$left
$middle

Månadens tips

Varje månad tipsar en av våra bibliotekarier om bra böcker utifrån ett tema som de är lite extra intresserade av just nu.

Porträtt på Jessica med sina boktips i famnen.

Jessica tipsar om romaner på temat klass och ojämlikhet.

Tema: Klass och ojämlikhet

Månadens boktips kommer från Jessica på Husiebiblioteket:

"Att läsa om klass och ojämlikhet i romaner lär oss mer om omvärlden och vi kan få en djupare förståelse för varandra. I dessa böcker inleder vi med klassresan i de södra delarna av Chile varifrån huvudpersonen flyttar för att arbeta som hembiträde i Santiago. I nästa bok flyttar Lucy från Antigua i Karibien till USA och i mitt sista boktips befinner vi oss i den lilla staden Maycomb i Alabama i den amerikanska södern."

Rent hus av Alia Trabucco Zerán

Huvudpersonen Estela inleder berättelsen och hon berättar som det är. Hon är hembiträde i en familj och nu sitter hon fängslad. Dottern i familjen hon arbetade hos har dött och nu är Estela anklagad för hennes död. Estela anställdes som hembiträde men blev snabbt även den nyfödda dotterns barnflicka. Estela ska se till att allting sköts, att maten blir lagad och står på bordet, att hemmet är rent och fint och att dottern är lugn och gör sina läxor.

Boken visar på hur arbetet som tjänstefolk i en familj är ett klassiskt uttryck för ojämlikhet. Estela gör uppror i sitt tjänsteutövande, hon vill inte vara det perfekta tjänstefolket som inte märks, utan bara utför. Det här är en uppvisning i ett fantastiskt berättande där författaren gång på gång tar tag i läsaren och berättar precis om hur det är.

Lucy av Jamaica Kincaid

"Lucy" är en nutida klassiker, skriven av Jamaica Kincaid, ständigt Nobelprispåtänkt. Lucy lämnar sin familj och sitt liv i Karibien för att resa till USA och arbeta som au pair. Det blir en stor omställning att arbeta i en familj inte bara för att det är ett äventyr att åka iväg utan för att hon upplever de stora skillnader i klass mellan hennes liv i Karibien och den fina, lyckliga familjen i USA. Men allt är inte bara fint. Det finns sprickor i fasaden som Lucy ser och samtidigt upptäcker hon saker om sig själv och om livet. Allt är inte som det ser ut att vara.

Att döda en härmtrast av Harper Lee

Harper Lees klassiska roman gavs ut 1960 och blev genast en succé. Än idag läses den i skolor runt om i USA som en klassiker och Harper Lee har fått kultstatus. Boken är dock omskriven och förbjuden på vissa håll i USA på grund av sitt innehåll. Romanen handlar om ett syskonpar, Jem och Scout och deras äventyr i den lilla staden som speglar Amerikas Södern på 30-talet med motsättningar, klasskillnader och framför allt rasism.

I centrum för berättelsen står rättegången där Jems och Scouts pappa Atticus Finch är försvarsadvokat för en svart man falskt anklagad på grund av sin hudfärg i ett våldtäktsmål. Rasismen och klasskillnaderna som pyr under ytan visar sig mycket tydliga för alla i den lilla staden vid tiden för rättegången.

Bonustips – tre läsvärda böcker utanför temat

Ett år av vila och avkoppling av Ottessa Moshfegh

Det här är romanen om att tjäna absolut ingen alls. Kvinnan som har allt men som mest av allt bara vill sova bestämmer sig för att hon ska sova i ett år.

Je m'appelle Agneta av Emma Hamberg

Agneta är en kvinna i 50-årsåldern som behöver ett äventyr och har ett behov av att försvinna från sitt trötta liv. Hon svarar på en annons om att vara au pair i Frankrike och det visar sig inte alls bli som hon har tänkt sig.

Mjölk och människor av Matilda Josephson

Matilda Josephsons debutbok är en serieroman om livet i en livsmedelsaffär berättat från kassörskan. Vem vi möter i kassan och hur olika vi är när vi gör våra vardagliga ärenden i butiken.

Kontakta oss

Stadsbiblioteket

Telefon:
040-660 85 00
sv