Malmö stad
$left
$middle

Kock, hotell- och restaurangkök – lärling

Har du det som krävs för att bli en superstjärna i köket?

Vår lärlingsutbildning har utformats i samarbete med hotell- och restaurangnäringen i Skåne. Det är den första kockutbildningen på komvuxnivå i Sverige att bli certifierad av bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita.

Utbildningen passar dig med hög motivation som söker ett fartfyllt och kreativt yrke med goda framtidsutsikter.

Hur ser utbildningen ut?

Som lärling studerar du i kockens verkliga miljö med mycket praktiskt lärande på din lärlingsplats på dagtid, kvällstid och ibland även på helger. Utbildning är till stora delar förlagd på ett företag med anställningsbehov. Du blir en del av teamet på arbetsplatsen och följer arbetstider och arbetsrutiner.

Du läser på heltid där en viss del av utbildningen är självstudier. I utbildningen ingår både teoretiska och praktiska moment.

Lärlingsutbildningen startar med en teoretisk introduktion på Malmö Restaurangskola. Redan i samband med kursstart går vi tillsammans igenom din individuella studieplan och planerar in dina praktiska moment och lärlingstid.

Denna lärlingsutbildning är framtagen på initiativ av och i samarbete med hotell- och restaurangnäringen i Skåne. Malmö stad och Visita har tillsammans kvalitetssäkrat upplägget och utformningen av utbildningen. Upplägget ger dig bästa möjliga förutsättningar till anställning efter utbildningen.

Samarbete med branschen

Visita är bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Bland medlemmarna finns bland annat restauranger och hotell.

Som branschorganisation hjälper Visita företagen att växa och utvecklas.

Arbetsförlagt lärande

Den här utbildningen är en lärlingsutbildning vilket innebär att minst 70% av utbildningen genomförs som arbetsplatsförlagt lärare ute på en arbetsplats. Lärandet på en riktig arbetsplats är en viktig del av utbildningen där du utvecklar de färdigheter och förmågor som krävs för att arbeta i kök på hotell och restauranger.

Vem kan läsa utbildningen?

Utbildningen är för dig som har kunskaper motsvarande svenska/svenska som andraspråk årskurs 9/delkurs 4.

Utbildningens längd

  • 1400 studiestödspoäng
  • heltidsstudier
  • 58 veckor

Exakt hur många veckor utbildningen pågår är individuellt beroende på vilka kunskaper du har med dig in. Angivet antal veckor är maxantalet.

Sanju – Den största utmaningen i köket är tid

Sanju Shrestha är kock på puben Bishop Arms Gustav som också är en del av Elite Hotel Plaza i Malmö.

Här berättar han om hur det är att arbeta som kock på hans arbetsplats.

Ämnen och poäng

I ämnesplanen finns namn, ämnesnivåkod och antal poäng på de ämnen och nivåer som ingår i utbildningen.

Innehåll, kurser och poängfördelning kan i vissa fall justeras något inför en ansökningsperiod. De senaste uppdaterade kurslistorna finns därför på vår ansökningswebb när ansökan öppnas.

Ämnen och nivåer

Ämnen

Ämnesnivåkod

Poäng

Livsmedelshygien, nivå 1

LIVS1000X

100

Livsmedel och näringskunskap, nivå 1

LIVM1000X

100

Matlagning , nivå 1

MATG1000X

100

Matlagning, nivå 2

MATG2000X

100

Matlagning, nivå 3

MATG3000X

200

Matlagning, nivå 4

MATG4000X

200

Matlagning, nivå 5

MATG5000X

200

Måltid och branschkunskap, nivå 1

MALT1000X

200

Orienteringskurs – arbetsliv och arbetsmarknad

VGYOR1H

100

Orienteringskurs – validering

VGYOR1D

50

Service och bemötande

SERV1000X

100

Nyhet ämnesbetyg

För utbildningar som startar efter den 30 juni 2025 införs nya uppdaterade yrkespaket med nivåer i ämnen enligt reformen Gy25. Dessa ersätter de tidigare kursutformade yrkespaketen.

Besök våra restauranger och konditori

Passar du som kock?

Här är egenskaper som är bra i yrket som kock

  • Hög motivation En av de viktigaste egenskaperna för att bli framgångsrik som kock är vilja och motivation att göra gästen nöjd.

  • Stresstålighet: Under perioder är det mycket att göra samtidigt, därför är det viktigt att du kan arbeta bra under tidspress.

  • Simultanförmåga: Arbetet i kök kräver ibland att du kan göra flera saker samtidigt.

  • Organisationsförmåga: Det ingår i arbetet att kunna planera arbetet i köket.

  • Samarbetsförmåga: Som kock måste man kunna arbeta i lag tillsammans med andra i köket.

  • Kreativ förmåga: Att kombinera smaker och presentera mat på ett tilltalande sätt är kreativa delar av arbetet.

Vad gör en kock?

Som kock arbetar du med matlagning på restauranger och hotellkök. Att planera och förbereda maten är en stor del av arbetet men kock är också ett kreativt yrke. Smaker ska kombineras och maten presenteras på ett tilltalande sätt. Hygien och kunskap om de råvaror som används är viktigt. I perioder kan det vara högt tempo i köket. För att trivas med yrket är det därför bra om du är serviceinriktad och trivs när det är mycket att göra.

Var kan jag arbeta?

Den här utbildningen är särskilt inriktad på att ge dig goda förutsättningar för att jobba som kock i hotell- och restaurangkök.

Vilken lön har en kock?

En kock har genomsnitt 27 800 kr i lön per månad. Lönen kan påverkas av exempelvis geografisk plats, var man arbetar man har samt arbetslivserfarenhet.

(Enligt 2022 års lönestatistik från SCB:s statistikdatabas).

Hur ser arbetsmarknaden ut?

Arbetsförmedlingen bedömer att det är stora möjligheter att få jobb de närmaste åren. Efterfrågan förväntas öka på fem års sikt.

Bra att veta

Utbildningsplats, validering och studieform samt länkar till mer information.

Utbildningsplats

Du genomför din utbildning på Malmö Restaurangskola på Komvux Malmö, Kungsgatan 44, Malmö. Våra utbildningar finns på olika platser runt om i Malmö. Se adresser och kontaktuppgifter till alla våra verksamheter.

Validering

Har du kunskaper inom området kan dessa valideras och ditt slutdatum tidigareläggas. Läraren kommer att kartlägga och vid behov validera dina kunskaper när du har påbörjat din utbildning. Ta reda på mer om validering.

Studieform

Utbildningen är en lärlingsutbildning på heltid. Du varvar din tid mellan skolan och en arbetsplats. Det praktiska lärandet på arbetsplatsen följer arbetsplatsen verkliga arbetstider vilket innebär arbete och studier på dagtid, kvällstid och ibland även på helger. Mer om olika sätt att studera.

Foto: Colourbox

Kontaktinformation och länkar

sv