$left
$middle

Barn och ungdom i kris

Du som läser detta kan ha varit med om något jobbigt, en svår händelse som du inte var förberedd på. När något otäckt har hänt kan det påverka hur man mår och hur man har det en tid framåt.

Du är inte ensam och det finns hjälp att få

Du är inte ensam och det finns hjälp att få Det kan hända att du upplever känslor som du inte är van vid eller att du reagerar på ett sätt som du inte känner igen.

En del visar att de har det jobbigt, andra håller det inom sig. Man behöver inte ha gjort sig illa i kroppen för att ha det svårt efter en händelse. Även om man inte skadat sig så kan man må dåligt.

Efter en otäck händelse kan en del känna sig jätteledsna hela tiden eller så blandas känslor och man kan bli arg, orolig eller känna andra saker.

Olika personer reagerar på olika sätt

Du kanske känner att allt bara är konstigt och annorlunda. När du ska göra något så kanske det inte känns kul eller går lika enkelt som det brukar göra. Du kanske känner dig rädd och blir lättskrämd om du hör starka ljud.

Det kan vara svårt att somna på kvällen. En del får mardrömmar på natten eller att det dyker upp jobbiga bilder i ditt huvud från det som hänt under dagen. Kanske har du ont i magen eller någon annanstans på eller i kroppen.

Det är normalt om du inte reagerar som andra. Det finns inget rätt eller fel i detta. Vi är ju alla olika och kan därför reagera på olika sätt.

Var snäll mot dig själv

Efter en svår händelse är det viktigt att vara extra snäll mot sig själv och ta det lite lugnare. När man har det jobbigt kan det vara skönt att prata med någon som man känner sig trygg med.

Fundera på vilken vuxen som du litar på och som du kan ta kontakt med just nu. När du är redo, berätta för denna person hur du känner och tänker.

Det kan vara jobbigt att höra andra prata om det otäcka som hänt och att titta på hemska bilder från händelsen. Istället för att titta på bilder eller filmer från händelsen kan det vara bra att rita eller skriva om det som du har varit med om.

Tips som kan hjälpa

Gör det som du vet att du blir glad av! Lek, träffa kompisar eller försök att göra annat som får dig att må bättre.

När du är i skolan eller med kompisar så kan du berätta för dem att du har det jobbigt just nu, om du vill. Du kan säga till dem att det kommer att bli bättre om ett tag.

Ibland kan det kännas skönt att få prata med någon som man inte brukar träffa annars. Det finns vuxna som jobbar just för att ge stöd till unga som har det tufft. Du kan antingen ringa, chatta eller boka en tid för att träffa någon för att få hjälp att hantera det du varit med om.

Var rädd om dig! Lova det. Kom ihåg att du inte är ensam och att det kommer att bli bättre <3

Här kan du få stöd

All hjälp är kostnadsfri

BRIS (barnens hjälptelefon) chatt och telefon: 116 111

BRIS-mottagning i Malmö, här kan du som behöver få träffa en kurator.

Bup – för dig under 18 år, rådgivning, utredning och behandling till barn och unga som mår dåligt psykiskt. Här hittar du även råd och tips för att må bättre och hjälpa andra.

Jourhavande kompis (upp till 25 år), chatt.

Orolig för krig och skolattacker? På Bup finns tips om vad du kan göra om du är orolig, rädd och mår dåligt.

Ceentrum för brottsutsatta och medling ger stöd till dig som utsatts för brott, bevittnat ett brott, är anhörig eller känner oro efter allvarliga händelser, telefon: 040-34 92 92.

Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken, Region Skåne chatt och telefon: 020-51 20 20.

Brottsofferjouren, chatt och telefon: 116 006.

Förebyggande familjestödet vänder sig till familjer i Malmö med barn och unga i åldern 6–21 år. Stödet riktar sig både till barn, ungdomar, föräldrar och andra familjemedlemmar. Telefon: 0768-52 29 21.

Skolans elevhälsoteam. Fråga din lärare om hur du kommer i kontakt med teamet på din skola.

Socialtjänsten arbetar med att stödja barn, ungdomar och familjer.

Vill du veta mer?

Lilla Krisinfo är en sida för barn och ungdomar om kris. Där får du veta om hur samhället funkar när något händer. De har också information och smarta råd om vad du själv kan göra i kris.

Kontaktinformation och länkar

sv