Just nu är biblioteken inte en mötesplats

Biblioteken i Malmö är öppna men med flera begränsningar. Vi har inga studie- eller sittplatser, öppettiderna är minskade och du får vara på biblioteket i max 30 minuter. Varje bibliotek har även ett maxantal för hur många besökare som får vistas där samtidigt.

Läs mer

Topplistan

Topplistan presenterar de tio populäraste böckerna hos oss just nu.

Plats 1

Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. När en man hittas död i våtmarken blir hon misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv.

Plats 2

Fjärilsvägen av Patrik Lundberg

Journalisten och författaren Patrik Lundbergs självbiografiska roman Fjärilsvägen handlar om hans mamma Birgitta Lundberg. Hon som föddes 1950 och levde den svenska drömmen med make, barn, villa och volvo. Men som efter skilsmässan förlorade allt. En berättelse om det svenska klassamhället och en mors kärlek till sina barn.

Plats 3

Vargasommar av Hans Rosenfeldt

En varg hittas med rester av en människa i magen. Den avlidne tycks ha överlevt en blodig massaker i Finland. Hur och varför hamnade han i skogen utanför Haparanda? På ett par dygn vänds tillvaron upp och ner och polisen Hannah Wester förstår att detta inte blir en sommar som alla andra.

Vargasommar inleder en ny kriminalserie av Hans Rosenfeldt.

Plats 4

Spegelmannen av Lars Kepler

En ung kvinna försvinner när hon är på väg hem från skolan. Fem år senare hittas hon mördad på en lekplats mitt i Stockholm. Via övervakningskameror lyckas Joona Linna spåra ett ögonvittne. När det visar sig att vittnet är en psykiskt sjuk man som inte har några som helst minnen av det han såg tar Joona kontakt med hypnotisören Erik Maria Bark.

Spegelmannen är den åttonde boken med Joona Linna.

Plats 5

Överlevarna av Alex Schulman

Tre bröder åker tvärs över landet för att sprida sin mors aska vid torpet som ingen av dem besökt på tjugo år. Alex Schulmans "Överlevarna" är en roman om att återuppleva sin barndom som vuxen och försöka förstå och försona sig med den man blev.

Plats 6

Samlade verk av Lydia Sandgren

I Göteborg förbereds en stor retrospektiv över konstnären Gustav Beckers verk. Vart psykologstudenten Rakel än vänder sig möter hon sin gåtfullt försvunna mammas ansikte på utställningsaffischen som är tapetserad över stan. I samma veva slungas Rakels pappa, förläggaren Martin Berg, in i en omtumlande livskris. Rosad debutroman som utspelar sig i spänningsfältet mellan fiktion och sanning. Vinnare av Augustpriset 2020 i den skönlitterära klassen.

Plats 7

Familjen av Johanna Bäckström Larneby

I områden där samhället sviker står andra beredda att ta sig an uppgiften att skipa rättvisa och utöva makt. Som familjen Al Asim.

Under mer än ett decennium har den prisbelönta journalisten Johanna Bäckström Lerneby följt familjen från Angered utanför Göteborg. Nu berättar hon om hur de kontrollerat en hel förort med 50 000 invånare. Och vad som händer när svenska myndigheter går samman för att försöka slå ut det som kallas det "parallella samhället".

Plats 8

De vuxnas lögnaktiga liv av Elena Ferrante

Den tolvåriga Giovanna får under en middag höra att hon liknar sin faster, en kvinna hon aldrig träffat. Det visar sig att Giovannas pappa inte alls är den välbeställde akademiker med gedigen borgerlig bakgrund som Giovanna alltid trott, utan att han vuxit upp i Neapels fattigkvarter. Giovanna söker upp sin faster och blir snabbt invigd i vuxenvärldens mörkare sidor där sanning och lögn lever sida vid sida.

Plats 9

Jag kan ha fel: och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk av Björn Natthiko Lindeblad

En självbiografisk berättelse om hur Björn Natthiko Lindeblads lämnar en löftesrik karriär som ekonom för att bli buddhistisk skogsmunk, och hur han efter sjutton år i klosterlivet återvänder till Sverige. Vilsen, utan jobb eller pengar, kraschar han rakt in i en depression. I boken berättar han med värme, humor och djup om sina egna tillkortakommanden, vad livet lärt honom.

Plats 10

Dagarna, dagarna, dagarna av Tone Schunnesson

Bibbs saknar talang men har lyckats bli en dokusåpakändis mest känd för sin viktpendling. Nu ska hon fylla 39 år och allt håller på att glida henne ur händerna. Så lämnar pojvännen Baby henne. Och kräver 100 000 om hon ska få behålla lägenheten - pengar hon inte har. För tio år sedan hade hon kunnat skaffa fram dem lätt. Nu tvingas Bibbs fatta extrema beslut där lögnerna till sist blir det enda med uns av sanning.