Topplistan

Just nu är biblioteken inte en mötesplats

Biblioteken har infört ett flertal åtgärder – tagit bort alla sittplatser, infört maxgräns för antal besökare och stängt alla datorer utom snabbdatorer. Detta med anledning av de skärpta råden i Skåne gällande smittspridning.

Principen för alla besök på biblioteken är att besökare ska gå in, göra sitt ärende snabbt och sedan lämna biblioteket.

Läs mer

Topplistan presenterar de tio populäraste böckerna hos oss just nu.

Plats 1

Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. När en man hittas död i våtmarken blir hon misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv.

Plats 2

Sen for jag hem av Karin Smirnoff

Sista boken i trilogin om janakippo från Smalånger i Norrland. Åter kommer hennes förflutna i kapp henne, samtidigt som nya möjligheter öppnar sig. Kanske innebär det en chans till ett värdigt liv. Med kärleken och konsten som kraft.

Plats 3

Samlade verk av Lydia Sandgren

I Göteborg förbereds en stor retrospektiv över konstnären Gustav Beckers verk. Vart psykologstudenten Rakel än vänder sig möter hon sin gåtfullt försvunna mammas ansikte på utställningsaffischen som är tapetserad över stan. I samma veva slungas Rakels pappa, förläggaren Martin Berg, in i en omtumlande livskris. Rosad debutroman som utspelar sig i spänningsfältet mellan fiktion och sanning.

Plats 4

Ödesmark av Stina Jackson

I den lilla övergivna byn Ödesmark bor Liv med sin gamla pappa Vidar och tonårssonen Simon. De anses vara säregna. Det pratas i byn om Vidars förmögenhet, om hur rik han är efter alla skogsaffärer och vilket lätt villebråd familjen är.

Plats 5

Mytomanen av Sofie Sarenbrant

Efter en orienteringsdag i skolan hittas en pojke död i Ålstensskogen. Kroppen är illa tilltygad och värdesakerna försvunna. Misstankarna riktas mot ett ungdomsgäng som har knivrånat jämnåriga i Bromma. Kriminalinspektör Emma Sköld måste lösa fallet innan mördaren slår till igen, men hon har en känsla av att det är något som inte stämmer.

Plats 6

Söndagsvägen: berättelsen om ett mord av Peter Englund

True crime av Peter Englund. En kväll i juli 1965 påträffas en ung kvinna död i sitt hem i ett idylliskt radhusområde söder om Stockholm. Polisen avfärdar det först som självmord, men snart står det klart att hon blivit mördad. Men av vem och hur? Därmed inleds den största och mest komplicerade mordutredningen i Sverige före Palmemordet

Plats 7

Månsystern: Tiggys bok av Lucinda Riley

Tiggy D'Aplièse verkar besitta en nästintill övernaturlig förmåga att läka och kommunicera med djur. Hon tar tjänst på det skotska godset Kinnaird. Där träffar hon Chilly, en gammal romsk man som bekräftar att hon har helande krafter och att nyckeln till hennes förflutna finns i grottorna utanför Sacromonte.

Plats 8

Tänk om: en studie i oro av Roland Paulsen

Något i samhället måste ha hänt. Vi var inte alltid så här oroliga. Inte alltid uppbundna i tankens katastrofscenarier. Vad är det för röst som mal i huvudet? Varför vill den inte sluta, och varför har vi blivit så upptagna av den?

Plats 9

Innan molnen kommer av Marie Jungstedt

En kontroversiell spansk åklagare, gift med en svenska, hittas mördad i en ravin ovanför Marbella på den spanska solkusten. Lärarinnan Lisa Hagel, som just har flyttat till Spanien från Stockholm, dras in i utredningen med spår som leder tillbaka till general Franco och Spaniens blodiga historia.

Plats 10

Året med 13 månader: en dagbok av Åsa Linderborg

Det här är Åsa Linderborgs - då kulturchef på Aftonbladet - dagboksanteckningar från hösten 2017 till hösten 2018. Det är ett dramatiskt år i Sverige, med stora konflikter runt populismen, yttrandefriheten, metoo och Svenska Akademien.