$left
$middle

Stadsbyggnadspriset 2024

De totalt 39 nomineringarna som kom in från allmänheten under våren resulterade i en bredd av finalister: en park, ett kontor, ett bostadsprojekt, ett mobilitetshus och en skola. Alla bidrar de positivt till Malmös utveckling.

Citadellsgymnasiet

Arkitekt: Här! Malmö

Byggaktör: Serviceförvaltningen

Motivering

Med sitt tidlösa arkitektoniska uttryck och tydliga koppling till Malmös industrivarv utgör Citadellsgymnasiet en ny pärla längs Citadellskajen. Byggnaden är klassisk, gedigen med en omsorgsfull gestaltning och kommer att åldras vackert och med värdighet. Invändigt erbjuder gymnasiet vackra material med hög kvalitet och fina lärandemiljöer med varierad intensitet och storlek för att passa elevernas olika behov och preferenser. Utvändigt möter skolan gaturummet utan en traditionell skolgård, vilket gör att eleverna fritt kan röra sig och berika området med liv och rörelse. Citadellsgymnasiet är ett fint tillägg till Malmös många välgestaltade skolbyggnader, en byggnad som är både estetiskt tilltalande och funktionell och speglar stadens engagemang för utbildning och framtida generationer.

Daggkåpan

Arkitekt: Liljewall arkitekter

Byggaktör: MKB fastighets AB

Motivering

Daggkåpan i Sege Park är ett fint exempel på hur delningsekonomi kan integreras i bostadsutveckling för att främja hållbart boende och social gemenskap. I ett historiskt viktigt område erbjuds 131 lägenheter och 12 radhus, designade för både stora familjer och singelhushåll, i en bilfri miljö intill en uppvuxen park. Arkitekturen är enkel, gestaltad med omsorg i hållbara material. Hyresgästerna förbinder sig via en avsiktsförklaring till att delta i delning och gemenskap, och får i gengäld tillgång till faciliteter som takterrass, gemensamhetslokal, cykelverkstad, odlingsytor och en verkstad med byteshylla. Daggkåpan präglas av delningsekonomi och platsens resurser och utgör en viktig del i att skapa en mer jämlik tillgång till kvalitet i form av goda livsmiljöer för Malmöbor över hela staden.

Hindbygården

Arkitekt: Krook & Tjäder

Byggaktör: Wihlborgs fastigheter

Motivering

Hindbygården är en välgestaltad industribyggnad med förankring till platsen. Utsidans zinkfasad kontrasterar till den omgivande grönskan och insidans materialval är vackra med en lugn färgskala. Projektet har höga hållbarhetsambitioner. Byggnadens hjärta utgörs av verkstaden, fullt synlig för alla som arbetar i huset och energiförbrukningen hålls nere med smarta automationer och lösningar för solceller. Byggnaden är även designad för att kunna anpassas för förändringar och behov som uppstår på sikt. Hindbygården visar på ett intressant och fint sätt att gestalta en modern industribyggnad med hög arkitektonisk kvalitet.

Hyllievångsparken

Arkitekt: Plot studios

Byggaktör: Fastighets- och gatukontoret

Motivering

Hyllievångsparken är Hyllies största gröna vardagsrum. Gestaltningen av parken är stark, robust och hållbar för förändring över tid. Involvering och samskapande med boende, skolor och förskolor i området är en viktig del i parkens utveckling. I parken finns något för alla – vackra promenadstråk, grillplatser, självplock av frukt och blommor och en temalekplats som barnen i området varit med och utformat. Fåglar och insekter har också en självklar plats här och parken är utformad med stor omsorg för deras livsmiljöer. Hyllievångsparken lyckas med konststycket att både stärka den lokala kulturen för de som bor i närområdet och samtidigt utgöra en spännande destination som lockar besökare från hela staden. Här erbjuds kvalitativa livsmiljöer för alla och avstånden mellan Malmöborna blir lite kortare.

Hyllieäng Mobilitetshus

Arkitekt: FOJAB arkitekter

Byggaktör: Parkering Malmö

Motivering

Mobilitetshuset Hyllieäng är ett innovativt exempel på transformation och hållbarhet. De återbrukade materialen har använts på ett fint och inspirerande sätt i mobilitetshusets gestaltning. Fasaden består av återbrukat glas och rostfria plåtar från tillverkningsindustrin, vilket skapar en intressant estetik och bjuder in till nya sinnesintryck. Byggnaden är flexibelt designad för att möta framtida behov om privatbilism minskar till förmån för andra transportsätt. Bottenvåningen är lekfullt utformad och innehåller en lokal som på sikt kommer hjälpa till att berika gaturummet. Mobilitetshuset Hyllieäng är ett fint exempel på ett mobilitetshus med höga klimatambitioner och hög arkitektonisk kvalitet.

sv