Biblioteken i coronatider

Just nu är biblioteken inte en mötesplats. Biblioteken är öppna men med flera begränsningar. Vi har inga studie- eller sittplatser, öppettiderna är minskade och du får vara på biblioteket i max 30 minuter. Varje bibliotek har även ett maxantal för hur många besökare som får vistas där samtidigt. Här hittar du all info om åtgärder och erbjudanden.

Läs mer

Topplistan

Topplistan presenterar de tio populäraste böckerna hos oss just nu.

Plats 1

Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. När en man hittas död i våtmarken blir hon misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv.

Plats 2

Morgonstjärnan av Karl Ove Knausgård

Det är sent i augusti. Litteraturprofessor Arne och konstnären Tove befinner sig på Sørlandet tillsammans med sina barn. Vännen Egil bor i ett hus alldeles i närheten, prästen Kathrine är på väg hem från ett seminarium, fritidsledaren Emil repar med sitt band, journalisten Jostein är ute på stan och hans flickvän Turid jobbar natt på sjukhuset. Plötsligt dyker en upp jättelik stjärna på himlavalvet. Ingen kan förklara vad som hänt men något är förändrat i grunden.

Plats 3

Stormvakt av Kristina Ohlsson

Kristina Ohlssons nya deckarserie utspelas i västkustidyllen Kungshamn. En stormig natt försvinner den omtyckta läraren Agnes. Kriminalinspektör Maria Martinsson börjar utreda fallet. Samtidigt har den före detta finansmannen och stockholmaren August Strindberg flyttat till Kungshamn. Här drömmer han om att öppna en secondhandbutik. Men efter den försvunna kvinnan finns inget spår och hoppet att hon ska hittas vid liv blir allt mindre. Vad har hänt henne? Och varför får August den obehagliga känslan av att han själv sitter på en del av gåtans lösning?

Plats 4

Brinn mig en sol av Christoffer Carlsson

Den 28 februari 1986 - på kvällen - skjuts Olof Palme till döds i centrala Stockholm. Nästan samtidigt sker det första mordet i byn Tiarp på Nyårsåsen utanför Halmstad. För polisen Sven och hans son Vidar blir det en avgörande tid. Landet är i chock efter mordet på Olof Palme. Medan Vidar söker sin väg mot vuxenlivet, tvingas Sven in i mörkret på Nyårsåsen för att jaga Tiarpsmannen.

Plats 5

Alla ljuger av Camilla Grebe

Maria bor med sin 10-årige son Vincent. Hon trivs med sitt jobb och hon älskar sin son. När hon träffar Samir på en fest blir hon blixtkär och de gifter sig. Tillsammans med sin tonårsdotter Yasmin flyttar han in hos Maria och Vincent. Men när Yasmin försvinner och Samir anklagas för att ha dödat sin dotter rasar Marias tillvaro. Inte kan väl någon mörda sitt eget barn?

Plats 6

Shuggie Bain av Douglas Stuart

Året är 1981. Industristaden Glasgow är nere för räkning. Under Thatchers järnhårda styre måste man kämpa för att överleva. Glamorösa Agnes Bain har alltid haft större drömmar än så, men när hennes notoriskt otrogne man lämnar familjen faller allt samman och Agnes börjar dricka. Shuggie Bain, minstingen, är den som håller ut längst. Men Shuggie drömmer sig också bort, från gruvområdet och från den hånfulla omgivning som aldrig låter honom glömma att han är annorlunda.

Douglas Stuart är modedesigner i New York. Debutromanen "Shuggie Bain" utspelar sig i barndomens Skottland.

Vinnare av 2020 års Booker-pris!

Plats 7

Samlade verk av Lydia Sandgren

I Göteborg förbereds en stor retrospektiv över konstnären Gustav Beckers verk. Vart psykologstudenten Rakel än vänder sig möter hon sin gåtfullt försvunna mammas ansikte på utställningsaffischen som är tapetserad över stan. I samma veva slungas Rakels pappa, förläggaren Martin Berg, in i en omtumlande livskris. Rosad debutroman som utspelar sig i spänningsfältet mellan fiktion och sanning. Vinnare av Augustpriset 2020 i den skönlitterära klassen.

Plats 8

Jag kan ha fel: och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk av Björn Natthiko Lindeblad

En självbiografisk berättelse om hur Björn Natthiko Lindeblads lämnar en löftesrik karriär som ekonom för att bli buddhistisk skogsmunk, och hur han efter sjutton år i klosterlivet återvänder till Sverige. Vilsen, utan jobb eller pengar, kraschar han rakt in i en depression. I boken berättar han med värme, humor och djup om sina egna tillkortakommanden, vad livet lärt honom.

Plats 9

Rotvälta av Tove Alsterdal

Tove Alsterdals deckare Rotvälta utspelar sig i Ådalen. Eira Sjödin - som jobbat som polis i Stockholm - har återvänt till uppväxtens Kramfors för att ta hand om sin alltmer förvirrade mamma. Så hittas en man knivmördad i sin dusch. Det är sonen Olof som hittar sin far död. Samma Olof som 23 år tidigare erkänt mordet på en tonårsflicka i bygden. Eira var nio år när flickan mördades. Olof var pojken i hennes mardrömmar. Av Svenska Deckarakademin utsedd till Bästa svenska kriminalroman 2020.

Plats 10

Spegelmannen av Lars Kepler

En ung kvinna försvinner när hon är på väg hem från skolan. Fem år senare hittas hon mördad på en lekplats mitt i Stockholm. Via övervakningskameror lyckas Joona Linna spåra ett ögonvittne. När det visar sig att vittnet är en psykiskt sjuk man som inte har några som helst minnen av det han såg tar Joona kontakt med hypnotisören Erik Maria Bark.

Spegelmannen är den åttonde boken med Joona Linna.