Köpa mark för verksamheter
Malmö stad erbjuder mark till försäljning, för nyetablering av kontor, handel och industri inom stadens verksamhetsområden.
Såhär går det till
1. Intresseanmälan
Vill du köpa eller få en fastighet upplåten med tomträtt för att kunna utveckla verksamheter eller kontor i Malmö? Gör en intresseanmälan. Du behöver även redovisa dina eller era ambitioner för social och miljömässig hållbarhet.
2. Marken reserveras
Malmö stad utvärderar löpande de intresseanmälningar som görs. Om din verksamhet är intressant och vi har en fastighet som kan passa din verksamhet erbjuds du en reservation. Den innebär att du under 2-3 månader och med ensamrätt får möjlighet att skissa på ett förslag till byggnad, samt planering av markanvändning i övrigt.
3. Beslut – anvisning, förvärv eller upplåtelse
Om Malmö stad godkänner det förslag som presenterats och det uppfyller våra krav, blir nästa steg att teckna avtal. Beroende på vilket område det gäller, kan ett markanvisningsavtal bli aktuellt att teckna efter att reservationen löpt ut. Ett markanvisningsavtal är ett politiskt beslut som fattas av tekniska nämnden.
I vissa områden kan ett överlåtelseavtal eller upplåtelseavtal (köpeavtal/tomträtt) tecknas direkt efter att markreservationen löpt ut. När Malmö stad överlåter eller upplåter mark finns en skyldighet att färdigställa förslaget inom en viss tid, för verksamheter och kontor vanligtvis inom 2 år.
Urvalskriterier vid anvisning av mark
Utgångspunkten för alla markanvisningar är Malmö stads mål om hållbart samhällsbyggande, med goda stadsbyggnadskvaliteter. Som byggaktör kan du också uppmanas att redovisa egna mål, initiativ och lösningar som bidrar till en hållbar stadsutveckling. Vilka villkor och bedömningskriterier som ska användas och hur utvärdering och viktning görs, bestäms inom varje enskilt projekt.
Fokus på miljö
Malmö stads verksamhetsområden ska vara yteffektiva, gröna, hållbara och ha goda energilösningar. Den byggnadshöjd som anges i detaljplanen ska utnyttjas fullt ut. På så sätt kan tomtstorleken minskas och fler verksamheter få plats inom samma område. Vi efterfrågar nya energilösningar, grönska inom den egna fastigheten och andra innovativa, hållbara idéer, som egen drift av energi, klätterväxter på fasad, markparkering med genomsläppligt material för dagvatten eller gröna tak.
Social hållbarhet
När du köper mark för verksamhet inom Malmö stad ingår det i ansvaret att medverka i det vi kallar sociala åtaganden. Detta innebär exempelvis att du, utifrån din verksamhet, erbjuder praktikplatser eller annat som bidrar till att skapa fler arbetstillfällen i staden.
Malmö som näringslivsstad
Malmö är Sveriges yngsta och snabbast växande storstad med över 270 huvudkontor. Här expanderar näringslivet snabbare än i andra storstäder och många bolag engagerar sig i samhällsutvecklingen. Staden har en lång historia av modiga beslut kring transformation, stadsutveckling och hållbarhet. Malmö är avslappnat, prestigelöst och generöst – här är vi schyssta och hjälper varandra. Behöver du alternativ till att köpa mark så kan vi även tipsa om lediga fastigheter och kontor för verksamheter.