Aktuella teman
Vi tipsar och berättar om faktaböcker och digitala källor inom ett högaktuellt ämne.
Hur mår det fria ordet?
Yttrandefrihet är en av grundpelarna i ett fritt och demokratiskt samhälle. Den är en grundläggande mänsklig rättighet som spelar en avgörande roll i demokratier världen över. Trots dess betydelse, varierar graden av yttrandefrihet kraftigt mellan olika länder och regioner. Hur ser yttrandefriheten ut idag och vilka utmaningar den står inför?
Information på webben
Pressfrihetsindex 2025: Historisk global nedgång i pressfrihet
Reportrar utan gränsers (RSF) pressfrihetsindex når en historisk bottennivå. Förhållandena för journalister är dåliga i hälften av världens länder. Mindre än en procent av världens befolkning lever i ett land med god pressfrihet. Endast sju länder i hela världen har vad vi kallar god pressfrihet.
Reportrar utan gränser är en ideell organisation som arbetar med press- och yttrandefrihetsfrågor.
Yttrandefrihetspodden
I Svenska PEN:s podd Yttrandefrihetspodden kan du lyssna på samtal om vår tids mest brännande frågor kring yttrandefrihet, litteraturens frihet och demokrati.
Svenska PEN grundades 1922, som ett av PEN-organisationens första center. Fram till andra världskriget var organisationen huvudsakligen en diskussionsklubb, men från sent 1940-tal och framåt förändrades organisationen mot att arbeta med yttrandefrihetsfrågor och internationell solidaritet.
Läs om Censur och yttrandefrihet i SO-rummet
SO-rummet är en gratis digital lärresurs och Sveriges största och mest välsorterade webbplats för skolans samhällsorienterade ämnen: historia, religionskunskap, geografi och samhällskunskap.
Boktips
Du blir vad du säger: om hatspråk, yttrandefrihet och vikten av ett demokratiskt samtal
Någonting har förändrats i sättet vi talar till varandra, inte minst på sociala medier. Tonen blir hårdare, hot och hat dominerar och polariseringen gör det svårare att mötas i ett meningsfullt samtal. Hatspråk tystar röster, och är därmed ett av de snabbast växande hoten mot yttrandefriheten i dag. Vad innebär detta för demokratin och det politiska samtalet? Vad gör det med oss alla, som samhällsmedborgare?
Och viktigast av allt - hur kan vi möta utmaningen?
Yttrandefrihetsgrundlagarna: rättigheter och gränser för medier och medborgare av Hans-Gunnar Axberger
I sin lärobok Yttrandefrihetsgrundlagarna beskriver Hans-Gunnar Axberger dessa lagars framväxt och roll i rättssystemet. De bärandeprinciperna censurförbud, utgivaransvar, meddelarfrihet, källskydd, juryrättegång med mera analyseras och illustreras med rättspraxis. Boken är i första hand avsedd för studenter men vänder sig även till andra som vill förstå hur detta för Sverige unika regelsystem fungerar.
Kontaktinformation
Stadsbiblioteket
- E-post:
- info.stadsbiblioteket@malmo.se
- Telefon:
- 040-660 85 00
- Telefontider:
- Måndag–fredag klockan 10:00–12:00.
- Postadress:
- Malmö stad Stadsbiblioteket 205 80 Malmö
- Besöksadress:
- Kung Oscars väg 11
Sidan senast uppdaterad: