$left
$middle

Fortuna Hemgården

Området kring byn Fortuna och gården Hemgården i Husie präglas idag av jordbruksmark, växthusodling och enfamiljshus samlade kring byvägar. Här planeras utveckling med nya bostäder och verksamheter.

Detta händer i området

Detaljplan med strukturskiss

I arbetet med en detaljplan för området har hela Fortuna studerats, både för att kunna avgränsa planområdet och för att säkerställa en fungerande, framtida helhet. Detta har resulterat i en strukturskiss som kommer utgöra underlag för kommande detaljplaner i Fortuna.

Dialog med boende

Dialog med boende, verksamma och fastighetsägare i området har ingått som en del i arbetet med strukturskissen. Syftet med dialogen har varit att utbyta kunskap om området, diskutera framtida behov och mål samt att pröva idéer om en ny struktur.

Vägnät, enskifte och odling

Dagens Fortuna Hemgården är en blandning av åkermark och småskalig villabebyggelse med trädgårdar. Den viktigaste, historiska strukturen inom planområdet utgörs av det gamla vägnätet, där Tullstorpsvägen och Fortunavägen än idag är de bärande vägarna. Tlllsammans med gränser som skapades vid enskiftesreformen under sent 1700- och tidigt 1800-tal är dessa vägsträckningar viktiga för att förstå områdets historiska utveckling. Under 1900-talets första hälft hade ett flertal gårdar i området odlingar med drivhus.

Planeringsinriktning

Med utgångspunkt i visionen och befintliga förutsättningar på platsen fokuserar vi på fyra huvudsakliga inriktningar i arbetet med Fortuna Hemgården:

  • Identitet och innehåll.
  • Ekologi och gröna värden.
  • Lätt att röra sig.
  • Yteffektivitet och mänsklig skala.

Vision för området

Fortuna Hemgården ska vara en stadsdel med bra miljöer att bo, arbeta och vistas i, som präglas av både enkelhet och rikt sammansatta miljöer. Områdets delar ska fungera tillsammans och kunna samverka kring hållbara lösningar. Visionen bygger på en helhetstanke om en sammanhållen bygd med stadskvaliteter, där storskaliga, transportberoende verksamheter blir granne med mindre verksamheter, liksom platser för rekreation och småskalig odling samt bostäder.

Fortuna Hemgården ska vara en stadsdel med:

  • nya grepp för framtidens verksamhetsområden,
  • hållbara lösningar – särskilt industriell symbios eftersträvas för exempelvis energi, avfall, transporter och service,
  • gröna strukturer för både rekreation och ekologi,
  • hållbara persontransporter genom bra gång- och cykelvägar och god tillgång till kollektivtrafik.

För att uppnå detta är utgångspunkten en uppdelning i zoner med olika funktioner, där nya kvaliteter kan växa fram. Arbetsplatser möter en grön och vilsam park, som erbjuder plats för lek åt framtida bostadsgårdar intill.

Kontaktinformation och länkar

sv