. Om situationen riskerar att eskalera är det ännu viktigare att vara lugn. Höjer du rösten eller uppträder hotfullt uppfattar andra situationen som hotfull och kan bli ännu mer agiterade.
- Avled. Om en person går upp i affekt kan hen ibland lugnas genom avledning. Ignorera aggressiviteten. Distrahera personen genom att prata om eller fråga om något annat.
Det är aldrig för sent
Du kan var den som hjälper efteråt. När någon har varit med om något dramatiskt är det viktigt att ta personen på allvar, inte nedvärdera vad hen utsatts för och att lyssna mer än du själv pratar.
- Berätta vem du är och att din hjälp är menad som ett erbjudande.
- Lyssna mer än du själv talar.
- Visa den utsatta att du tror på vad hen berättar. Din uppgift är inte att utreda händelsen, utan att stötta.
- Stötta personen, men lova inte mer stöd än vad du kan ge.
- Förmedla en positiv grundstämning, till exempel genom att säga att det är bra att personen berättar och söker stöd.
- Försök inte att lösa situationen, utan hänvisa den utsatta vidare till den som kan hjälpa långsiktigt.
Motivera gärna personen att eventuellt polisanmäla händelsen, men det finns inget anmälningstvång. Det är polisens ansvar att ta hand om situationen, men du kan vara behjälplig för att händelsen ska klaras upp.
Sidan senast uppdaterad: