Bageri och konditori
Ett yrke som bagare och konditor passar dig som är morgonpigg, gillar högt tempo och är kreativt lagd. Du lär dig att skapa moderna och klassiska tårtdekorationer, baka nyttiga bröd och olika sorters bakverk. Det är ett omväxlande och skapande yrke där utsikterna till jobb är goda.
Efter utbildningen kan du arbeta som bagare och konditor på större industribageri, mindre bageri med tillhörande butik eller konditorier med egen servering.
Hur ser utbildningen ut?
Utbildningen omfattar både teoretiska och praktiska inslag och du lär dig hantera de maskiner och redskap som behövs för att tillverka bageri- och konditorivaror.
Våra skickliga bageri- och konditorilärare lär dig konsten att kavla olika degar på effektivaste sätt och skapa dekorationer till tårtor med grädde och sockermassa. Du får lära dig att baka olika sorters matbröd, läckra wienerbröd, väldoftande kanelbullar tillverka chokladkonfektyr och mycket mer.
Vi förbereder dig för ett yrke som ger dig utlopp för all din kreativitet och fantasi. Jobbet passar dig som är morgonpigg och gärna rör på dig under arbetsdagen.
Du studerar på Malmö Restaurangskola som driver en egen offentlig restaurang och ett konditori. Det betyder att du redan från början får möjlighet att träna på ditt kommande yrke så att du blir väl rustad för en anställning inom bageri och konditori.
Samarbete med branschen
Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bageribranschen i Sverige. Den grundades år 1900 arbetar för att främja utvecklingen av bagerier och konditorier i Sverige
Arbetsförlagt lärande
Obligatorisk praktik, arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår i utbildningen. Det är en viktig del av utbildningen där du utvecklar de färdigheter och förmågor som krävs för att arbeta inom restaurang/storkök.
Vem kan läsa utbildningen?
Utbildningen är för dig som har kunskaper motsvarande svenska/svenska som andraspråk årskurs 9/delkurs 4.
Utbildningens längd
- 1550 studiestödspoäng
- heltidsstudier
- 69 veckor
Exakt hur många veckor utbildningen pågår är individuellt beroende på vilka kunskaper du har med dig in. Angivet antal veckor är maxantalet.
Jesper – bristen på arbetskraft inom bageri och konditori är mycket stor
Jesper Långström är utbildningsansvarig på Sveriges bagare och konditorer. Vi har frågat Jesper om hur bageribranschen ser ut, om jobbmöjligheter och om svenskarnas förhållande till bröd.
Kurser och poäng
I kurslistan finns namn, kurskod och antal poäng på de kurser som ingår i utbildningen.
Kurslista
Innehåll, kurser och poängfördelning kan i vissa fall justeras något inför en ansökningsperiod. De senaste uppdaterade kurslistorna finns därför på vår ansökningswebb när ansökan öppnas.
Utbildningar på ansökningswebben.
Information om innehållet i kurserna hittar du på skolverkets hemsida.
Kurser | Kurskod | Poäng |
---|---|---|
Bageri 1 | BAGBAG01 | 100 |
Bageri 2 | BAGBAG02 | 200 |
Bageri 3 | BAGBAG03 | 100 |
Choklad och konfektyr | BAGCHO0 | 100 |
Hygien | HYGHYG0 | 100 |
Konditori 1 | BAGKON01 | 100 |
Konditori 2 | BAGKON02 | 200 |
Konditori 3 | BAGKON03 | 100 |
Livsmedels- och näringskunskap 1 | LIVLIV01 | 100 |
Komvuxarbete | KVARRL | 100 |
Ämnesbetyg
För utbildningar som startar efter den 30 juni 2025 införs nya uppdaterade yrkespaket med nivåer i ämnen enligt reformen Gy25. Dessa ersätter de tidigare kursutformade yrkespaketen. Poängplan och kurser i denna yrkesutbildning visar det gamla kursutformade yrkespaketet.
Så snart den nya ämnesnivåutformade poängplanen för utbildningen är fastställd kommer ny poängplan och ämneskoder att publiceras.
Besök våra restauranger och konditori
Din dag som bagare
Din dag som bagare börjar med att förbereda de ingredienser och smaksättare som du behöver för dina mästerverk. Du mäter upp mjöl, socker, ägg och annat som ingår i bakdegar och konditorivaror. Därefter är det dags att blanda och knåda din deg för hand eller med maskin.
När din deg är klar för jäsning går bagaren ofta över till kakor och andra godsaker. Slutligen bakar du ut, formar och dekorerar dina bakverk innan du packar in dem och presenterar för dina kunder.
Vad gör en bagare/konditor?
Idag arbetar de flesta både som bagare och konditorer, vilket gör arbetet omväxlande. Som bagare gör du ofta många olika sorters matbröd, kaffebröd, tårtor och bakelser. Du väger upp ingredienser, jäser degar, formar bröd och kakor som gräddas.
Bagare och konditorer på industribagerier arbetar ofta natt och helgarbete förekommer. Även skiftgång kan förekomma. Som bagare och konditor börjar man oftast arbeta tidigt på morgonen, men olika typer av bagerier har olika arbetstider. På bagerier som bakar och säljer till andra butiker börjar arbetspasset ofta tidigt, medan arbetspasset ofta börjar något senare på bagerier och konditorier med egen servering.
Var kan jag arbeta?
Bagare arbetar på större bagerier som säljer sina bakverk till butiker, hotell och restauranger eller på bagerier och konditorier som har egen servering där kunderna kan sitta och fika. Bagerier och konditorier finns över hela landet.
Vilken lön har en bagare/konditor?
En bagare och konditor har genomsnitt 29 600 kr i lön per månad. Lönen kan påverkas av exempelvis geografisk plats, var man arbetar man har samt arbetslivserfarenhet.
(Enligt 2022 års lönestatistik från SCB:s statistikdatabas).
Hur ser arbetsmarknaden ut?
Arbetsgivarna upplever en stor brist på kompetent personal. Det betyder att det finns goda möjligheter till jobb, både nu och i framtiden Möjligheterna till arbete varierar beroende på var i Sverige du bor.
Bra att veta
Utbildningsplats, validering och studieform samt länkar till mer information.