Tidigare tips
Här hittar du böcker som vi har tipsat om tidigare.
Tema: I krigets spår
Maria har läst fem böcker om krig och dess förödande följder:
"Krig har följt människan genom hela hennes historia. Konsekvenserna är alltid förödande i flera generationer framåt – för individer och familjer, för nationer och stater och för naturen och ekosystemet. Varför blir det så? Gång efter gång? Lär vi oss aldrig? Och finns det något slut på eländet? Jag vill tipsa om en fackbok och fyra romaner på temat "I krigets spår". De handlar om följder av krig, som skiljer sig åt, men ändå liknar varandra."
En månad på landet av J.L. Carr
Tom Birkin har överlevt första världskriget som soldat men han har själsliga sår. Nu är det sommaren 1920 och Birkin tillbringar en månad i en liten by på den engelska landsbygden, där han har i uppgift att restaurera en kyrkomålning. ”Tror du på helvetet” frågar någon honom, och ja, det gör han ju, han har varit där och vänt.
I byn går livet sin gilla gång med arbete i lantbruket, gudstjänster och tebjudningar. Birkin blir god vän med Mr Moon, som också har erfarenheter från kriget, och med den vackra Alice Keach. Månaden på landet blir som ett utsnitt ur tiden – fylld av idyll och vemod, men också av ett spirande framtidshopp – om en tillvaro långt från kriget.
En låda apelsiner av Lena Einhorn
När författaren Lena Einhorn fick höra Jackie Jakubowskis livshistoria blev hon mållös och frågade om hon fick skriva en bok om honom. Svaret då var nekande, men några år senare fick hon ett samtal från Jackie, som sa att han fått en sjukdom som skulle ända hans liv, och om hon fortfarande ville skriva om honom så var hon fri att göra det.
Lena Einhorn intervjuade Jackie Jakubowski och fick tillgång till brev och dagböcker. När boken kom ut 2023 hade Jackie gått bort. Det här är en gripande, sorglig och spännande berättelse om ett öde som formades av andra världskriget. Lena Einhorn skriver vackert, nyanserat och njutbart.
En oansenlig detalj av Adania Shibli
En detalj kan kasta ljus över något utöver sig själv och på så vis säga något om helheten. Fast ja, är det ens en detalj det handlar om här? I Adania Shiblis roman drabbas en ung kvinna av besatthet när hon läser en tidningsnotis om en händelse i Negevöknen 1949, då en ung palestinsk flicka utsattes för ett övergrepp och mördades av israeliska soldater. Den nutida kvinnan ger sig ut på en resa i arkiv och terräng för att förstå vad som hände.
Berättelsen handlar om konflikten mellan Israel och Palestina samtidigt som den handlar om alla konflikter och inte minst om det tidlösa sexuella våldet mot kvinnor. Den argumenterar eller förklarar inte men letar sig in under huden på läsaren så att det ibland nästan blir outhärdligt.
Sörjen som blev av Anna Takanen
Anna Takanens pappa Timo kom som fyraårigt krigsbarn till Sverige 1942. Pappan hade stupat och mamman hade inte råd med behandling när Timo drabbades av lunginflammation. Först tillbringade han flera månader på barnsjukhus i Stockholm, sedan skickades han till ett gudfruktigt och barnlöst lantbrukarpar i Halland. Efter kriget träffade den finska mamman en ny man som inte ville att Timo skulle komma tillbaka, och återkomsten sköts upp, för att till sist rinna ut i sanden.
När Anna Takanen är vuxen vill hon förstå sin pappa för att kunna förstå sig själv. Hon läser den sorgliga korrespondensen mellan den finska och den svenska mamman, hon pratar med sin pappa och tillsammans reser de till Finland. Boken är en sorglig påminnelse om att krig kastar skuggor över flera generationer.
Tyrannens tid: om Sverige under Karl XII av Magnus Västerbro
I den här fängslande boken om Karl XII:s tid kombinerar författaren ett fågelperspektiv med ett grodperspektiv – de stora dragen med skildringar av individuella öden, av krigets konsekvenser för de många män som tvingades ut i strid och alltför ofta inte kom tillbaka, liksom för kvinnorna och barnen.
Krigandet gjorde Sverige till ett än fattigare land, körde rikets finanser i botten och orsakade stagnation av jordbruket. Det långdragna kriget har beskrivits som kungens storslagna egotripp. I en senare tid hade Karl XII troligen fått en neuropsykiatrisk diagnos, menar en del, kanske Aspergers syndrom. Hans popularitet sjönk allt eftersom tiden gick och när han 1718 dog för en kula i Norge efter 18 års krigande i olika länder drog de flesta svenskar en suck av lättnad.
Tema: Novellsamlingar
Anna ger sina bästa boktips på temat novellsamlingar:
Det fina med novellen är själva koncentrationen. Du får en hel berättelse med början och ett slut på få sidor. Noveller är bra att läsa högt för varandra – vi behöver inte vänta så länge på att få veta hur det ska gå och kan prata direkt om vad vi varit med om. Eller så läser vi tyst för oss själva, smälter det vi läst en stund innan vi ger oss in i nästa historia. Kanske har en hel novellsamling ett tydligt tema, kanske spretar den som livet självt, med somligt du verkligen fastnar för och annat som bara passerar förbi.
Hur som helst är bibliotekshyllorna fulla av riktigt bra samlingar och novellförfattare. Det är bara att prova dig fram till en egen favorit. Här är några av mina.
Historien om Fru Berg av Ingvild H. Rishøi
Norska Ingvild Rishøis senast översatta bok innehåller fem noveller som kretsar kring drömmar, svek och starka känslor. Fru Berg i titelnovellen är Emelies mjuka vita hamster som mamma har hemma hos sig och som hon inte träffar så ofta. Nu väntar Emelie på mamma, för hon har ju lovat att komma på hennes födelsedag. I novellen ”Trolla bort människor” övergår leken i ett tält till förtvivlat allvar för berättarens lillasyster. I en annan novell upptäcker en tonårsflicka Janis Joplin och efter det blir allting liksom upplyst.
Rishøi brukar kallas ”en ny Astrid Lindgren”. Det stämmer bra, för hennes berättelser är alltid på de utsattas sida, oftast ur barnets perspektiv. Och de träffar som pilar i hjärtat.
Flyktingar av Viet Thanh Nguyen
”Till alla flyktingar överallt” står det på första sidan i denna hyllade novellsamling. I åtta berättelser skildras människor som antingen migrerat från Vietnam till USA, eller blivit kvar med sina drömmar. Det handlar om livet efter flykten, om att anpassa sig till ett nytt land samtidigt som minnen och saknad är något man bär med sig för alltid.
Novellerna är både existentiella och drastiska. Som i ”Mörkögda kvinnor” där en spökskrivare får besök av sin döde bror, eller avslutande ”Faderland” där två systrar med samma namn möts för första gången och inget blir sig likt efter det.
Genom blå hagar av Claire Keegan
Åtta olika långa noveller från Irland av idag, med det förflutna alltid närvarande och framtiden oviss. Här, i ett landskap av hycklande religiositet, torvmarker och stränder lika karga som vilda, kommer hemligheter brutalt upp till ytan eller anas under den. En författare på stipendievistelse får en objuden gäst och all koncentration är störd. En präst brottas med insikten om det som kunnat bli men inte blev av en kärleksaffär. Här är också skogsvaktaren vars sagoberättande hustrun en kväll avslöjar en dold sanning för hela grannskapet.
Starkast griper novellen ”Avskedsgåvan” tag. I den lämnar en ung kvinna barndomen, familjen och allt hon känt till bakom sig för ett nytt liv i New York. När hon till sist kan gråta i ett bås på flygplatsens toalett, då är det svårt att hålla ögat torrt.
Befrielsedagen av George Saunders
Vill du läsa något skruvat men ändå djupt berörande, då är amerikanske George Saunders noveller läsning för dig. Här vrider och vänder författaren på begrepp som civilkurage, ansvar och medmänsklighet i en värld där gränsen mellan samtid och dystopi suddats ut.
I ”Kärleksbrev” uppmanar en morfar sitt barnbarn till försiktighet, vilket betyder att inte stå uppför vännen som gjort motstånd mot staten. I ”De driftiga handlingarnas mamma” tar en mamma i stället lagen i egna händer med konsekvenser som även hon själv ifrågasätter. I titelnovellen hålls en grupp människor fångna och programmeras av den mystiske Mr U. för att iscensätta historiska händelser och roa hans rika vänner. Som sagt skruvat, men också svindlande nära verkligheten.
Jultema 2024
Annas tips: Om uträkning av omfång av Solvej Balle
Välkommen in i Tara Selters artonde november. Tara handlar med antikvariska böcker och är i Paris när hon upptäcker att morgonen hon vaknar till är den samma som igår, med samma väder och exakt samma saker som sker. Böckerna hon köpte dagen innan är borta, men brännsåret hon fått på handen är kvar. Väl hemma försöker hon förklara allt för sin man Thomas, men nästa dag minns han det inte alls. Tara verkar vara ensam i en tidsloop och tar till olika strategier för att komma ur den. Hon reser söderut till värmen och norrut till snö och kyla för att skapa årstider. Efter 401 dagar övertalar hon sina föräldrar att fira jul i ett försök att få tiden att återgå till det normala.
En dag upptäcker Tara att hon inte är den enda som är instängd i den artonde november. Det känns skönt att hon får sällskap tänker jag.
Solvej Balles berättelse är omtumlande – filosofisk och samtidigt spännande som en god tv-serie. Det ska bli sju böcker, hittills har fem delar kommit ut. Läs dem långsamt, för du kommer att fundera mycket. Det är ju nog så svårt att greppa tillvarons möjligheter och begränsningar även när tiden går som den ska. Hur det slutar för Tara, om det slutar, har jag än så länge inte räknat ut.
Kerstins tips: Long Island av Colm Toibin
Här möter vi åter Eilis Fiorello, från romanen Brooklyn, som kom ut 2009. Eilis lever med sin man Tony och deras två barn. Tony är rörmokare, så framgångsrik och grundlig i sitt arbete att han gjort en annan kvinna med barn. Detta chockartade besked får Eilis av kvinnans make i bokens inledning.
För att få tid att tänka över sin situation bestämmer sig Eilis för att åka tillbaka till Irland, för att fira sin mors 80-årsdag. Där har hon inte satt sin fot, sedan hon för tjugo år sen begravde sin syster. Den sommaren hade hon ett förhållande med pubägaren Jim Farrell som hon sedan övergav när hon återvände till USA och Tony.
I sin hemstad Enniscorthy träffar hon nu på sin gamla väninna Nancy, som blivit änka och har ett hemligt förhållande med denne Farrell. Stan är inte större än att Eilis och Jim Farrell också möts igen. Det visar sig att de varma känslorna inte helt har slocknat. Ett triangeldrama utspelar sig och ett dramatiskt slut närmar sig. När man slår ihop boken på sista sidan är det inte utan en viss saknad.
Marias tips: Sonetjka av Ljudmila Ulitskaja
Berättelsen om Sonetjka ger intryck att vara skriven i ett andetag. På hundra sidor och i en rasande fart tecknas på samma gång Sonetjkas liv och det sovjetiska 1900-talet med krig, repression och töväder, korruption och hyckleri.
Sonetjkas roll i historien är den vanliga människans, även om hon på sitt sätt är ovanlig. I tidig ålder upptäcker hon att böcker kan erbjuda alternativa liv, och alla timmar i böckernas värld gör till slut att hennes bak ser ut som en stol och hennes näsa som ett päron. Hon utbildar sig till bibliotekarie och börjar jobba i ett källarbibliotek. När hon en dag lyfter näsan över kartoteket möter hon sitt livs kärlek – konstnären och lägerfången Robert Viktorovitj. Med honom kommer en fläkt av den stora världen in i Sonetjkas liv, som från och med nu befolkas av egensinniga individualister, inte minst Sonetjkas och Robert Viktorovitjs egen dotter, Tanja.
Såväl historien som det enskilda ödet har sina toppar och dalar, men det finns en dråplig humor i berättelsen om Sonetjka, och ett försonande ljus över människorna och deras brister som lämnar kvar en värme efter läsningen.
Ninas tips: Den längsta resan av KG Hammar
En djupt berörande roman med verklighetsbakgrund. Året är 1961 och vi får vi följa med FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld på hans sista flygresa från Kongo. Han är på väg mot sitt livs svåraste uppdrag: ett personligt möte med rebelledaren Tshombe och har skaffat sig mäktiga fiender.
Med sig på planet har han en påbörjad översättning av Martin Bubers ”Jag och du”, en filosofisk bok full av visdom, om hur ett idealiskt möte med en annan människa skulle kunna vara. Tankarna som förmedlas sätter in vår samtid i ett sammanhang.
Jessicas tips: Ö av Sara Bergmark Elfgren
Mirjam och Nia är systrar men har tappat bort varandra genom åren. När Nia nu fyller 40 år och bjuder in till deras släktö på ett litet firande så ska Mirjam vara med. Nia har levt i ett förhållande med en våldsam man i flera år och Mirjam hoppas nu att hon kan övertyga Nia om att lämna honom. På Ön har Nia och Mirjam en stillsam middag med några vänner men i rummet ovanför finns en förskräcklig hemlighet som bara Nia och Mirjam känner till och det vänder hela berättelsen till en blodig skräckhistoria.
Författare Sara Bergmark Elfgren iscensätter denna skräckberättelse med ett drivet språk och en berättarteknik som gör att läsaren sitter som på nålar.
Sabinas tips: Eller som med intet som språk av Inger Christensen
I tider som dessa använder jag litteraturen som tröst och som tilltro, som inspiratör och som hopp. Jag prövar att ordinera mig själv Inger Christensen.
”Eller som med intet som språk” är ett rikt urval från hennes arkiv. Dikter och prosa. Egensinniga texter, starka, vackra. Förkunnande, funderande, filosoferande. Här snackar vi spännvidd – från vardagsreflektioner till världspolitik. Här finns texter som liksom tar tag i mig, pratar med mig och går in i mig. Språket är omsorgsfullt på det där sättet att det väcker mitt förtroende. Marie Silkeberg står för urval och översättning.
Klass och ojämlikhet
Månadens boktips kommer från Jessica på Husiebiblioteket med tema klass och ojämlikhet:
"Att läsa om klass och ojämlikhet i romaner lär oss mer om omvärlden och vi kan få en djupare förståelse för varandra. I dessa böcker inleder vi med klassresan i de södra delarna av Chile varifrån huvudpersonen flyttar för att arbeta som hembiträde i Santiago. I nästa bok flyttar Lucy från Antigua i Karibien till USA och i mitt sista boktips befinner vi oss i den lilla staden Maycomb i Alabama i den amerikanska södern."
Rent hus av Alia Trabucco Zerán
Huvudpersonen Estela inleder berättelsen och hon berättar som det är. Hon är hembiträde i en familj och nu sitter hon fängslad. Dottern i familjen hon arbetade hos har dött och nu är Estela anklagad för hennes död. Estela anställdes som hembiträde men blev snabbt även den nyfödda dotterns barnflicka. Estela ska se till att allting sköts, att maten blir lagad och står på bordet, att hemmet är rent och fint och att dottern är lugn och gör sina läxor.
Boken visar på hur arbetet som tjänstefolk i en familj är ett klassiskt uttryck för ojämlikhet. Estela gör uppror i sitt tjänsteutövande, hon vill inte vara det perfekta tjänstefolket som inte märks, utan bara utför. Det här är en uppvisning i ett fantastiskt berättande där författaren gång på gång tar tag i läsaren och berättar precis om hur det är.
Lucy av Jamaica Kincaid
"Lucy" är en nutida klassiker, skriven av Jamaica Kincaid, ständigt Nobelprispåtänkt. Lucy lämnar sin familj och sitt liv i Karibien för att resa till USA och arbeta som au pair. Det blir en stor omställning att arbeta i en familj inte bara för att det är ett äventyr att åka iväg utan för att hon upplever de stora skillnader i klass mellan hennes liv i Karibien och den fina, lyckliga familjen i USA. Men allt är inte bara fint. Det finns sprickor i fasaden som Lucy ser och samtidigt upptäcker hon saker om sig själv och om livet. Allt är inte som det ser ut att vara.
Att döda en härmtrast av Harper Lee
Harper Lees klassiska roman gavs ut 1960 och blev genast en succé. Än idag läses den i skolor runt om i USA som en klassiker och Harper Lee har fått kultstatus. Boken är dock omskriven och förbjuden på vissa håll i USA på grund av sitt innehåll. Romanen handlar om ett syskonpar, Jem och Scout och deras äventyr i den lilla staden som speglar Amerikas Södern på 30-talet med motsättningar, klasskillnader och framför allt rasism.
I centrum för berättelsen står rättegången där Jems och Scouts pappa Atticus Finch är försvarsadvokat för en svart man falskt anklagad på grund av sin hudfärg i ett våldtäktsmål. Rasismen och klasskillnaderna som pyr under ytan visar sig mycket tydliga för alla i den lilla staden vid tiden för rättegången.
Bonustips – tre läsvärda böcker utanför temat
Ett år av vila och avkoppling av Ottessa Moshfegh
Det här är romanen om att tjäna absolut ingen alls. Kvinnan som har allt men som mest av allt bara vill sova bestämmer sig för att hon ska sova i ett år.
Je m'appelle Agneta av Emma Hamberg
Agneta är en kvinna i 50-årsåldern som behöver ett äventyr och har ett behov av att försvinna från sitt trötta liv. Hon svarar på en annons om att vara au pair i Frankrike och det visar sig inte alls bli som hon har tänkt sig.
Mjölk och människor av Matilda Josephson
Matilda Josephsons debutbok är en serieroman om livet i en livsmedelsaffär berättat från kassörskan. Vem vi möter i kassan och hur olika vi är när vi gör våra vardagliga ärenden i butiken.
Sidan senast uppdaterad: