För dig som är förälder, anhörig eller jobbar med barn
Stödgrupperna vänder sig till barn mellan 7 och 18 år som lever eller har levt i familjer där det förekommer psykisk ohälsa, beroendeproblematik eller hot och våld. I en och samma grupp är det högst tre års åldersskillnad mellan barnen.
Syften med stödgrupper
- Ge barnen och ungdomarna ökad självkänsla.
- Genom att träffa andra med liknande erfarenheter blir det tydligt för barnen att de inte är ensamma om sina känslor och upplevelser.
- Motverka utveckling av svårigheter i livet genom att barnen får kunskap om känslomässiga sjukdomar.
- Att i grupp ges möjlighet att diskutera och uttrycka egna känslor och tankar och dela egna upplevelser med andra.
Det här gör vi i stödgrupperna
- I stödgrupperna lär sig barnen genom lek och gruppövningar att se sina egna känslor och behov, hantera konflikter och klara av motgångar. Vi ritar, läser sagor och tränar på att slappna av.
- Under varje gruppträff utgår vi från ett särskilt tema, till exempel känslor eller familjen.
- Barnen lär sig också att klara situationer med grupptryck, stärka sin självkänsla och göra bra och hälsosamma val.
- När barnet får mer kunskap om sig själv och omvärlden ger det en bättre självkänsla som ofta påverkar flera områden i barnets liv, exempelvis skolarbete och kamratrelationer. Barnen gynnas av att delta i stödgrupperna även om föräldern ännu inte fått hjälp eller inte är redo än att ta emot hjälp för egen del.
Stöd för dig som är förälder
I familjer där det förekommer psykisk ohälsa, beroendeproblematik eller hot och våld är det vanligt att föräldrarnas problem tar mycket plats och barnens känslor kommer i skymundan. Det är vanligt att barn i dessa familjer tror att de är ensamma om sina upplevelser. De tar också ofta på sig skulden för det som händer i familjen.
Känner du igen dig i familjebeskrivningen? Du kan hjälpa ditt barn att må bättre nu och få bättre förutsättningar för framtiden. Vi kan även erbjuda dig stöd i hur du kan ta dig ur din situation. Hör av dig så berättar vi mer.
Tina: 073-447 37 92
Annika: 073-620 53 88, annika.davidsson@malmo.se
För dig som är anhörig/arbetar med barn
Du som är anhörig eller träffar barn och unga i ditt arbete har en viktig roll. Genom att du sprider kunskap om oss eller tar kontakt med oss kan du bidra till att barn och unga får stöd i tid. Ser du att något barn eller ungdom behöver det stöd som vi kan erbjuda tveka inte ta kontakt med oss eller tipsa barnet om vår verksamhet. Hör av dig så berättar vi mer.
Tina: 073-447 37 92
Annika: 073-620 53 88, annika.davidsson@malmo.se
Om du ser eller misstänker att ett barn far illa ska du göra en orosanmälan. Genom att anmäla din oro till socialtjänsten kan du hjälpa till att möta problem så tidigt som möjligt.
Sidan senast uppdaterad: