$left
$middle

Månadens tips

Varje månad tipsar en av våra bibliotekarier om bra böcker utifrån ett tema som de är lite extra intresserade av just nu.

Höstig stämning när Christina läser bok utomhus.

Christina tipsar om böcker utifrån de fyra årstiderna.

Tema: Året runt i böckernas värld

Månadens boktips kommer från Christina på Stadsbiblioteket. Följ med henne i böckernas värld utifrån de fyra årstiderna:

"I allmänhet läser jag de böcker jag känner för oberoende av säsong. Men ibland känns det som om vissa böcker passar bättre att läsa en särskild tid på året. Det känns inte så kul att läsa en bok som utspelas vid jultid under våren eller sommaren till exempel. När höstmörkret faller kan det vara dags att krypa upp i läsfåtöljen med en spännande bok. Här delar jag med mig av några favoritböcker som antingen utspelas under en viss årstid eller där känslan och stämningen för tankarna till den."

Våren

Förnyelse, återhämtning och förändring, ljuset kommer tillbaka och naturen vaknar.

"Maud Martha" av Gwendolyn Brooks

"Maud Martha" är en kortroman skriven som en serie vinjetter och följer en ung svart kvinnas liv från barndomen i Chicagos South Side till äktenskap och moderskap, från tidigt 1920-tal till mitten av 1940-talet. Brooks var framför allt poet och blev den första afroamerikanska författaren som fick Pulitzerpriset.

Maud Martha utsätts förstås för den rasism som fanns och finns i det amerikanska samhället. Men hennes okuvliga optimism och förmågan att se skönheten i det lilla gör att boken andas hopp och livsglädje. En stor liten roman skriven på en glittrande poetisk prosa.

Sommaren

Sol, semester, lätta kläder och lätta tankar, ett visst vemod när kvällarna blir mörkare. Sommaren är kort…

"En månad på landet" av J. L. Carr

Tom Birkin minns sommaren 1920. En tid när han som krigsveteran kom till byn Oxgodby i Yorkshire för att restaurera en medeltida målning i byns kyrka. Traumatiserad av kriget och övergiven av hustrun börjar han långsamt läkas efterhand som de soliga sommardagarna går. Arbetet med målningen ger honom en känsla av förnyelse. Samtalen med människor i byn och med den kvinna han förälskar sig i väcker hopp och framtidstro.

Eftersom det är en gammal man som ser tillbaka på den här korta gyllene tiden i sin ungdom har romanen en bitterljuv känsla. En känsla av livets gång och tidens flykt, av ögonblick som inte togs tillvara och inte kommer tillbaka.

Hösten

Äpplen och vackra färger på träden, men också kortare dagar och mer tid inomhus. Mörka och kusliga böcker passar in i stämningen.

"Pestblommor" av Mats Strandberg

Hösten 1710 brer pesten ut sina svarta vingar över Stockholm. När deras mamma dör i sjukdomen skickas Magdalena och hennes lillasyster Ebba i väg från huvudstaden. De ska bo på slottet Svartdamm, hos en moster de aldrig har träffat, änkegrevinnan Katarina. Magdalena blir illa behandlad av den strängt religiösa mostern och den skrämmande prästen som kommer till slottet varje vecka. Flickorna får inte träffa Katarinas sjuklige styvson Axel. Men när Magdalena börjar utforska slottet på nätterna möts de och blir vänner.

"Pestblommor" är en härlig gotisk roman full av hemligheter, perfekt för höstläsning. Utgiven som ungdomsbok men passar fint även för vuxna.

Vintern

Kallt och mörkt, och i Skåne får vi sällan någon snö som lyser upp. Tur att vi har alla ljusen kring julen i alla fall…

"Vinter i Sokcho" av Elisa Shua Dusapin

Den sydkoreanska staden Sokcho ligger nära gränsen till Nordkorea och är en populär turistort på sommaren. Men nu är det iskall vinter och lågsäsong. Berättare är en ung kvinna, namnlös genom boken, som arbetar som receptionist på ett nedgånget hotell. Dit kommer en serietecknare från Normandie i sökande efter inspiration. Hon visar honom runt och blir fascinerad av hans teckningar men det blir aldrig frågan om något stereotypt förhållande.

Det är en en suggestiv roman med teman som identitet, isolering, och rätten att bestämma över sitt liv. Som en underton ligger det politiska, om att leva i ett delat land där kriget är slut men ändå lever kvar.

Bonustips

"Vårvisan" av Tove Jansson: Snusmumriken söker en melodi med en del förväntan och två delar vårmelankoli.

"En vacker dag" av Tomas Bannerhed: Om en vanlig dag på vårkanten från taltrastens sång i ottan till morkullans skymningsflykt.

"The Go-Between" av L. P. Hartley: En pojke blir budbärare mellan parterna i en förbjuden kärleksaffär den varma sommaren 1900

"Sista sommaren" av Eleonore Holmgren: Varm roman om en oväntad vänskap och en oförglömlig sommar.

"Vi har alltid bott på slottet" av Shirley Jackson

Sex år innan romanens början dog de flesta i familjen Blackwood av arseniken i sockerskålen.

"Höstvind & djupa vatten" av H.-K. Rönblom

Klassisk deckare från 50-talet om adjunkten Paul Kennet som löser mordgåtor i en småstad.

"Snöängel" av Anna-Karin Palm

Om den underliga vintern 1985–1986 i Stockholm, som kulminerar i ett statsministermord.

"Snösystern" av Maja Lunde och Lisa Aisato

En stämningsfull berättelse om jullängtan och hopp, magiskt illustrerad av Lisa Aisato.

Kontakta oss

Malmö stadsbibliotek

Telefon:
040-660 85 00
sv