$left
$middle

Urban Academy

Ett av de övergripande målen med stadsutvecklingen i Malmö är att motverka segregation och bygga staden hel. För att uppnå det krävs en arkitektbransch som speglar Malmös befolkning. Projektet Urban Academy initierades av stadsbyggnadskontoret i Malmö och är ett steg i riktning mot målet. Nu kan du läsa slutrapporten och om vilka steg som planeras framåt.

Malmö stad agerar mot bristande mångfald i arkitektbranschen - nu kan du läsa rapporten

Urban Academy - abstrakt omslagsbild till rapporten som visar fler svarta prickar än ljusgrå i en grafisk illustration av representation.

Speglar Malmös arkitektbransch stadens mångfald? Det ville man ta reda på när projektet Urban Academy lanserades på initiativ av Malmö stadsbyggnadskontor. Nu släpps rapporten av den omfattande enkätundersökning som gjorts inom bransch och utbildningsväsen. Den ska hjälpa Malmö att som första stad i Sverige agera mot bristande mångfald i arkitektbranschen.

”Jag har flera gånger fått frågan om jag städar på kontoret eller är receptionist.”

”Sedan min examen från Lunds universitet har jag ansökt till 296 svenska företag och blivit kallad till noll intervjuer. Samtidigt har jag ansökt till 23 danska företag och kallats på intervju till fyra av dem.”

”Jag har aldrig under mina fem år i yrket pratat med någon arkitekt som inte är född i Sverige eller närliggande länder.”

Ovanstående är bara några av de citat som går att ta del av i den rapport som nu släpps i samband med slutpresentationen av projektet Urban Academy. Initiativet till projektet togs av Malmö stadsbyggnadskontor för att undersöka huruvida Malmös arkitektbransch speglar stadens mångfald samt hitta konkreta metoder för att åtgärda de brister som synliggörs.

Ladda ner rapporten

Här kan du ladda ner och läsa rapporten i sin helhet.

Håll dig uppdaterad, anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Ny plattform med aktörer från hela samhällsbyggnadsbranschen

Som ett resultat av Urban Academy planeras nu etableringen av en ny plattform som aktörer inom branschen snart kommer att kunna ansluta sig till. Initiativet ska genom bred samverkan säkra ett fortsatt arbete för en mer representativ och inkluderande samhällsbyggnadsbransch.

Vill du engagera dig i den nya samverkansplattformen för en mer inkluderande samhällsbyggnadsbransch?

Kontakta Hanna Irvenå: hanna.irvena@malmo.se

Bakgrund

Som en del av Urban Academy gjordes under våren 2023 en enkätstudie där representation inom Malmös arkitekturbransch kartlades utifrån faktorer som:

  • Kön
  • Etnicitet
  • Funktionshinder
  • Sexuell läggning
  • Socioekonomi

Studien genomfördes av ett team i ledning av Tillsammans i förening. Teamet bestod därutöver av bland annat Modan Akbarnazim (arkitekt), Altitude Meetings och representanter från Malmö universitet. Utöver enkätstudien arrangerade de bland annat en workshopserie och etablerade kontakter inom arkitektbranschen. För en tillförlitlig bredd på perspektiven vände de sig genomgående till personer med erfarenhet inom:

  • Skola
  • Utbildning
  • Anställning
  • Ledarskap

Pilotprojekt genomfördes i september

Arkitekter guidar barn och unga för att lära dem läsa plats och rum som en del av pilotprojektet inom Urban Academy.

Ett mål med Urban Academy var att det skulle mynna ut i ett pilotprojekt baserat på de insikter som gjorts och leda till att minst 10 personer fick stöd i sin förflyttning till eller inom branschen. Vårens workshopserie, som genomfördes med över 50 deltagande aktörer, landade i sex förslag på pilotinsatser.

Workshopserien lyfte fram vikten av informella nätverk för att komma in i yrket. Samtidigt framkom det tydligt att många barn och unga aldrig träffat en arkitekt. Valet av pilotprojekt föll därför på guidningar av barn mellan 9-13 år, i syfte att väcka deras intresse för arkitektur samt stärka deras förmåga att läsa plats och rum. Initiativet skulle vidare förse dem med verktyg att efterfråga bättre arkitektur, utifrån sina förutsättningar nu och i framtiden.

Under september 2023 genomfördes pilotprojektet i samarbete med Biblioteken i Malmö samt Tillsammans i förening, som en del av Malmö in the makings publika program. Det skedde i följande områden:

  • Rosengård
  • Lindängen
  • Bellevuegården
  • Kirseberg
  • Stadsbiblioteket

Totalt deltog runt 30 barn i guidningarna. Nu ska erfarenheterna från dessa ligga till grund för en metod som bibliotekarier kan använda för att guida barn i att läsa plats och rum.

Guidningarna delades upp mellan de tre verksamma arkitekterna Haydar Alward, Sabina Jallow och Samuel Martin. Haydar har sedan sin medverkan hunnit etablera ett liknande samarbete mellan arkitektkontoret han arbetar på och en närliggande grundskola.

Anmäl dig till nyhetsbrevet



Engagera dig

Vill du veta mer om initiativet Urban Academy eller hur du kan engagera dig i frågorna om en inkluderande arkitekturbransch?

Kontakta Hanna Irvenå: hanna.irvena@malmo.se.

sv