Tidigare tips
Här hittar du tidigare tips i serien "Månadens tips".
Hitta inspiration med boktips på olika teman från tidigare månader.
April 2024: Klass och ojämlikhet
Månadens boktips kommer från Jessica på Husiebiblioteket med tema klass och ojämlikhet:
"Att läsa om klass och ojämlikhet i romaner lär oss mer om omvärlden och vi kan få en djupare förståelse för varandra. I dessa böcker inleder vi med klassresan i de södra delarna av Chile varifrån huvudpersonen flyttar för att arbeta som hembiträde i Santiago. I nästa bok flyttar Lucy från Antigua i Karibien till USA och i mitt sista boktips befinner vi oss i den lilla staden Maycomb i Alabama i den amerikanska södern."
Rent hus av Alia Trabucco Zerán
Huvudpersonen Estela inleder berättelsen och hon berättar som det är. Hon är hembiträde i en familj och nu sitter hon fängslad. Dottern i familjen hon arbetade hos har dött och nu är Estela anklagad för hennes död. Estela anställdes som hembiträde men blev snabbt även den nyfödda dotterns barnflicka. Estela ska se till att allting sköts, att maten blir lagad och står på bordet, att hemmet är rent och fint och att dottern är lugn och gör sina läxor.
Boken visar på hur arbetet som tjänstefolk i en familj är ett klassiskt uttryck för ojämlikhet. Estela gör uppror i sitt tjänsteutövande, hon vill inte vara det perfekta tjänstefolket som inte märks, utan bara utför. Det här är en uppvisning i ett fantastiskt berättande där författaren gång på gång tar tag i läsaren och berättar precis om hur det är.
Lucy av Jamaica Kincaid
"Lucy" är en nutida klassiker, skriven av Jamaica Kincaid, ständigt Nobelprispåtänkt. Lucy lämnar sin familj och sitt liv i Karibien för att resa till USA och arbeta som au pair. Det blir en stor omställning att arbeta i en familj inte bara för att det är ett äventyr att åka iväg utan för att hon upplever de stora skillnader i klass mellan hennes liv i Karibien och den fina, lyckliga familjen i USA. Men allt är inte bara fint. Det finns sprickor i fasaden som Lucy ser och samtidigt upptäcker hon saker om sig själv och om livet. Allt är inte som det ser ut att vara.
Att döda en härmtrast av Harper Lee
Harper Lees klassiska roman gavs ut 1960 och blev genast en succé. Än idag läses den i skolor runt om i USA som en klassiker och Harper Lee har fått kultstatus. Boken är dock omskriven och förbjuden på vissa håll i USA på grund av sitt innehåll. Romanen handlar om ett syskonpar, Jem och Scout och deras äventyr i den lilla staden som speglar Amerikas Södern på 30-talet med motsättningar, klasskillnader och framför allt rasism.
I centrum för berättelsen står rättegången där Jems och Scouts pappa Atticus Finch är försvarsadvokat för en svart man falskt anklagad på grund av sin hudfärg i ett våldtäktsmål. Rasismen och klasskillnaderna som pyr under ytan visar sig mycket tydliga för alla i den lilla staden vid tiden för rättegången.
Bonustips – tre läsvärda böcker utanför temat
Ett år av vila och avkoppling av Ottessa Moshfegh
Det här är romanen om att tjäna absolut ingen alls. Kvinnan som har allt men som mest av allt bara vill sova bestämmer sig för att hon ska sova i ett år.
Je m'appelle Agneta av Emma Hamberg
Agneta är en kvinna i 50-årsåldern som behöver ett äventyr och har ett behov av att försvinna från sitt trötta liv. Hon svarar på en annons om att vara au pair i Frankrike och det visar sig inte alls bli som hon har tänkt sig.
Mjölk och människor av Matilda Josephson
Matilda Josephsons debutbok är en serieroman om livet i en livsmedelsaffär berättat från kassörskan. Vem vi möter i kassan och hur olika vi är när vi gör våra vardagliga ärenden i butiken.
Mars 2024: Ekopoesi
Månadens tips kommer från Nina på Stadsbiblioteket med böcker inom så kallad ekopoesi:
"Att klimatet är i fara kan ingen längre förneka. Inom poesin finns en genre som kallas ekopoesi, där naturen är helt i fokus och människan endast ses som en av alla arter på vår planet. Det är inte någon romantisk, stämningsfylld naturlyrik det handlar om, utan en kritisk hållning till människans destruktiva förhållande till naturen. En poesi som berör på djupet, som värnar allt levande på vår sargade planet."
Aniara av Harry Martinson
Dystopisk rymdberättelse, vackert formulerad i 103 dikter som kan läsas som en ekopoetisk urtext. Aniara är en enorm rymdfarkost, som vid varje färd tar med åttatusen emigranter från jorden på väg mot Mars och Venus. Jorden, kallad Doris, är inte längre en plats där det går att leva, förstörd av miljögifter och kärnvapenkrig.
Berättelsen har blivit både film och opera. Och ämnet är förstås i allra högsta grad tidlöst och lätt att leva sig in i även i vår tid.
Alfabet av Inger Christensen
Till formen är denna betydelsefulla diktsamling en förteckning över saker och fenomen som räknas upp i alfabetisk ordning i matematikern Leonardo Fibonaccis talsföljd. Den börjar som en hyllning till allt liv som finns på jorden, men plötsligt övergår den i en sorgesång över samhällets destruktiva krafter: krig, miljöförstöring, atombomben som förintar allt levande.
Suggestiva upprepningar, allitterationer i ett flöde etsar sig in i medvetendet. En stark och vacker vision.
Antropocen av Jonas Gren
"Jag migrerar med de rykande tranorna / Högt över lysmaskstäder / Floder och åar av ljus"
Så inleds denna diktsamling vars titel betyder Människans tidsålder. Jonas Grens dikter genomsyras av både det natursköna och det civilisationskritiska ögat. En diktsamling som har blivit en modern klassiker. Även denna bok är dystopisk och slutar i en värld av död, som han kallar ”Nekrocen”.
Yra, vakna! En solskenskoreografi av Anna Hallberg
Livsbejakande, glädjefyllda dikter. Ett förunderligt äventyr som målas med en härligt solgul färg. Orden dansar fram över sidorna i form av scenanvisningar. Stilen skiftar.
Anna Hallbergs poesi kan läsas som ett ekopoetiskt system där allt hänger ihop, relationer, växter, liv och död. Men här finns också en absurd dialog i bakgrunden och en föraning om ett plötsligt slut.
”Nu är det livligt. / En kort / kort / stund.”
Januari 2024: Berättelser från Östra Europa
Januaris tips kommer från Maria på Stadsbiblioteket med böcker från de östeuropeiska länderna:
"Under kalla kriget skiljde en ideologisk och mental järnridå länderna i östra och västra Europa åt. Men även dessförinnan fanns det skillnader som grundade sig i bland annat historia och religion.
Dostojevskij ansåg att Västeuropa, till skillnad från Ryssland, var dekadent, ytligt och materialistiskt. "Öst är öst och väst är väst och aldrig mötas de två". Eller? Kanske inte ändå. Hur som helst finns det en skatt av bra litteratur att ösa ur från de östeuropeiska länderna."
Röda sirener av Victoria Belim
Victoria Belim var 15 år när hon utvandrade från Ukraina till USA. Numera bor hon i Bryssel. När Ryssland angrep Ukraina 2014 vaknade en stark längtan hos henne att resa tillbaka.
Hennes berättelse handlar om en försvunnen släkting som ingen vill tala om och om en annan som håller fast vid att Sovjetunionen var ett idealiskt land att leva i. Viktig är också en mormor, som odlar sin trädgård.
Victoria Belim nystar i en familjehemlighet samtidigt som hon lever i den ukrainska vardagen. I bakgrunden mullrar kriget i östra Ukraina.
Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov
Den här romanen är samtidigt en satir över det sovjetiska samhället, en surrealistisk berättelse och en kärlekshistoria. Det är också en roman om en roman om Pontius Pilatus, vars största synd inte var att han sände Jesus i döden utan att han var feg.
Mod och feghet, gott och ont, rätt och fel, fantasi och verklighet är teman som ingår i den stora väv som romanen utgör. Författaren arbetade med boken från 1928 till sin död 1940, men den publicerades i sin ocensurerade form först 1973.
Hjärterkung av Hanna Krall
Året är 1942 i Warszawas judiska ghetto. En bomb har slagit ner i Izoldas hus så att hon inte kommer åt sin garderob. Hon lånar ett par herrskor och ger sig ut för att köpa skosnören. På hemvägen besöker hon en väninna och möter Szajek, lutad mot en kakelugn, och förälskelsen är ögonblicklig. För att rädda livet på honom kommer hon att göra allt – bryta sig ut ur ghettot, byta namn och utseende. Till slut hamnar hon själv i Auschwitz.
Den här vackra och drömlika romanen bygger på den sanna historien om Izolda Regensberg, som ville att berättelsen om hennes liv skulle bli film med Elizabeth Taylor i huvudrollen.
December: Julspecial
December: Julspecial
Låt läslampan vara tänd i mörkret! Med en bra bok är du alltid i gott sällskap. Så plocka nu fram de där böckerna som du har velat läsa så länge, men kanske inte haft tid eller ro till.
I årets sista Månadens tips bidrar alla som tidigare tipsat under året med varsin favoritbok.
Annas tips: Stacken av Annika Norlin
Journalisten Emelie har flyttat ut i skogen för att få ro och lever nu i självvald ensamhet. En dag upptäcker hon gruppen – sju människor som lagar mat över öppen eld, dansar i timmar, tycks kommunicera utan att prata och sover tätt tillsammans under en gran. Vilka är de och vad håller de på med? Det får vi veta genom återblickar på deras olika livsöden och framväxande skäl att leva utanför civilisationen men tillsammans som en familj. När Emelie bjuds in av den yngste medlemmen Låke ställs allt på ända.
Norlins debutroman har humor, djup och igenkänning. Här finns den värme och medmänsklighet vi så väl behöver.
Christinas tips: Den naturliga komedin av Ulla Donner
Höstlövet Björk som virvlar i väg med miljontals andra löv blåser plötsligt ner till marken och landar på den nyligen dumpade höstsvampen Candy. Candy går med på att guida Björk till en blåsig kulle för att hen ska kunna komma upp i luften igen. Vandringen går genom olika helveteslandskap som människor skapat. På ett kalhygge möter de den uråldriga varelsen Gun som har räddat ett litet frö och de gör sällskap på färden.
Donners serieroman är en roadtrip i Dantes anda, berättad med ett starkt bildspråk och mycket humor samtidigt som den väcker tankar om människans förhållande till och skövling av naturen.
Gabriellas tips: Båten av Nam Le
"Båten" är en novellsamling av den vietnamesisk-australiska författaren Nam Le. Novellerna utspelar sig på sju olika platser – Iowa, Medellín, New York, en by i Australien, Hiroshima, Teheran och på en båt i Sydkinesiska havet. De är alla olika till omfång, form, huvudperson och ämne. Det som är gemensamt för dem är Les förmåga att på kort tid sätta läsaren på platsen och i stunden. Att ge en förståelse för vitt skilda berättelser och öden. Båten är en novellsamling att läsa flera gånger och låta texterna få landa.
Karins tips: Studie i mänskligt beteende av Lena Andersson
Det riktigt kryyyyyper i en när man läser Lena Anderssons novellsamling. Situationer som är så plågsamma, och så knivskarpt beskrivna. Här möter vi människor som som ljuger, förställer sig, säger saker de inte menar.
Vi har rektorn som anser att den ryska lärarinnan inte är lämplig som lärare eftersom hon nämnt ordet penis på en svensklektion. Läraren skickas hem under jullovet med trettio sidor värdegrund att plugga in. Vi har Mathilda, som när #metoo exploderar 2017, inte har något att säga när chefen kallar in på möte där de ska prata destruktiva förhållanden. ”Ett nej är ett nej”. Hon slår ned blicken. De andra uppfattar hennes tystnad som illojal. Men… hon har aldrig ens sagt ja. För det är så att Mathilda inte haft nån kille, någonsin.
Vi hamnar på en återträff där ”sanningar sägs”, och låt mig säga att det inte är en fest man skulle vilja vara med på. Det svider när man läser den här novellsamlingen, men man skrattar också. Fantastiskt språk. Läs!
Kerstins tips: Kärlek i fem akter av Daniela Krien
Boken utspelar sig i en stad i forna Östtyskland. Vi möter fem kvinnor vars vägar korsas på olika sätt. Dessa fem kvinnor såg Berlinmuren falla och vann en frihet. Men med denna frihet följde också en ny typ av tvång.
Bokhandlaren Paula kommer till slut över sorgen efter sitt barn och det strandade äktenskapet.
Judith är läkaren som ibland söker efter kärleken på nätet. Hon träffar en man och ställs inför ett svårt beslut.
Författaren Brida känner hur rollen som mamma och hustru går ut över hennes skrivande.
Skådespelaren Jorinde vill skilja sig från sin hopplösa man. Det finns tre barn i äktenskapet. Hennes syster, musikern Malika, kommer med ett okonventionellt förslag…
Vad finns egentligen kvar när en kvinna uppfyllt sina roller som hustru, mor, vän, älskare, syster och dotter?
Låna "Kärlek i fem akter"
Ninas tips: Skörgossen (Glasbruksserien del 2) av Ida Andersen
Vi befinner oss i Småland vid 1700-talets mitt, ett djupt religiöst och klasspräglat bondesamhälle. Här möter vi främst tre personer med olika livsöden, som även har funnits i verkligheten. Johan, berättelsens huvudperson, som drömmer om att bli glasblåsare. Hedvig, som är ett fattighjon och Elisabeth, dotter till en tysk glasblåsare, som tillhör byns överklass. Ingen förväntar sig att hon ska ägna sig åt kroppsarbete, men hennes dröm om att skriva anses inte passande för en kvinna.
En vacker, vindlande berättelse om arbete, klass, kärlek och skam.
Marias tips: Skymning 41 av Kjell Westö
Molly och Henrik är ett kärlekspar, men tillvaron i Finland under andra världskriget är svajig och spänningarna i omvärlden motsvaras av gnissel i relationen. Dessutom har båda problem i sina yrken. Molly har varit en firad filmskådespelare men har börjat se sig omsprungen av yngre kvinnor. Henry är krigsreporter och vill skriva om verkligheten vid fronten, men hemmaredaktionen begär en annan sorts texter.
Kjell Westös nya roman är vacker men hemsk, och har trådar som löper in i vår egen tid.
Jessicas tips: Imorgon och imorgon och imorgon av Gabrielle Zevin
Det här är en härlig roman om vänskap, kärlek och kärleken till sitt arbete. De två huvudpersonerna, Sam och Sadie, har en vänskap från tioårsåldern och vi får följa deras uppväxt, utveckling och livet som vuxna. Båda har ett stort intresse för spel och spelutveckling och detta leder till mer än ett intresse – till en utbildning och sedermera karriär och ett gemensamt företag.
Gabrielle Zevin tecknar fina porträtt av huvudpersonerna genom det goda, men även olycka och tragedi. Att skapa spel och världar gör att du kan styra spelvärlden och dess karaktärer, men du kan inte styra den verkliga världen, som vi faktiskt lever i.
Jans tips: Den förbannade optimisten Ernst Wigforss av Henrik Arnstad
Bokens fond är det Sverige som under nittonhundratalet påverkats av två världskrig, ekonomisk depression, pandemi och samlingsregeringar. Trots det lyckas Wigforss bli den kanske främste arkitekten bakom det svenska folkhemsbygget. Socialdemokraterna uppförde en välfärdsstat byggd av anställningsskydd, föräldraförsäkringar, gratis utbildningar, subventionerad barnomsorg, starka fackföreningar och kortare arbetstid. Ett resultat av att tillsätta en docent i nordiska språk som finansminister.
Så när du i sommar ligger där på stranden med en lång semester framför dig kan du ägna en tanke åt den här förbannade optimisten.
Julias tips: Ladivine av Marie NDiaye
När en klasskamrat frågar Malinka vem kvinnan som följer henne till skolan är svarar hon ”det är städerskan”, vilket bara är en del av sanningen. Så fortsätter hennes liv att gå ut på att bryta med modern. Tillvaron med man och barn är även den djupt präglad av en vilja att dölja sitt ursprung för att duga inför dem, vilket paradoxalt nog misslyckas eftersom de längtar efter att känna en verklig person.
Ett psykologiskt och samhälleligt skarpt porträtt av en mor- och dotterrelation och hur deras liv villkoras av rasism och klassamhälle. Gång på gång skruvas berättelsen och lånar drag från olika genrer. På samma gång som den är okonstlat skriven känns den helt egen.
Oktober: Året runt i böckernas värld
Månadens boktips kommer från Christina på Stadsbiblioteket. Följ med henne i böckernas värld utifrån de fyra årstiderna:
"I allmänhet läser jag de böcker jag känner för oberoende av säsong. Men ibland känns det som om vissa böcker passar bättre att läsa en särskild tid på året. Det känns inte så kul att läsa en bok som utspelas vid jultid under våren eller sommaren till exempel. När höstmörkret faller kan det vara dags att krypa upp i läsfåtöljen med en spännande bok. Här delar jag med mig av några favoritböcker som antingen utspelas under en viss årstid eller där känslan och stämningen för tankarna till den."
Våren
Förnyelse, återhämtning och förändring, ljuset kommer tillbaka och naturen vaknar.
"Maud Martha" av Gwendolyn Brooks
"Maud Martha" är en kortroman skriven som en serie vinjetter och följer en ung svart kvinnas liv från barndomen i Chicagos South Side till äktenskap och moderskap, från tidigt 1920-tal till mitten av 1940-talet. Brooks var framför allt poet och blev den första afroamerikanska författaren som fick Pulitzerpriset.
Maud Martha utsätts förstås för den rasism som fanns och finns i det amerikanska samhället. Men hennes okuvliga optimism och förmågan att se skönheten i det lilla gör att boken andas hopp och livsglädje. En stor liten roman skriven på en glittrande poetisk prosa.
Sommaren
Sol, semester, lätta kläder och lätta tankar, ett visst vemod när kvällarna blir mörkare. Sommaren är kort…
"En månad på landet" av J. L. Carr
Tom Birkin minns sommaren 1920. En tid när han som krigsveteran kom till byn Oxgodby i Yorkshire för att restaurera en medeltida målning i byns kyrka. Traumatiserad av kriget och övergiven av hustrun börjar han långsamt läkas efterhand som de soliga sommardagarna går. Arbetet med målningen ger honom en känsla av förnyelse. Samtalen med människor i byn och med den kvinna han förälskar sig i väcker hopp och framtidstro.
Eftersom det är en gammal man som ser tillbaka på den här korta gyllene tiden i sin ungdom har romanen en bitterljuv känsla. En känsla av livets gång och tidens flykt, av ögonblick som inte togs tillvara och inte kommer tillbaka.
Hösten
Äpplen och vackra färger på träden, men också kortare dagar och mer tid inomhus. Mörka och kusliga böcker passar in i stämningen.
"Pestblommor" av Mats Strandberg
Hösten 1710 brer pesten ut sina svarta vingar över Stockholm. När deras mamma dör i sjukdomen skickas Magdalena och hennes lillasyster Ebba i väg från huvudstaden. De ska bo på slottet Svartdamm, hos en moster de aldrig har träffat, änkegrevinnan Katarina. Magdalena blir illa behandlad av den strängt religiösa mostern och den skrämmande prästen som kommer till slottet varje vecka. Flickorna får inte träffa Katarinas sjuklige styvson Axel. Men när Magdalena börjar utforska slottet på nätterna möts de och blir vänner.
"Pestblommor" är en härlig gotisk roman full av hemligheter, perfekt för höstläsning. Utgiven som ungdomsbok men passar fint även för vuxna.
Vintern
Kallt och mörkt, och i Skåne får vi sällan någon snö som lyser upp. Tur att vi har alla ljusen kring julen i alla fall…
"Vinter i Sokcho" av Elisa Shua Dusapin
Den sydkoreanska staden Sokcho ligger nära gränsen till Nordkorea och är en populär turistort på sommaren. Men nu är det iskall vinter och lågsäsong. Berättare är en ung kvinna, namnlös genom boken, som arbetar som receptionist på ett nedgånget hotell. Dit kommer en serietecknare från Normandie i sökande efter inspiration. Hon visar honom runt och blir fascinerad av hans teckningar men det blir aldrig frågan om något stereotypt förhållande.
Det är en en suggestiv roman med teman som identitet, isolering, och rätten att bestämma över sitt liv. Som en underton ligger det politiska, om att leva i ett delat land där kriget är slut men ändå lever kvar.
September: Uppväxtskildringar
Månadens boktips kommer från Gabriella på Husiebiblioteket. Hon tipsar om tre uppväxtskildringar. En utspelar sig i nutid, en för 30 år sen och en på 1960-talet. Gemensamt har de ungdomens osäkerhet, vilja till något annat och vänskap.
Grim av Sara Bergmark Elfgren
Kasper är 18 år och son till en death metalmusiker. Han har precis fått sommarjobb på Gröna Lund. I Kaspers drömmar dyker pappans bandkompis, tillika bästa vän, Grim upp. Grim som dog en oförklarlig död 30 år tidigare.
”Grim” är en bok om att växa upp, gräva i det förflutna och ett mystiskt band mellan levande och döda. Bergmark Elfgren beskriver med skärpa hur Kasper dras in i det förflutna. Hon har som vanligt en bländande förmåga att göra sina karaktärer levande.
Häng City av Mikael Yvesand
"Häng City" är en av årets mest omtalade romaner. Här får vi följa med ett gäng killar på sommarlovet mellan sexan och sjuan i Luleå. Vännerna driver runt, skapar sin egen verklighet, sina egna ord och sina egna smeknamn på allt och alla.
”Häng City” har ett underfundigt språk och fångar på pricken den där ständiga känslan av att veta allt och samtidigt ingenting.
The Outsiders av S.E. Hinton
”The Outsiders” handlar om ett gäng ungdomar i USA på 1960-talet. Ponyboy växer upp med sina bröder och deras vänner i ett utsatt område. De tvingas vara tuffa och hjälpas åt för att klara sig. Men Ponyboy drömmer om en verklighet där han slipper oroa sig för att få stryk av att bara gå utanför dörren. Han drömmer om en framtid där inte priviligierade ungdomar kommer undan med allt och de fattiga får ta all skuld.
Boken kom ut 1967 när författaren bara var 17 år. Den var då mycket kontroversiell i sin beskrivning av fattigdom. Upprörda röster tyckte att boken kunde få ungdomar att tycka det var okej att bo föräldralösa i grupper tillsammans med sina kompisar. Röster från ungdomar har istället visat att den är omtyckt just eftersom den beskriver vad som är verklighet för många. Boken är än idag förbjuden på flera håll i skolor i USA.
Augusti: Böcker om konst och arkitektur
Månadens boktips kommer från Kerstin på Stadsbiblioteket:
"En bild säger mer än tusen ord, påstås det ibland. Här är tips på några av mina favoriter. Ett par av dem är mer att läsa och reflektera över. Några har fokus på bilder, som man kan försjunka i och beröras av."
All the beauty in the world av Patrick Bringley
Författaren tillbringade tio år som vakt på Metropolitan Museum of Art i New York. Anledningen till att han bytte från ett hektiskt arbete på tidskriften The New Yorker till ett mer stillsamt jobb, var att hans bror blev svårt sjuk och så småningom dog. Han ville få tid till kontemplation och chans att bearbeta sorgen. I boken reflekterar han också över ett antal konstverk, som han särskilt fäster sig vid. Bilder och föremål som blir hans vänner. En välformulerad och trösterik bok.
Ögonblick av liv av Karin Broos
Karin Broos är en av vår tids mest uppmärksammade konstnärer. Målningarna är fotorealistiska och motiven är vardagliga. Ofta finns det en ton av vemod och melankoli över målningarna. Det är en kvinnovärld som skildras, mestadels hämtad från det egna hemmet i Värmland. Hon är en mästare på att gestalta och behandla ljuset. Just nu är hon aktuell med en stor utställning på Liljevalchs i Stockholm.
I morgon är en annan dag av Martina Müntzing ochFredrik Sjöberg
Här är ytterligare en svensk konstnär som arbetar i en realistisk måleritradition. Motiven är vardagliga men bilderna har ofta en existentiell ton. Familjen skildras, inte minst hennes make Lars Arrhenius. Även han var konstnär och dog 2020. Boken innehåller en essä av Fredrik Sjöberg. Han upptäckte vissa beröringspunkter mellan sitt eget vetenskapliga intresse och Martinas konstnärskap. När han fick reda på att Martinas farfar var en känd genetikprofessor föll pusselbitarna på plats.
Gunnel Wåhlstrand
Ett fantastiskt bildverk med Gunnel Wåhlstrands minutiöst utförda tuschlaveringar på papper. Målningarna är i stort format. Varje bild tar månader att färdigställa. Hon utgår från gamla familjefoton, ofta från hennes fars barndom. Pappan dog när konstnären bara var några månader gammal. Det här blir ett sätt både att knyta an till honom och att bearbeta förlusten av honom. Från den privata utgångspunkten får bilderna en mer universell karaktär och blir en del av vårt kollektiva minne. De stillsamma verken framställer både realistiska porträtt, fridfulla landskap och lugna interiörer.
Att vara sin formel trogen av Kjell Forshed
Kjell Forshed har varit verksam som arkitekt i femtio år. För honom har hantverket alltid varit det viktigaste. Omsorgen om detaljerna, småskaligheten, rörelserna, färgerna och ljuset gör honom till en ovanlig yrkesman i vår tid. Han utgår från människans upplevelse av bostaden, platsen och staden. Efterhand har han fått en slags upprättelse hos arkitektkåren. Boken, som är illustrerad med skisser och bilder, tar upp flera av hans kända projekt.
Juli: Skrivandets och läsandets mysterium
Månadens boktips kommer från Anna på Stadsbiblioteket:
"Hylla efter hylla, rad upp och rad ner. Där står de, böckerna på biblioteket. Vi som arbetar här flyttar runt och sätter upp, tar bort det trasiga och köper nytt. Eller ordnar med det som finns att låna elektroniskt. Ibland händer det att en livs levande författare gör besök, men oftare får vi som alla andra leva oss in i texten på pappret eller skärmen och i det som berättas i våra öron.
Av och till leder tankarna in på detta: Vem är den som skriver och vem är den som läser? Hur kan alla orden bli till liv och vad händer när det sker? Här är tips på några böcker som handlar om böcker. Nördigt kanske, men alltid ett mysterium."
Kassa 19 av Claire-Louise Bennett
Berättaren i "Kassa 19" lever lika mycket i litteraturen som i verkliga livet. Ja, faktiskt mer. Som skolflicka fångar hon lärarens uppmärksamhet med egna berättelser. Som student, flickvän, snabbköpskassörska, läsare, författare och människa – böcker finns alltid i hennes liv med alla sina ord.
När hon berättar om sin historia om Tarquinius Superbus och det märkliga biblioteket i Venedig, befinner vi oss strax i den. Och när hon påstår att vi läser den vänstra sidan i en bok långsammare än den högra tror jag på det. "Kassa 19" är gränsöverskridande och ett bokstavligt bokbad. Vi läsare får ta paus ibland, men kan sedan utbrista ”Just så är det – att jag inte tänkt på det förut”.
Muminpappans memoarer av Tove Jansson
Vad ska en stackars muminpappa ta sig för när han drabbas av förkylning mitt i hetaste sommaren och allt känns asigt? Skriva sina memoarer förstås. Återge minnena från den oförstådda barndomen på Hemulens hittebarnshus och flykten därifrån. Beskriva sin stormiga ungdom och äventyren med Haffsårkestern. Redogöra för grundandet av Kungliga Laglösa Kolonin och sist men inte minst avslöja hur han räddade muminmamman ur vågornas skum. Var kväll läser pappan upp ett nyskrivet kapitel för familjen som kommenterar och hejar på.
"Muminpappans memoarer" är en riktigt humörhöjande lektion i konsten att berätta en historia ”där allting kan hända om man inte har nånting emot det.”
Analfabeten: Självbiografisk berättelse av Agota Kristof
Agota Kristofs klassiker "Den stora skrivboken" är hemsk och våldsam, men samtidigt full av humor. I självbiografiska berättelsen "Analfabeten" skriver Kristof om hur hon lånar ut Thomas Bernhards bok "Ja" till sina vänner med orden ”jag har aldrig skrattat så mycket när jag läst en bok”. Men vännerna finner den deprimerande och orkar inte läsa klart. Kanske är det litteraturens nyckel: Vi blir berörda men inte alltid på samma vis.
"Analfabeten" är en tunn bok, men innehållsrik i beskrivningen av hur ett nytt språk erövras och författarskapet växer fram. Det är också en inspirerande handledning för varje skrivande människa. Hur blir man författare? ”Genom att skriva tålmodigt och ihärdigt, utan att någonsin förlora tron på det man skriver”.
Mysteriet Henri Pick av David Foenkinos
Mysiga bokkaféer, hemliga bokklubbar och mystiska bibliotek finns det gott om i både feelgood- och spänningslitteraturen. Men rum där refuserade författare kan smyga in sina alster är mer ovanligt.
I den här underhållande pusseldeckaren finns ett sådant på ett bibliotek i Bretagne. Där hittar en ung förläggare från Paris ett alldeles lysande manus som blir en dundrande bästsäljare. Men är författaren verkligen Henry Pick, en död pizzabagare som enligt den förvånade familjen aldrig skrivit något längre än en inköpslista? Jakten på sanningen tar vid, hemligheter uppdagas, kärlek uppstår och människors liv förändras. Boken har filmatiserats.
Maj: Framtiden
Månadens boktips kommer från Daniel på Rosengårdsbiblioteket:
"Framtiden. Ett ord som kan väcka så många tankar och känslor. Kanske börjar vi tänka på möjligheter, på positiv utveckling, på botemedel på sjukdomar, på mänskliga landvinningar? Kanske börjar vi tänka i negativa banor, på vår påverkan på miljön, på framtida krig som kan uppstå på grund av nuvarande konflikter, på framtida hot mot vår säkerhet?
I ordet framtid ryms så mycket. Hur kommer världen se ut om 1000 år? 100 år? 10 år? Nästa år? Vissa saker går att förutspå, andra inte. Hur kommer människan att leva i framtiden? Kommer människan att leva i framtiden? Hur kommer evolutionen att påverka oss? Eller hinner vi ta kål på oss själva och vår planet innan vi når nästa steg i evolutionsstegen? Här följer några boktips på temat framtiden.
Daniel spanar in i framtiden med sina boktips för maj månad.
Homo Deus: en kort historik över morgondagen av Yuval Noah Harari
I denna uppföljare till "Sapiens – en kort historik över mänskligheten" undersöker Yuval Noah Harari, professor i historia, hur morgondagens människa kommer att vara och leva. Så hur ser mänsklighetens tillstånd ut i framtiden? För att kunna teoretisera kring det, backar Harari först bandet och förklarar hur vi kom dit vi är idag, hur vi blev den här planetens mäktigaste varelser. Utifrån den fakta som finns lägger han sedan fram resonemang om vad vi kommer att utvecklas till inom en snar framtid.
Boken går igenom en mängd olika aspekter av och teorier kring mänsklighet, men går att koka ned till ett huvudresonemang: hur människans roll ständigt har förändrats genom historien och hur det påverkar oss i framtiden. Vi har gått från jägar-samlarsamhällen via jordbruksrevolutionen, gudsdyrkan, vetenskapliga framsteg och idéer som humanism och liberalism, till det vi står inför idag, dataismens tidsålder, som Harari kallar denna kommande era. Han menar att vi inom kort kommer bli utklassade av algoritmer i datorer och AI, och vilken funktion fyller människan då? Det tål att tänkas på!
Liv 3.0: att vara människa i den artificiella intelligensens tid av Max Tegmark
Max Tegmark är en svensk-amerikansk fysiker och kosmolog och har kallats världens smartaste svensk. Han är professor på det amerikanska toppuniversitetet MIT (Massachusetts Institute of Technology).
I "Liv 3.0" vill han bredda samtalet kring AI och få oss att stanna upp och tänka till: om vi lyckas skapa en övermänsklig intelligens, så kallad AGI, artificiell generell intelligens – vilket enligt Tegmark är mer troligt än att vi inte gör det – kommer vi då att kunna kontrollera den? Hur skulle denna intelligens kunna hjälpa mänskligheten? Finns det risk att det blir tvärtom? AGI:n kommer nämligen att kunna klara av vilken intellektuell uppgift som helst som en människa kan utföra. Är AGI:n dessutom tillräckligt intelligent, kommer den ha förmågan att kunna programmera om och förbättra sig själv. Den förbättrade intelligensen kommer att fortsätta utvecklas för varje ny generation, vilket slutligen kan leda till att den överträffar den mänskliga intelligensen på ett dramatiskt och exceptionellt vis. Detta kallas för superintelligens.
Med tanke på den senaste tidens otroliga utveckling inom artificiell intelligens, bidrar denna bok med ytterst tankeväckande och skrämmande läsning.
Äta insekter: entomaten och det stora proteinskiftet av Anders Engström
Nu till ett ämne som kanske inte är lika otäckt som människans framtida utveckling och hotet från den artificiella intelligensen, men som ändå kan framkalla olustkänslor. Om folk får höra att vi i framtiden behöver överge köttprodukter för entomat, ser de flesta troligtvis ut som frågetecken, men om man får förklarat för sig att entomat är mat tillagad på insekter, vänder det sig nog i magen på många.
Men att äta insekter är egentligen inget nytt, i alla fall inte i stora delar av världen. Det är här i Europa och i Nordamerika som vi är främmande inför tanken, medan man gärna mumsar på småkryp i stora delar av Asien, Afrika och Sydamerika. Närmare 2 miljarder människor äter insekter, men inte vi. Detta är något som journalisten Anders Engström vill ändra på med sin bok "Äta insekter".
Så varför bör vi äta insekter? I boken får du bland annat läsa om argumenten för denna proteinkälla, om hur produktionen skulle gå till, om eventuella risker och varför entomat inte är godkänd som livsmedel i Sverige. Engström bjuder dessutom på några recept! Spännande läsning för den som är intresserad av miljöfrågor och nya levnadssätt.
April: På liv och död – den existentiella romanen
Månadens boktips kommer från Nina på Stadsbiblioteket:
"Jag läser allra helst om det djupt mänskliga. Genre varierar. Ofta blir det poesi, men lika ofta romaner, där varje mening glöder och får betydelse för hela bokens innehåll. Berättelser som stannar kvar och som jag gärna återvänder till. Här tipsar jag om tre romaner på liv och död."
Upplyst gryt – en sanatoriedagbok av Max Blecher
Författaren som också är bokens huvudperson är bara 18 år och läkarstudent när han diagnosticeras med obotlig tuberkulos. Under de sista 10 åren i sitt unga liv tvingas han utstå en rad smärtsamma behandlingar på sanatorier i Rumänien, Schweiz och Frankrike. Trots allt lidande är han uppfylld av en inre mental kraft som lyser upp vardagens alla detaljer. Inget tycks undgå hans vakna blick och han har ett särskilt öga för det komiska och det sensuella. Minnen blandas med drömmar och funderingar om stort och smått i denna oförglömliga roman.
Nedstörtad ängel av P O Enqvist
Denna gåtfulla och mångbottnade kortroman är skriven som en slags besvärjelse av författarens inre demoner. I fyra olika berättelser söker han svaret på vad det innebär att vara människa. Verkliga händelser blandas med fantasi, relationer utvecklas till det extrema. En av dessa märkliga historier handlar om cirkusartisten Pasqual Pinon som visas upp som ett ”monster” och har en kärleksrelation med sitt andra huvud, som han kallar Maria. Ytterst handlar det om kärlekens oanade vägar och om en stark medkänsla med de som kanske inte förtjänar det. En tänkvärd och innerlig roman.
Eufori av Elin Cullhed
Detta är en litterär fantasi om den amerikanska poeten och ikonen Sylvia Plaths sista år, innan det omtalade självmordet. Det handlar om en ung kvinna som kämpar för sin existens, som kvinna, hustru, mor och som författare. Denna pågående kamp skildras i ett rasande tempo genom en flod av inre tankar, där pendeln svänger mellan eufori och förtvivlan, när kärleken förvandlas till svartsjuka och skilsmässan är ett faktum. Men det är inte det tragiska slutet som återberättas än en gång. Det som stannar kvar hos läsaren är istället den levnadsglada, humoristiska, kvicktänkta, impulsiva, och starka kvinnan och den kärleksfulla mamma som hon också var.
Mars: Noveller
Månadens tips kommer från Maria på Stadsbiblioteket:
"En novell gör sig ofta bäst om man läser den som en dikt – med öppet sinne och eftertanke. En novell kan få läsaren att skratta och gråta och, inte minst, förvånas över oväntade vändningar. Ibland känns en novell som en storm eller ett knytnävsslag i magen. Allt kan rymmas i en novell – allt som är viktigt i livet, alla känslor, men ibland går det fort – de kortaste novellerna sträcker sig över några få sidor. Och ibland är det just det korta formatet man vill ha - i bussen på väg till jobbet, vid läggdags eller bara när koncentrationen inte är på topp. Jag har valt ut några novellfavoriter från olika tider och av olika slag."
Kappan av Nikolaj Gogol
Akakij Akakijevitj är en ensam, hunsad och pedantisk ämbetsman i tsarens Sankt Petersburg. När hans vinterkappa blir för sliten och trasig blir han tvungen att köpa en ny för sina sparade pengar. Plötsligt får han en ny status, både i arbetskamraternas och sina egna ögon. Han blir ett med sin nya, fina kappa, och därför blir katastrofen total när kappan blir stulen vid en tebjudning. Sakta förtvinar den olycklige Akakij. Men när han är död går han igen, och försvinner inte från stadens gator förrän han hämnats på ett gruvligt sätt - genom att rycka kappan av en person som nekat honom hjälp.
Det osynliga barnet av Tove Jansson
”Ni vet ju att folk lätt blir osynliga om man skrämmer dem tillräckligt ofta”, säger Tooticki efter att ha tagit med sig sig Ninni hem en regnig dag. Ninni har blivit osynlig efter att ha behandlats illa av en elak släkting och nu syns bara en liten bjällra som hon har runt halsen. Men med hjälp av muminfamiljens stora välvilja och mormors huskurer återfår Ninni så småningom sina konturer. Snart syns tassarna och klänningen och rosetten och ja, till slut skrattar Ninni, fast hon kanske aldrig har skrattat förut. Detta är en hjärtevärmande och hoppfull berättelse, full av psykologisk insikt.
Presenten av Jonas Karlsson
Jonas Karlsson är till lika delar skådespelare och författare. Framför allt skriver han noveller med känsla för vardagens absurditeter och mänskliga tillkortakommanden. Det är underfundigt, pricksäkert, svart och skruvat. I ”Presenten” försöker två grannpar överträffa varandra i generositet. Det börjar med en vinflaska i guldpåse med kopparfärgat snöre och växer in absurdum och tills det hela tar en ände med förskräckelse. Det är komiskt och galet och bjuder på många skratt och ett stort mått av igenkänning.
Döden i Venedig av Thomas Mann
Gustav von Aschenbach är en framgångsrik författare, men han håller på att bli gammal och har drabbats av skrivkramp. Han reser till Venedig och tar in på ett fashionabelt hotell. Där får han syn på en ung pojke –14-årige Tadzio, och drabbas av förälskelse. Samtidigt härjar en farsot i den vackra gamla staden. Allt är vackert, allt är hemskt och Aschenbachs besatthet av pojkens skönhet är nedrig. Eller? Är det kärlek? Thomas Manns långnovell från 1912 har blivit en klassiker som också har filmatiserats.
Några valssteg till Haffners ära av Birgitta Stenberg
Den här novellen har ett slut som konfronterar läsaren med de egna fördomarna. I alla fall om man trodde att "mänsklighetens alla svarta får genast blev grå, bara för att de nått pensionsåldern". Huvudpersonen Sara Bergson är gammal, liten och bräcklig. Efter många år utomlands har hon kommit hem till Sverige, och i sitt gamla hus stöter hon en dag ihop med inbrottstjuvar. Vilken tur att hon har ett förflutet som fasadklättrare, så hon slipper bli alltför skräckslagen. Ett haffnerskt briljantsmycke spelar en viktig roll i berättelsen.
Februari: 3 x författarbiografier
Månadens tips kommer från Karin på Kirsebergsbiblioteket:
"En riktigt bra författarbiografi är som ett hörn av historien. Oavsett om författaren som behandlas var radikal, en drömmare eller helt enkelt gav fanken i världsliga ting. Politik, tidsströmningar, mode, nya idéer, snackisar, skandaler, drev, kulturbråk, kotterier… allt kan man hitta i en riktigt bra biografi! Jag har valt tre som ligger mig särskilt varmt om hjärtat."
Ett annat liv av P.O. Enquist
Den lilla västerbottniska byn Hjoggböle är delad i två delar – en ogudaktig och en andlig och from. P-O växer upp i en med sin frikyrkliga mamma. Det är bara han och mamman, efter att fadern har gått bort. Han förlorar sig i Jules Vernes äventyr – Nautilus och Kapten Nemo. Modern ser en framtid för honom som präst. Det blir inte så, med skrivmaskin och en kappsäck kommer han till Uppsala. Långt borta från en liten by i Västerbotten är han många år senare när han tar emot priser för pjäsen "Tribadernas natt", skriver några av svensk litteraturs mest hyllade romaner "Magnetisörens femte vinter" och "Legionärerna" och träffar Ingmar Bergman och Palme.
Men det ligger också ett svart tungt stråk under det porlande, nyfikna livskraftiga, nämligen alkoholismen. Ett förgörande kraft som drar ner honom tills han befinner sig på botten.
Mannen i skogen – en biografi över Vilhelm Moberg av Jens Liljestrand
En riktigt mastig biografi över författaren, debattören och kulturpersonen Moberg. Stor, stökig och bråkig. Och dansant, får man veta! 1917 lämnar han tungt skogsarbete med föresatsen att aldrig mer arbeta med kroppen. Han är fast besluten att vara den andra i Algustbodas socken att ta studentmössan. Hans liv är förstås en klassresa.
Läs denna biografi om en av våra största författare och hans stund på jorden. Det är en historia om Sverige, från fattigdom till blomstrande rekordår. Alltid var han där, Moberg, hetsigt debatterande, och passionerat besatt. Och skrev romaner som rotat sig djupt i många av oss och som aldrig slutar kännas, ”Utvandrarna” bara för att ta det mest uppenbara exemplet.
Harriet Löwenhjelms värld – en collagebok av Mattias Käck
”Här går man tyst och tyst på dörrn man gläntar. Där utanför står vinterns vita dimma….” En mycket poetisk och personlig biografi över författarinnan som tidigt blev sjuk i tuberkulos och tillbringade stora delar av sitt korta liv på sanatorium. Detta är ett slags möte mellan collagebok och biografi och en fröjd att läsa. I hennes poem och bilder återfinns magi, religion, commedia dell’arte-figurer och väckelsepredikanter. Det var som att hon hade en helt egen sagolik och drömsk värld inom sig. Denna värld lät hon flyta ut i teckningar och i ord och poesi.
Januari: Jorden runt med fem kvinnor
Månadens tips kommer från Christina:
"Att läsa är att resa sägs det och visst är det härligt att kunna förflytta sig till olika länder och tider hemma i läsfåtöljen. Nu ska vi ut på en tur till fem världsdelar och tidpunkter tillsammans med fem kvinnliga författare. Vi börjar i Harlem på 1920-talet, en period när en stark afroamerikansk kultur växte fram inom litteratur, musik och konst, Harlemrenässansen. Romanen utkom 1929 på engelska men blev först nu översatt till svenska. Verkligen på tiden!"
Passera av Nella Larsen
Boken utspelas i 1920-talets Harlem, och central är relationen mellan två kvinnor från den afroamerikanska medelklassen, Irene och Clare. Båda är tillräckligt ljusa i hyn för att passera som vita men har valt mycket olika liv. Irene identifierar sig som svart och passerar bara när hon vill kunna gå på restaurang eller teater, medan Clare har gift sig med en vit man som inte känner till hennes härkomst.
Romanen utforskar såväl de känslomässiga och moraliska konsekvenserna av att passera som komplexiteten hos vänskap mellan kvinnor. En kort men oerhört innehållsrik roman, ett fint exempel på något jag kommit att uppskatta på senare år; konsten att berätta en bra historia utan att behöva bre ut sig på många hundra sidor.Turen går nu vidare till Tanger, Marocko på 1950-talet. En bok där läsaren verkligen känner den förlamande hettan men samtidigt kyls ner av ett krypande obehag.
I Tanger av Christine Mangan
Året är 1956 och Alice har nyss flyttat till Tanger i Marocko med sin man John. Hon har svårt att anpassa sig till den stekande hettan och de nya omgivningarna och lämnar knappt lägenheten. Men en dag står Lucy, hennes gamla rumskamrat från college, oanmäld utanför dörren, Lucy som hon inte sett sedan olyckan. Med hjälp av henne tar sig Alice ut mer i staden, men så försvinner plötsligt John. De båda kvinnorna berättar växelvis, men eftersom den sköra Alice har dåligt grepp om verkligheten och Lucy förnekar den är båda opålitliga berättare. En psykologisk thriller som för tankarna till en Hitchcockfilm.
Vi lämnar nu ett soldränkt Afrika för Europa och Ungern på 1940-talet, mitt under brinnande krig.
Abigél av Magda Szabó
Szabó är en av Ungerns mest kända författare. Jag tyckte mycket om hennes roman Dörren, så när Abigél som enligt förlaget är hennes mest älskade roman i hemlandet utkom i höstas var den given läsning för mig. Gina, dotter till general Vitay, skickas till en avlägsen internatskola. Den egensinniga tonåringen gör uppror mot institutionens strikta regler och hamnar i konflikt med sina studiekamrater. Till slut ser hon ingen annan utväg än att anförtro sig åt den legendariska Abigél, statyn av en kvinna som står i skolans trädgård. En underbar internatskoleskildring fylld av hemligheter och med andra världskriget som alltmer hotfull bakgrund.
Från Europa reser vi till Japan, till en obestämd tid och en ö som förhoppningsvis inte existerar i sinnevärlden. Läs vidare så förstår ni vad jag menar…
De förlorade minnenas ö av Yoko Ogawa
Yoko Ogawas roman En gåtfull vänskap blev mycket läst när den utkom på svenska för över tio år sedan. Det är en realistisk roman, och den nya boken är en dystopi, men i båda spelar det mänskliga minnet en stor roll. Uppenbarligen ett viktigt tema för författaren. På den namnlösa ön försvinner saker och varelser, först i sinnevärlden och strax därpå ur människornas minnen och hjärtan. En dag försvinner fåglarna, en annan rosorna. Några få personer behåller sina minnen, vilket de måste dölja så gott det går när hemliga polisen går på minnesjakt. Historien berättas av en ung författare som gömmer sin redaktör när hon upptäcker att han är en av dem som minns.
Vår japanska bok för tankarna till Kafka och Orwell med en totalitär regim och motstånd och sina obegripliga och oförklarade försvinnanden. På resans sista stopp i Australien hittar vi ännu en mångtydig roman som ger oss fler frågor än svar och kanske just därför har fascinerat läsare sedan den utkom 1967. Precis som Passera av Larsen har den fått vänta i många år på att bli översatt till svenska, så den kan sägas knyta ihop (rese)säcken.
Utflykt till Hanging Rock av Joan Lindsay
Den 14 februari år 1900 åker en grupp internatskoleflickor på utflykt till den närbelägna Hanging Rock tillsammans med två lärare. När det är dags att åka hem upptäcks det att tre flickor och en av lärarna saknas och trots intensivt sökande då och senare hittas inga ledtrådar till vad som hänt dem. Försvinnandet är centralt, men inte hela historien. Efterdyningarna sprider sig som ringar på vattnet för de människor som berörs när tiden går och mysteriet förblir olöst. Andra intressanta aspekter är motsättningen mellan Australienfödda och nykomlingar från England med sina viktorianska koder. Hanging Rock själv med sina egendomliga formationer och dolda grottor verkar utöva ett inflytande som kan vara fysiskt eller psykologiskt eller kanske övervärldsligt.
December: När natten är som mörkast
Vintertid är lästid. När mörkret sänker sig utanför fönstret och vinden viner snål passar det särskilt bra att krypa upp i favoritfåtöljen med en bra bok och låta sig föras bort på fantasins vingar. I årets sista "Månadens tips" bidrar alla som tipsat under året med ett tips var. Det blir en brokig blandning, där alla förhoppningsvis kan hitta något.
Detaljerna av Ia Genberg
Gabriella tipsar om "Detaljerna", en kort roman i fyra delar. Med sitt vackra språk och sitt öga för detaljer skildrar Genberg fyra faser i en persons liv genom de personer som sen inte finns kvar. Den är skriven i nuet med en tillbakablick på det som varit. Genom lagren ser vi en människa formas i relation till sina medmänniskor. Jag kommer läsa den här boken många gånger.
Mitt stora vackra hat av Elisabeth Åsbrink
Nina tipsar om en djuplodande och välskriven biografi om författaren och dramatikern Victoria Benedictsson, född 1850, postmästarfrun i Hörby, som bröt upp från en konventionell tillvaro för att följa sin innersta önskan - att bli författare. För det fick hon betala ett högt pris. Boken bygger på hennes dagböcker och berättelser från den egna vardagen, som hon skrev under manlig pseudonym.
Prästungen av Göran Tunström
Maria tipsar om Tunströms "Prästungen" – en underfundig, rolig, poetisk och sorglig roman om författarens uppväxt. Göran växer upp i Sunne i Värmland som son till en präst som dör när Göran är tolv år. Då faller tillvaron sönder. Pappan var kärleksfull och livsbejakande, en nyfiken samtalspartner. Som ung reser Göran ut i världen på jakt efter erfarenheter och kärlek, han upptäcker litteraturen och börjar skriva.
Stargate. En julberättelse av Ingvild H. Rishøi
Anna tipsar om en modern julsaga som utspelar sig på en kall julgransmarknad i Oslo. Här tar tioåriga Ronja och storasystern Melissa över jobbet som julgransförsäljare när deras pappa inte lyckas behålla det. I smyg säljer de också kransar och julkärvar till förmån för fattiga barn. Om kvällarna hänger pappa på krogen Stargate, hemma i sängen drömmer Ronja om en stuga i en skog. I romanen finns tre hjälpare och alltsammans är innerligt, hjärtslitande och fullt av symbolik. Tänk Astrid Lindgren, H C Andersen eller Charles Dickens. Hit hör Ingvild H Rishøi.
Korta svar på stora frågor av Stephen Hawking
Daniel tipsar om denna postumt utgivna titel som samlar fysikern Stephen Hawkings korta, men ändå utförliga försök till svar på några av de större frågor som han fick under sin karriär.
Och det är verkligen stora frågor: Finns Gud? Hur började alltihop? Kan vi förutsäga framtiden? Kommer artificiell intelligens att övertrumfa vår egen?
Dessa och många andra spännande funderingar tar sig Hawking an i denna mycket tankeväckande, stundtals skrämmande och oändligt fascinerande bok!
Dunning-Kruger-effekten av Andrés Stoopendaal
Karin tipsar om en skruvad samtidssatir som svider. Berättarjaget är en cirka trettioårig man med författarambitioner och pessimistiskt sinnelag, som lever i ett rätt trist samboförhållande. I romanen serveras det åtskilliga skämskuddescener. En parmiddag där det uppkommer en minst sagt gallsprängd diskussion om Jordan B Peterson. Ett gräl mellan berättarjaget och flickvännen, där deras fluffiga lilla hund får fungera som leverantör av giftiga sanningar om deras förhållande. Härligt obekväm läsning!
Den smarta kvinnans handbok i mord av Victoria Dowd
I Christinas tips har Pandora Smarts bokklubb hyrt en herrgård för att ha en mysig helg på landet och diskutera Gone Girl för fjärde gången. Men herrgården är förfallen och de som arbetar där verkar egendomliga. När spåkvinnan som bjudits dit kräver att få träffa alla i sällskapet ensamma och senare hittas död börjar mardrömmen på allvar. Gästerna blir insnöade i det ödsliga huset och snart hittas ännu ett lik. Ryslig och spännande, smart och rolig med en bitande skarp dialog.
Andromeda av Therese Bohman
Kerstin tipsar om en finstämd roman i Hjalmar Söderbergs anda om klass, litteratur och ensamhet. En ung kvinna kommer som praktikant till ett stort bokförlag. Där får hon en speciell kontakt med Gunnar, den litteräre chefen. Båda kommer från enkla förhållanden och drivs av kärleken till litteraturen. Det uppstår en djup vänskap dem emellan, som påverkar hennes karriär i en positiv riktning.
November: Mellan världar
Månadens tips kommer från Gabriella på temat "Mellan världar".
"Det finns många sätt att befinna sig mellan världar, där olika förutsättningar påverkar människan och synliga/osynliga strukturer."
Fri av en uppväxt vid historiens slut – Lea Ypi
Fri är en biografi skriven av Lea Ypi, professor i politisk teori i London. Hon beskriver sin uppväxt i Albanien under diktaturens sista skälvande år och den fria marknadens framväxt på 1990-talet. Hon förstår inte varför hennes föräldrar inte älskar landets ledare lika mycket som hon själv och hon har svårt att förstå vad som går att tala högt om och vilket pris familjen har fått betala för att överleva. Lea Ypi beskriver på ett humoristiskt och lättfattligt sätt övergången från en stalinistisk diktatur till ett korrumperat marknadssystem och den genomgående frågan i boken är: vad är frihet?
Hjärtlinjer av Brit Bennett
Systrarna Desiree och Stella föds i en liten ort i amerikanska södern. På orten bor bara afroamerikaner som är så ljusa att de kan tas för vita. Systrarna rymmer till New Orleans där deras liv tar helt olika vägar. 20 år senare, i Los Angeles, möts två unga kvinnor som kommer från helt olika bakgrunder, i alla fall om de ska tro sina mammor. Brit Bennet skriver på ett lättläst sätt en stor berättelse om livet, kärlek, förutsättningar, hudfärg och klass.
En dag ska jag bygga ett slott av pengar av Evin Ahmad
Boken handlar om en ung kvinna som kommer från Stockholmsförorten Akalla och pluggar på teaterhögskolan. På skolan kommer alla andra från en uppväxt med stort kulturellt (och annat) kapital där de har råd att bära trasiga kläder och klaga på hur lite pengar de har samtidigt som de bor i bostadsrätt i innerstan. De känner till alla sociala konventioner och kan därför bryta mot dem lite som det passar. Samtidigt vill hennes vänner från Akalla ha de dyraste märkeskläderna och kan inte bryta mot minsta påhittade regel utan att kallas både det ena och det andra. Evin Ahmad skildrar hur det är att stå i mitten och inte hitta hem.
Oktober: Irland
Månadens tips kommer från Kerstin på temat "Irland".
"Irland och dess litteratur och kultur tillhör det som jag ständigt återkommer till. Kanske är det de konflikter som religion och politik skapat som gör ön speciellt intressant. Dessutom finns det en säregen skönhet både i språket, musiken och i landskapet som fascinerar."
Det tredje ljuset/Små ting som dessa av Claire Keegan
Detta är två utsökta kortromaner som på engelska heter "Foster" och "Small things like these". De är utgivna i en volym på svenska.
”Foster”/”Det tredje ljuset” handlar om en flicka, som på sitt sommarlov får bo hos sin moster och morbror. Hon har aldrig tidigare träffat dem, så i praktiken är det som att bo hos främlingar. Hennes mamma ska snart föda ännu ett syskon och orkar inte med hela barnaskaran. Flickan får för första gången i sitt liv uppleva hur det är att bo i ett välordnat och kärleksfullt hem. Det finns en tragisk händelse i det förflutna som uppdagas. När sommarlovet är slut är det dags att för flickan att återvända… Hjärtskärande och sublimt berättat.
I ”Små ting som dessa” möter vi Bill Furlong. Han är kolutkörare i en liten stad i sydöstra Irland. Han lever ett tämligen tryggt familjeliv med hustru och fem döttrar. Berättelsen utspelas strax före jul 1985. När Furlong ska leverera kol till ett kloster i utkanten av stan upptäcker han en ung flicka som hålls gömd i en källare. Det visar sig att han har träffat på ett av Magdalena-systrarnas ökända tvätterier, där flickor som ”råkade i olycka” vistades under gräsliga förhållanden. Han blir smärtsamt medveten om vilken makt kyrkan har. Ska han kunna följa sin moraliska kompass utan det går ut över hans familj?
Trespasses av Louise Kennedy
Detta är en debutroman som utspelas i Belfast 1975, mitt under den våldsamma tid som brukar kallas ”The troubles”. Huvudpersonen heter Cushla, hon är 24 år, katolik och arbetar som lärare. På kvällarna jobbar hon ibland i familjens pub. Där möter hon Michael, en medelålders gift man. Han är protestant och arbetar som advokat, med människorättsfrågor. Känslor uppstår och de inleder en relation och träffas när de har möjlighet till det. I den här tiden och i den här miljön är kärlek och våld aldrig långt ifrån varandra. Deras möte kommer att förändra deras liv för all framtid.
Det är en gripande och välskriven skildring av hur man försöker leva ett vanligt fast komplicerat liv i en extraordinär tid.
Normal people av Sally Rooney
Marianne och Connell växer upp i samma irländska småstad. Hon kommer från en medelklassfamilj och har inga vänner. Han kommer från en arbetarbakgrund och är populär i skolan. Trots alla olikheter inleder de två ungdomarna en relation, främst av sexuell natur. Så småningom börjar de på universitet vilket gör att deras status förändras. Styrkeförhållandet dem emellan skiftar under de fem år vi får följa dem.
Det är en berättelse om kärlek och vänskap och den smärta som ibland följer med. Sally Rooney är en skarpsynt iakttagare och har en sällsynt förmåga att fånga tidsandan.
En sista söndag av Julie Parsons
Michael McLoughlin är en polisinspektör som precis gått i pension. Han har nyligen flyttat in i en gammal villa i en fridfull förort till Dublin. Nu ska han försöka koppla av vilket går så där. Han upptäcker att hans granne, en uppburen domare, har blivit mördad, närmast avrättad. Detta leder honom tillbaka till när hans egen far mördades, flera decennier tidigare av IRA. Förövaren är fortfarande på fri fot. När McLoughlin försöker nysta i dessa brott och hur de hänger samman hamnar han i en våldsspiral.
Denna thriller är en berättelse om homosexualitet, politik och mörka hemligheter.
Säg inget av Patrick Radden Keefe
Det här är en reportagebok om Belfast på 1970-talet, som var en våldsam tid med mord och terror. Många människor kom att lida av posttraumatisk stress. Jean McConville är en 38-årig änka som förs bort från sitt hem i Belfast, inför ögonen på sina tio barn. Hon återfinns aldrig i livet. Barnen lämnas vind för våg och får hantera sin obearbetade sorg bäst de kan.
Det finns fina porträtt av flera nyckelpersoner i denna smärtsamma konflikt. Författaren har en sällsynt förmåga att levandegöra människor och händelser. Den är spännande samtidigt som man lär sig mycket under resans gång. Utmärkt alternativ för den som vill läsa True Crime.
Sidan senast uppdaterad: