Tidigare teman
Bibliotekskatalogen har nytt utseende
Måndag den 28 april byts systemet i bibliotekskatalogen ut från ett gammalt till ett nytt. Detta innebär att bibliotekskatalogen har ett nytt utseende och förbättrade funktioner.
Här hittar du tidigare teman i serien "Aktuella teman".
Kroppen och själen
Att navigera genom livets upp- och nedgångar kan vara en utmaning för oss alla. Känslor av oro och ångest är vanliga, men det finns många verktyg och strategier som kan hjälpa oss att hantera dessa känslor. Här hittar du tips på användbar litteratur och bra källor på nätet.
Boktips
Varför har ingen berättat det här för mig? av Julie Smith
Oavsett vad du brottas med stress, ångest, bristande självförtroende, självkritik eller sorg kommer du i den här boken att få hjälp att hantera dina känslor, få nya perspektiv och hitta strategier som hjälper dig att hantera det du är med om.
Balansera ditt nervsystem : hur rörelse ger hjärnan vila och lindrar stress och oro av Cecilia Gustafsson & Erika Kits Gölevik
Vår kropp har en medfödd förmåga att reglera nervsystemet via rörelse, så att vi kan ta oss tillbaka till balans från stress och håglöshet. Att balansera sitt nervsystem och få ett lugnare liv, handlar därför till stor del om att återknyta kontakten med kroppen genom rörelse.
Stillhetens styrka : vetenskapen om meditation av Daniel Goleman & Richard J. Davidson
En bok om forskning på meditation och hur den faktiskt förändrar våra liv. Författarna har själva mediterat under hela sina vuxna liv, men i den här boken redogör de för kvalificerad forskning och vad vi faktiskt vet om de effekter som meditation och mindfulness har på utövarna.
Bra information på webben
Liv & hälsa på 1177.se
Innehållet på 1177.se är faktagranskat i flera led och produceras i samarbete med sakkunniga som är verksamma ute i vården. Därför är 1177.se en tillförlitlig och bra källa till kunskap när det gäller frågor som rör vård, hälsa och sjukdom.
Region Skånes insatser kring oro och ångest
Region Skåne bedriver hälsofrämjande arbete inom hela sjukvården. Med förebyggande insatser med målet uppnå en mer jämställd och jämlik hälsa hos skåningarna.
Fråga doktorn på SVT
Sveriges Television Aktiebolag (förkortat SVT) är ett svenskt massmedieföretag som har riksdagens och regeringens uppdrag att självständigt bedriva televisionsverksamhet i allmänhetens tjänst.
Kropp & själ i SR
Sveriges Radio, förkortat SR är ett svenskt massmedieföretag som har till uppgift att bedriva radioverksamhet i allmänhetens tjänst, även kallat "public service".
Syrien
I Syrien har President Bashar al-Asaad blivit störtad. Här har vi samlat aktuell information om vad som hänt samt boktips som handlar om konflikterna i Syrien.
Utrikespolitiska institutet - Landguiden
I Landguiden hittar du en tidslinje över vad som hänt. Här finns tillförlitlig och uppdaterad information om alla världens länder, konflikter och organisationer. Landguiden är ett mellanting mellan en nyhetstjänst och ett uppslagsverk. Betoningen läggs på att skildra grundläggande förändringar i världens länder.
Svenska Ambassaden - Sweden Abroad
Sweden Abroad – aktuell information och råd från ambassaden.
NE – Information/historia om Syrien
Nationalencyklopedin, förkortas ofta NE, är ett uppslagsverk som är utarbetat på vetenskaplig grund på initiativ av Statens kulturråd
Nyhetsartiklar på webben - engelska och svenska
Reuters
Reuters är en av världens största nyherbyråer med huvudkontor i London.
Britannica
Encyclopædia Britannica (latin för ”brittisk encyklopedi”) är ett engelskspråkigt uppslagsverk. Av engelskspråkiga uppslagsverk är Encyclopædia Britannica det äldsta som fortfarande publiceras.
SVT
Sveriges Television Aktiebolag (förkortat SVT) är ett svenskt massmedieföretag som har riksdagens och regeringens uppdrag att självständigt bedriva televisionsverksamhet i allmänhetens tjänst.
The Guardian
The Guardian är en brittisk dagstidning. Tidningen grundades i Manchester den 5 maj 1821 som The Manchester Guardian av John Edward Taylor, tidningen bytte namn till The Guardian år 1959.
Boktips om Syrien
Syrien : revolutionen, makten och människorna
Antologin Syrien: Revolutionen, makten och människorna ger nya perspektiv på en av vår tids värsta konflikter och den svåra kampen mot både diktaturen och mot religiösa extremister. De medverkande är journalister och forskare samt aktivister med rötterna i Syrien.
Ekonomi - i smått och stort
Vill du lära dig mer om ekonomi? Kanske lära dig mer om begrepp som konjunkturcykler, globalisering, inflation? Eller förstå hur USA:s politiska läge påverkar ekonomin i Sverige? Samt få tips på hur du kan göra din egen privata ekonomi mer robust? Här hittar du lättillgängliga boktips och användbara digitala källor.
Stora boken om ekonomi
Hur fungerar pengar? Varför betalar vi skatt? Vad händer i en lågkonjunktur?Ekonomin påverkar alla delar av vårt liv från hur vi tar itu med arbetet till var vi spenderar våra pengar. Och ekonomiska teorier fortsätter att forma vår värld.
"Stora boken om ekonomi" är skriven på enkelt språk och är fylld av korta, kärnfulla förklaringar som skär genom krånglig näringslivsjargon. Boken innehåller också steg-för-steg-diagram som reder ut avancerade teorier samt klassiska citat och fina illustrationer som ökar och leker med vår förståelse av ekonomi.
Vare sig du är nybörjare, intresserad student eller riksbanksledamot kommer du att finna mycket stimulerande i "Stora boken om ekonomi".
Ekonomi: så att du förstår av Marcus Weeks
Vad är egentligen ekonomi? Ekonomi finns överallt. Från mynten i din ficka till stora globala konjunkturer pengar och ekonomi går inte att ignorera.
Vad skulle hända om en bank tryckte fler sedlar? Blir man lyckligare av att vara rik? Vad betyder inflation och deflation?
"Ekonomi - så att du förstår" förklarar ekonomiska och finansiella teorier så att alla kan förstå. Boken utforskar olika områden som pengarnas historia, utbud och efterfrågan, inflation, valuta, sparande, handelsutbyte och kapitalism.
Stora frågor behandlas och med hjälp av grafik, diagram och citat knyts dessa till det vardagliga livet. Svåra ämnen blir enklare och engagerande.
Hållbar utveckling och ekonomi av Markus Larsson, Leif Bratt och Johanna Sandahl
Att förhindra omfattande klimatförändringar och en ekologisk kollaps samtidigt som miljarder människor ska lyftas ur fattigdom ställer nya krav på ekonomin. Boken presenterar de planetära gränserna, Agenda 2030, miljöekonomi och ekologisk ekonomi. Kopplingen mellan ekonomisk tillväxt och hållbar utveckling diskuteras liksom aktuell forskning om resiliens, socialt kapital och entreprenörskap.
"Hållbar utveckling och ekonomi – inom planetens gränser" vänder sig till dig som studerar på utbildningar inom ekonomi, miljövetenskap och utvecklingsstudier samt till andra som är intresserade av ekonomins roll i arbetet mot en hållbar utveckling.
Statistikmyndigheten SCB
SCB:s statistik berättar om förhållandena i Sverige. Går svensk ekonomi på högvarv eller sparlåga? Aktiviteten brukar mätas med bruttonationalprodukten, BNP. Det är summan av alla varor och tjänster som produceras i ett land under ett kvartal eller ett år. En del av det vi producerar konsumerar vi själva, medan annat exporteras till andra länder. Vi importerar också från utlandet sådant som vi inte producerar själv. Läs om den senaste statistiken som rör Sveriges ekonomi.
Gilla din ekonomi
Nationella nätverket för finansiell folkbildning är ett nätverk med över 100 olika myndigheter, organisationer och företag som samarbetar, initierar, utvecklar och inspirerar varandra i frågor om folkbildning i privatekonomi. De vill att konsumenter i hela landet – och i alla åldrar – ska ha bättre möjligheter att klara de ökade kraven från samhället på att kunna fatta olika ekonomiska och finansiella beslut i livet som passar den egna plånboken.
Nätverkets verksamhet och utbildningsmaterial är gratis och fritt från reklam. Gilla din ekonomi är det varumärke de använder för gemensamma utbildningssatsningar.
Ditt barn och dina pengar
Ditt barn och dina pengar är en digital utbildning i privatekonomi för dig som förälder eller blivande förälder. Här får du lära dig om hur ekonomin förändras när du blir förälder och hur du på bästa sätt kan rusta dig inför det. Med rätt kunskap kommer du kunna påverka den ekonomiska framtiden för dig och ditt barn.
Ditt barn och dina pengar har tagits fram av Finansinspektionen (FI) inom ramen för FI:s uppdrag med finansiell folkbildning. Genom en riktad insats mot blivande föräldrar har projektet som syfte att förebygga framtida problem och öka kunskaperna inom de områden som blir särskilt viktiga i den förändrande livssituationen som det innebär att bli förälder.
Ekonomifakta
Ekonomifaktas syfte är att tillgängliggöra fakta och statistik för att öka kunskap och intresse om samhällsekonomin samt bidra till en gemensam kunskapsgrund om näringsliv och välstånd. Ekonomifakta är en del av Svenskt Näringsliv och ska inspirera till samtal. Svenskt Näringsliv är en arbetsgivarorganisation.
Ekonomifakta tillhandahåller regionala, nationella och internationella fakta om allt från skatter och arbetsmarknad till klimat och miljö. Ekonomifakta presenterar fakta och statistik från offentliga primärkällor, framför allt från SCB, OECD och Eurostat. Fakta och statistik kan också komma från ackrediterad forskning.
USA-valet 2024
Den 5 november var det dags för det amerikanska folket att gå till val. För dig som är intresserad av USA och vill veta mer har vi här samlat boktips och användbara digitala källor.
Skymning i Amerika: berättelser om ett annat USA av Malin Ekman
Attackerna på demokratin dominerar nyhetsflödet från USA. Men bortom Donald Trump och stormningen av kongressen i januari 2021 finns en parallell berättelse – och den förklarar varför den konservativa rörelsen trots allt blivit så framgångsrik.
Det handlar om brottsstatistik, social misär och en liberal politik som misslyckats på väsentliga områden. Det handlar om nyhetsmedier och techbolag som väljer bort politiskt känsligt innehåll. Det handlar om hur radikal vänsterideologi, långt ifrån den breda medelklassens värderingar, rivit isär Demokraterna och blivit norm på många av elitens institutioner.
These Truths: a history of The United States av Jill Lepore
Det amerikanska experimentet vilar på tre idéer – "dessa sanningar", kallade Jefferson dem – politisk jämlikhet, naturliga rättigheter och folkets suveränitet. Och den vilar också, "på en hängivenhet till undersökning, orädd och orubblig", skriver Jill Lepore i en banbrytande undersökning av det amerikanska förflutna som placerar sanningen i centrum för nationens historia.
Dessa sanningar berättar historien om Amerika, med början 1492, och frågar om händelseförloppet har bevisat nationens grundläggande sanningar eller motbevisat dem. Lepore finner mening i motsägelse och väver in amerikansk historia i en väv av tro och hopp, av fara och välstånd, av tekniska framsteg och moralisk ångest.
Supermakten: vad varje svensk bör veta om USA av Frida Stranne och Sanna Torén Björling
Varför äter amerikanerna så gärna middag i bilen? Är det rimligt att ha en militärbudget på 732 miljarder dollar? Och hur är det möjligt att bara 1 av 10 amerikaner har högt förtroende för sina politiker?
USA är inte bara världens mäktigaste land, det är också världens märkligaste. Åtminstone för alla andra än amerikanerna själva. På mindre än två hundra år har tretton små kolonier på den amerikanska östkusten expanderat till att bli supermaktens supermakt.
USA är landet supersize vad gäller allt, från storleken på en läsk till politik till populärkultur. "Supermakten" förklarar grundbultarna i den amerikanska livsstilen och är en oumbärlig reskamrat längs route 66 eller en underhållande faktabomb för den som vill förstå vad som egentligen händer i USA.
Utrikespolitiska institutet
Utrikespolitiska institutet (UI) är ett oberoende institut och en plattform för forskning, analys och information om utrikespolitiska frågor.
UI:s uppdrag är att främja intresset för och fördjupa kunskapen om utrikes- och säkerhetspolitiska frågor. Institutet har lång erfarenhet av att bevaka och analysera omvärlden och anlitas för att ge en nyanserad och initierad bild av utvecklingen i en komplicerad värld.
Landguiden
UI ligger även bakom Landguiden där du hittar tillförlitlig och uppdaterad information om alla världens länder, konflikter och organisationer. Landguiden är ett mellanting mellan en nyhetstjänst och ett uppslagsverk. Betoningen läggs på att skildra grundläggande förändringar i världens länder.
Utrikesmagasinet
Utrikespolitiska institutet äger också Utrikesmagasinet, en fritt tillgänglig nättidning och görs av en publicistiskt oberoende redaktion. Bland skribenterna finns forskare inom och utanför UI samt andra experter och journalister, alla med utrikespolitisk bakgrund. Skribenterna ansvarar själva för innehållet i sina artiklar.
SO-rummet
SO-rummet är en gratis digital lärresurs och Sveriges största och mest välsorterade webbplats för skolans samhällsorienterade ämnen: historia, religionskunskap, geografi och samhällskunskap.
På SO-rummet hittar du flera tusen faktatexter och tusentals pedagogiska filmer samt hundratals SO-relaterade lektioner som kan användas i undervisningen och i skolarbeten. De flesta av ämnestexterna och filmerna är tänkta att fungera som en introduktion eller sammanfattning av olika ämnesområden.
SO-rummet riktar sig i första hand till elever och lärare på mellanstadiet (åk 5-6), högstadiet och gymnasiet, men även till högskole- och universitetsstuderande samt alla andra som är intresserade av de fyra SO-ämnena.
Sidan senast uppdaterad: