Malmö stad
$left
$middle

Stadsbyggnadspriset 2025

Totalt 48 nomineringar kom in och sex projekt gick till final; ett torg byggt för dans, två kontorsbyggnader som på olika sätt nått nya höjder, en transformerad lagerbyggnad, ett mobilitetshus i trä och ett restaurerat kollektivhus.

Röda Oasen

Arkitekt: Kollektivhuset Röda Oasen

Byggaktör: Kollektivhuset Röda Oasen

Motivering

Genom en byggemenskap har de boende i Röda Oasen skapat ett levande kollektivhus där gemenskap och social samvaro präglar vardagen. Byggnaden är varsamt renoverad med respekt för sitt arv, samtidigt som den anpassats för både nutida och framtida användning. Smarta lösningar som vattenåtervinning och delade resurser bidrar till att minska boendets klimatavtryck. Röda Oasen inspirerar inom flera områden och öppnar upp för nya sätt att tänka kring boendeformer.

Mobilitetshuset Sege park

Arkitekt: Lloyd's Arkitektkontor AB

Byggaktör: Parkering Malmö

Motivering

Mobilitetshuset i Sege Park förenar cirkularitet, arkitektonisk kvalitet och funktionell mobilitet i en och samma byggnad. Engagemanget för hållbarhet syns tydligast i den banbrytande trästommen, krönt av solceller och en generös takterrass. En bottenvåning med publika funktioner och en medvetet genomsiktlig design skapar trygghet och liv i området. Fasadernas blomsterlådor är fyllda med växter som främjar den biologiska mångfalden. Genom att vara byggt på ett sätt som gör det lätt att både nedmontera och justera är mobilitetshuset väl rustat för att möta framtidens föränderliga behov.

Sandböljan

Arkitekt: Tengbom och Hahne arkitekter

Byggaktör: Sandböljan AB

Motivering

I skuggan av Frihamnsviadukten ligger den dolda pärlan Sandböljan. Här fångas essensen av Malmö – gammalt möter nytt, industriell råhet möter färgglad konst och havsbris möter grönska. En plats som tidigare rymt lagerlokaler och containrar har på ett imponerande sätt omvandlats till en kreativ och dynamisk miljö för verksamheter i olika storlekar. Byggnaderna på tomten har omvandlats varsamt med gedigna, hållbara material och med stor mån om att inte sudda ut historiska värden. Sandböljan är ett inspirerande exempel på hur små medel med stor omsorg kan skapa stort värde för staden.

Snickeriet

Arkitekt: Elding Oscarson

Byggaktör: Varvsstaden AB

Motivering

Den äldsta bevarade byggnaden i Varvsstaden har fått ett rejält lyft – bokstavligt talat. Genom att lyfta upp hela huset 45 cm har man tagit höjd för framtida klimatförändringar och säkerställt att huset kan bevaras i många år till. Det, i kombination med att stora delar av materialet är återbrukat från varvsområdet, visar på stor omsorg för platsen och dess viktiga kulturarv. Estetiskt har byggnaden behållit sin industriella karaktär, och de tillägg som har gjorts är väl avvägda. Utemiljöerna har öppnats upp för allmänheten och har gett nytt liv till området. Snickeriet är ett föredömligt exempel på hur historiska byggnader kan anpassas för att möta dagens behov utan att göra avkall på vare sig estetik eller miljömässig hållbarhet.

Fyrtornet

Arkitekt: Wingårdhs

Byggaktör: Granitor Properties

Motivering

Sveriges, eller kanske till och med Nordens, högsta kontorshus byggt helt i trä är ett banbrytande exempel på framtidens hållbara byggande. Som första byggnad i kvarteret ”Embassy of Sharing” visar Fyrtornet vägen för hur stora byggprojekt kan uppnå arkitektonisk kvalitet och samtidigt sänka sitt klimatavtryck. De nedre våningsplanen har publika funktioner, exempelvis bibliotek och café, som blir viktiga komplement till området och öppnar upp byggnaden för Malmöborna. I sann Embassy of Sharing-anda delar de också generöst med sig av lärdomar och kunskaper för att accelerera klimatomställningen.

Rosa Torget

Arkitekt/konstnär: Föreningen Dansbana!

Byggaktör: Region Skåne

Motivering

På en plats som tidigare upplevts som sluten finns nu Rosa Torget – ett nyskapande helhetskonstverk som öppnar upp Malmö sjukhusområde mot staden. Med dansyta, sittplatser och skulpturala element bjuder torget in till rörelse, vila och socialt liv för alla åldrar. Gestaltningen är förankrad i platsen. Färg och form samspelar med omgivande arkitektur och utformningen har till största del genomförts med lokala material och tillverkare. Genom Rosa Torget har en tidigare parkeringsplats och genomfartsled blivit varm, välkomnande och tillgänglig för alla.

Sidan senast uppdaterad:

sv