Frågor och svar om planprogrammet för västra Flensburg
Här har vi sammanställt frågor och svar om planprogrammet för västra Flensburg. Planprogrammet godkändes av stadsbyggnadsnämnden 23 april 2024. Det ska nu till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för godkännande
Läs planprogrammet
Du kan läsa planprogrammet i sin helhet genom att begära ut dokumentet via följande länk:
Vad händer med förskolorna i området?
Det föreslås två nya förskolor som ersätter de nuvarande inom planområdet. De förskoleplatser som inte ryms inom framtidens Västra Flensburg behöver ersättas utanför planområdet, antingen i en nybyggd förskola eller inom befintliga förskolor. Det pågår en utredning om exakt placering inom planområdet och placering och genomförande av nya förskolor utanför planområdet.
De två förskolorna inom planområdet rymmer sammanlagt cirka 320 barn och omfattar specialfunktioner, till exempel förskola för barn med funktionsnedsättningar och förskola för barn vars föräldrar arbetar obekväma arbetstider (OB-förskola). För dessa funktioner är närheten till sjukhuset viktig.
Hur påverkas träd och grönområden?
Inom planområdet finns i nuläget höga natur- och rekreativa värden, bland annat närmare 500 träd varav många är stora och välmående. Området har idag en krontäckningsgrad på 19 % vilket kan jämföras med hela staden som har 13 %.
Det är viktigt att bevara så mycket som möjligt av den existerande grönstrukturen för att området ska kunna bli en grönskande oas även i framtiden. Trots det kommer många träd att behöva fällas eftersom det finns ett stort behov av ny bebyggelse i området och det kommer i konflikt med befintliga träd. Genom att så långt som möjligt anpassa nya byggnader efter grönstrukturen ska en stor del av de befintliga träden kunna bevaras. Placering av byggnader och infrastruktur behöver detaljstuderas i kommande planeringsskeden för att nå det målet.
För att kompensera och behålla områdets krontäckning är det dessutom nödvändigt att nyplantera ett stort antal träd.
Vad händer med bostäderna i området?
Planprogrammet möjliggör ett tillskott av 380-900 nya bostäder. 250 av de befintliga bostäderna finns kvar (studentbostäderna och bostäder för äldre). Resterande befintliga bostäder är Malmö stads specialbostäder, bostadsbyn (30 bostäder) och Kuratorn (100 bostäder). Kuratorn har tidsbegränsat bygglov. Båda föreslås ersättas i nya byggnader.
Vad händer med specialbostäderna?
Nuvarande specialbostäder kan finnas kvar i nuvarande byggnader eller ersättas och kompletteras med ny bebyggelse i ungefär samma läge.
Sidan senast uppdaterad: