Malmö stad
$left
$middle
*

Bästa boktipset

Våra bibliotekarier tipsar om fantastiska böcker på ett tema som de är lite extra intresserade av just nu.

Porträtt på boktipsaren Karin inne på Kirsebergsbiblioteket.

Karin tipsar om roliga böcker till sommarläsningen i Bästa boktipset.

Tema: Roliga böcker

I Bästa boktipset denna gång vill Karin på Kirsebergsbiblioteket få dig att skratta – med tips på roliga böcker att läsa i sommar:

"Humor är verkligen en smaksak. Vissa tycker att den tyska filmen ”Min pappa Toni Erdman” (2016) är en två timmars skrattfest (jag). Andra skruvade otåligt på sig i biosalongerna och undrade när den skulle ta slut. Min pappa brukade få tårar i ögonen av skratt åt artisten Spike Jones (1911–1965) ljudmässiga upptåg med visselpipor, nysningar och koskälla, men själv blev jag bara trött i huvudet.
Och med litteratur är det ju samma sak.

Denna gång vill jag tipsa om tre romaner som får åtminstone mig att allt från eftertänksamt dra på smilbanden till att utbrista i gapskratt."

Lyckliga Jim av Kingsley Amis

Här träffar vi James ”Jim” Dixon. Han har en osäker anställning på ett anonymt universitet på landsbygden. För Jim gäller det att hålla sig väl med de andra universitetsanställda, för att han ska få en fast tjänst. Om det blott vore så enkelt. Jim tycker att kollegorna är ingrodda, löjliga, fjantiga och påfrestande. Speciellt svårt har han för sin handledare, den smått världsfrånvände professor Welch.

Jim skulle kanske med modernt språkbruk kallas för ”passivt aggressiv”. Han gör på grund av sin uppgivenhet och ilska miner bakom ryggen, allt från ”sur citron” till ”att dra upp överläppen till pannan.” Han har det svettigt värre, för dels måste han förbereda en föreläsning om det tråkigaste han vet (”handelsseder under medeltiden i norra Europa”). Dels måste han ta sig ur ett förhållande med Margaret, som mycket subtilt ger honom både skuldkänslor och kritik om vartannat.

Romanen är skriven med bitande brittiskt torr ironi.

Stilövningar av Raymond Queneau

Detta är en experimentell roman, men låt er inte avskräckas. Författaren utgår från en ganska alldaglig historia om en man som trängs på en buss. Berättaren får sedan syn på honom igen och får rådet att sy i en knapp i överrocken.

Historien skrivs om efter vissa villkor: mångordigt, optimistiskt, pessimistiskt, slarvigt, ilsket, vanmäktigt… I en version undviker han helt bokstaven ”e”. Det blir 99 olika stilgrepp. En personlig favorit är ”Smak”: ”Den här bussen hade en viss smak. Underlig men odiskutabel. Alla bussar har inte samma smak. Det sägs ofta men det är sant. Pröva själva! Denna S-buss hade en lätt smak av rostade jordnötter…”

Tramsigt och bildat på en och samma gång.

Genans och värdighet av Dag Solstad

Man kan säga att gymnasieläraren Elias Rukla är smått fixerad vid Ibsens pjäs "Vildanden". I varje replik hittar han nya tolkningsmöjligheter som sätter nytt ljus på personerna i pjäsen. Men hans elever är inte lika roade, de halvsover på hans lektioner. Elias märker att han mest står och pratar för sig själv.

Och en dag i sann ”Falling down”-anda blir det för mycket. Vad har han gjort med sitt liv? Varför undervisar han, ingen bryr sig ju? Och bildningen, den litterära, var finns den? Han slår i vilt raseri sönder sitt paraply mot en fontän på skolgården, och undslipper sig dessutom okvädinsord riktade mot en elev. Nu finns det ingen återvändo. ”Detta är ju en katastrof, tänker han, nästan med förundran”. Han går iväg. Bort, vart vet han inte.

Nu låter detta som upptakten till en ganska sorglig historia, och det är det – också. Men humorn finns där hela tiden närvarande.

Bonustips utanför temat

Med livet framför sig av Émile Ajar/Romain Gary

Stjärnans ögonblick av Clarice Lispector

Snälla gossar och stygga av Mark Twain

Kontakta oss

Stadsbiblioteket

Telefon:
040-660 85 00

Sidan senast uppdaterad:

sv