Miljögeoteknik
Riktlinjer
Masshanteringsplan - syfte
Övergripande syfte med masshanteringsplanen är att minimera transporterna av överskottsmassor och fyllmaterial för en mer hållbar masshantering. För att minimera transporter och uttaget i berg och jordtäkter ska hushållning av massor inom ett entreprenadområde eftersträvas och avfallsförebyggande åtgärder ska genomföras enligt 2 § 15 kap MB. Därmed ska massor i möjligaste mån flyttas från de områden där ett överskott finns till de områden där ett underskott finns efter det att området projekteras, dvs. återanvändas och utgöra fall A massor (4 § 15 kap MB). Inom ett aktuellt område kan fastighets- och gatukontoret (FGK) ha ett behov av morän/matjord samtidigt som också ett överskott finns.
Klassning av massor
AMA-mall ska användas vid upphandling och redovisning av masshantering. Uppdelningen bygger på mottagningsstationernas termförteckning för mottagning av massor beroende på föroreningshalt.
Riktvärdena är med början på den lägsta halten:
- Mindre än ringa risk (MRR)
- Känslig markanvändning (KM).
- Mindre känslig markanvändning (MKM)
- Farligt avfall (FA)
Observera att en åtgärd kan genomföras utifrån en platsspecifik bedömning av halter i marken vilka inte direkt går att överföras till ovanstående halter.
Miljögeotekniska undersökningar
Miljögeotekniska undersökningar och utredningar utförs i den omfattning som så erfordras för att utgöra underlag för byggande av projektet.
Uppdraget innefattar fullt färdiga och av projektledaren godkända handlingar.
Undersökningar upphandlas i huvudsak genom en fiktiv provtagningsplan som prissätts av konsulten. Efter antagen konsult tas en slutligt provtagningsplan fram, avvikelser från den fiktiva provtagningsplanen regleras mot av konsulten inlämnad á prislista.
Provtagningsplanen ska innehålla:
- Definierat och förankrat syfte
- En sammanställning av förhandskunskap
- Beskrivning av vald metod, punkters placering, analysmetoder osv
- Avgränsningar och behovet av statistiskt säkerställande för valt angreppssätt.
Klassificering – Ansvar och Sammanhang
Ska massor användas på en plats utanför arbetsområdet kan det bli aktuellt med en anmälan om återanvändning av avfall i anläggningsändamål, enligt miljöbalken. En riskbedömning kan krävas för den nya platsen.Vi behov anordnas återkommande möten med markmiljöspecialist (FGK), projektledare (FGK) och konsult (extern) under projekttiden.
Teknikmöten markmiljö
Vid grävarbeten finns ett ansvar att hantera massor med olika föroreningsinnehåll på ett korrekt sätt. Ansvaret för föroreningar som är kvar i marken och för de som grävs upp ser olika ut. FGKs roll som sökande av detaljplan är att göra de utredningar som krävs för att bedöma lämpligheten enligt PBL. För framtida grävarbeten ansvarar den kommande exploatören som baserat på sin projektering gör en massklassificering för att avgöra vilka massor som kan återanvändas respektive göra den massklassificering som krävs för överskottsmassorna.
Anmälningspliktig verksamhet
Upprättande av §28 anmälan avhjälpande åtgärd (sanering) görs då fastighets- och Gatukontoret orsakat förorening, riskerar sprida förorening i samband med kommande arbeten eller tar på sig ansvaret då det krävs för kommande exploatering. Projektören ska då, för kommande redovisningssyfte, hålla isär vilka arbeten som skulle genomförts på grund av anläggningsarbetena och vilka som är tillkommande på grund av ett åtgärdsbehov.
Anmälan ska alltid föregås av riskbedömning som visar på en oacceptabel risk för människors hälsa och eller miljö.
Höjd bör alltid tas för långa handläggningstider. Dels för FGK:s personal, dels för konsult och för tillsynsmyndighet.
Vid slutprovtagning efter åtgärd, efter att grävarbeten är gjorda, är normal omfattning om ytorna eller volymerna inte sedan tidigare klassats.
- Schaktbotten: på en yta av 400 m2 ska det tas 30 delprover som blandas till ett samlingsprov som analyseras.
- Schaktvägg: på en yta av 0,5x10 meter tas det ut 30 delprover som blandas till ett samlingsprov som analyseras.
Vilka ämnen som proverna ska analyseras på och omfattningen av slutprovtagningen varierar mellan projekten. En standardomfattning för stadsnära fyllnadsmassor brukar innebära metaller, fraktionerade oljekolväten, PAH och PCB.
Återanvändning av massor
Fastighets- och gatukontorets utgångspunkt är att återanvändning av massor inom arbetsområdet är eftersträvbart. Massorna ska dock uppvisa både geotekniska och miljömässigt godtagbara egenskaper.
Syftet med återanvändningen ska vara tydligt och dokumenterad.
När fastighets- och gatukontoret tar emot avfallsmassor till ett arbetsområde i syfte att använda massorna till anläggningsändamål ska de vara klassade och uppvisa dokumentation på lämplighet för aktuell plats. Återvinning av avfall kan vara anmälningspliktigt. Det är aktören som ska använda massorna som ska göra en anmälan, om det krävs. Och det är aktören som lämnar ifrån sig massorna som visar massornas renhetsgrad och säkerställer att alla relevanta analysparametrar ingår.
Mark som förbereds för byggnation inom staden undersöks under planprocessen till en nivå där lämpligheten för planen säkerställs. Detta betyder inte att tillräckliga prover tagits för att klassa massorna i en omfattning som gör att det är klart var massorna kan återanvändas, återvinnas eller deponeras. Sådan klassning görs om möjligt i detaljprojekteringen och i sista fall i entreprenaden.
Massor med kvittblivningssyfte bedöms som avfall. Inledningsvis görs bedömningen om massorna är ett avfall eller inte. Bedömning ska göras mot bakgrund av syftet med avfallsdirektivet, d.v.s. att skydda miljön och människors hälsa.
Schaktmassor är generellt inte att betrakta som avfall om massorna grävs upp och används på den plats där grävningen utfördes inom rimlig tidsrymd.
Upplysning påträffad förorening
Projektledaren ansvarar för att rutinen för Upplysning av påträffad förorening följs. Avtala med konsulten kring vem som sköter myndighetskontakterna.
Detta gäller oavsett om föroreningen påträffas i mark, vatten eller byggnad.
Slutdokumentation - Leveransformat
Handlingar och dokument ska levereras på papper och i PDF-format.
All miljötekniska data ska levereras digitalt i format kompatibelt med Malmö stads förvaltningssystem GeoBIM.
Projektledaren ansvarar för att konsulten inkommer miljötekniska data i format enligt ”GeoBIM leveransspecifikation för konsulter”.
Projektledaren informerar kontaktperson för GeoBIM inom Malmö stad som tillser att Tyréns systemleverantör av GeoBIM öppnar upp ett valideringsprojekt i GeoBIM samt skapar inloggning till konsulten för kontroll av datat.
Det validerade datat packas därefter ihop av konsulten samt levereras åter till Malmö stad som svarar för att leveransen läggs upp i förvaltningssystemet GeoBIM.
GeoBIM leveransspecifikation för konsulter
Länkar till mallar för att leverera in geoteknisk, hydrogeologisk och miljöteknisk data till GeoBIM:
Underlag för entreprenörens kvalité- och miljöplan – relevant för det senare entreprenadsammanhanget
Egenkontroll avseende masshantering enligt MB
Som en del av fastighets- och gatukontorets egenkontroll (26 kap. 19 § miljöbalken) ska entreprenören innan arbeten påbörjas lämna in en egenkontrollplan med följande innehåll:
- Ansvarig projektledare/chef på FGK med kontaktuppgifter
- Var ska arbetet genomföras (adress och fastighetsbeteckning)
- När sker arbetet
- Vad omfattas av arbetet
- Hur har massorna klassats eller ska de klassas på mottagningsanläggning
- Vilka mängder av de olika klasserna kommer att hanteras
- Vem kommer att bli transportör med kontaktuppgifter
- Var kommer massorna att köras
- Vilka risker finns
- Hur kommer riskerna att hanteras/reduceras/elimineras
- Hur gör vi för att hantera klagomål/synpunkter på vår verksamhet
Det som föreskrivs i masshanteringsplanen och i förlängningen egenkontrollen ska dokumenteras. En utvärdering och redovisning ska göras av utfört entreprenadarbete. Dokumentet ska arkiveras i projektet och följa med överlämningen till driftansvarig.
Syftet med de flesta arbeten är att bygga gata, torg, parker och liknande. De grävarbeten som genomförs av fastighets- och gatukontoret är därför inte per automatik anmälningspliktiga. Tillsynsmyndigheten har rätt att efterfråga dokumentation som rör egenkontrollen.
Länspumpning
Det är inte tillåtet att pumpa ut eller släppa ut grumligt eller förorenat vatten från länspumpning av schaktbotten till exempelvis dagvattenbrunnar, mark eller vattendrag. Rådgör med tillsynsmyndigheten när vatten behöver ledas bort. Det krävs att det anmäls hos VASYD om länsvatten ska släppas till dagvattennätet. AFG 81.
Kontaktinformation
Helena Bergenstierna
- Titel:
- Miljöingenjör
- E-post:
- Helena.Bergenstierna@malmo.se
- Telefon:
- 040-342526
- Mobiltelefon:
- 0709-709173
Sidan senast uppdaterad: