Malmö stad
$left
$middle

Månadens tips

Varje månad tipsar en av våra bibliotekarier om bra böcker utifrån ett tema som de är lite extra intresserade av just nu.

I vår sommarspecial bjuder Kerstin, Jan och Sabina på sina bästa somriga lästips.

Kerstins tips: Sommar, sommar, sommar...

Porträtt av Kerstin med några av hennes tips.

Kerstin tipsar om både böcker och film på sommartema.

En tid av förhoppningar och förväntningar. Mycket ska infrias och förverkligas. Man ska ta tillvara och njuta.

Hanna & Tove Folkesson: Badort

Midsommarafton 1938 möts Ingrid och Måna för första gången, på en fest i Borgholm på Öland. Trots att de kommer från helt olika sociala miljöer blir deras möte början på en glödande romans.

Boken skildrar också början på en epok där badorten är i fokus. Det är dessutom vackert illustrerad.

Tove Jansson: Sommarboken

Berättelsen utspelar sig på en ö i finska viken där Sophia tillbringar sommaren tillsammans med sin pappa och farmor. I centrum finns vänskapen mellan en äldre konstnär och en mycket liten flicka, vacker och intensiv precis som en sommar i skärgården. Berättelsen, som har självbiografiska inslag, kom ut första gången 1972.

Maggie O’Farrell: Instructions for a heatwave / Sommaren utan regn

Ett mycket välskrivet porträtt av en dysfunktionell irländsk familj. En åldrad moder och tre vuxna barn måste, mot sin vilja, återförenas när maken/fadern försvinner spårlöst. Gamla hemligheter och mysterier kommer upp till ytan. ibland döljer vi saker för de som känner oss bäst och älskar oss mest. Allt utspelas i London under den oförglömliga värmeböljan juli 1976.

Summertime / Sommarens dårskap

Underbart bitterljuv film med Katherine Hepburn i huvudrollen. Filmen, från 1955 i regi av David Lean, utspelas en sommar på 1950-talet i Venedig. Dit åker den medelålders singelkvinnan Jane på semester. Hennes ensamhet skingras för några dagar när hon upplever en romans med antikhandlaren Renato.

Jans tips: Allsvenskan i fotboll 100 år

Portätt på Jan med böckerna "Spela fotboll bondjävlar!", del 1 och del 2, av Torbjörn Andersson.

Jan tipsar om böcker för alla som älskar Allsvenskan i fotboll.

Den 3 augusti klockan 13.00 år 1924 sattes Allsvenskan i rullning. Matchen mellan IFK Eskilstuna och IK Sleipner blev starten för Sveriges vid det här laget största inhemska idrottsliga begivenhet. En institution som idag är populärare och har större publik än någonsin.

Men i en internationell jämförelse är Allsvenskan en udda fotbollsföretelse. Många i den svenska fotbollsrörelsen kämpar hårt för att behålla sin originella särart.

"Spela fotboll bondjävlar!", del 1 och del 2, av Torbjörn Andersson

I de här böckerna borras det på djupet vad beträffar allsvenska fotbollslags karaktärer. Hur de lokala omgivningarna i form av publik, politiker, media och sponsorer präglat lagens identitet. Exemplet Malmö är slående. Tidigare en tung industristad med varv och textil. Nu innovation med universitet och dataspelsindustri. Kockumskran byts mot Turning Torso. Bro till kontinenten. Har staden Malmö och Malmö FF gått sida vid sida i denna utveckling? Torbjörn Anderssons två utomordentliga historiska verk ger en del av svaren.

Den svengelska modellen av Tomas Petersson

För femtio år sedan klev Bob Houghton in på Malmö stadion och svensk fotboll förändrades i grunden. Han var katalysatorn för en systemstrid mellan föreningar och Svenska Fotbollförbundet. En strid som var ideologisk lika mycket som fotbollsmässig. Ska fotbollen som spelas i Sverige vara rolig eller effektiv? Är det överhuvudtaget en motsättning? Progressiva föreningar mot ett mer konservativt förbund. Malmö FF och IFK Göteborg nådde internationella framgångar och Svenska Fotbollförbundet fick till slut vackert följa efter.

Allsvenskan enligt Lundh av Olof Lundh

I bokens första kapitel går Lundh ut hårt redan från avspark med granskningen av ”Malmö FF:s svindlande affärer” i samband med köpet av Afonso Alves 2004. Därefter en kärleksförklaring till Landskrona Bois och hur det väckte hans fotbollsintresse. Men framför allt får vi följa hans undersökande journalistik med inblickar i spelberoende, agentverksamhet, 51%-regeln och Tv-rättigheter. Olof Lundh väljer till stora delar att titta på det som sker utanför planen så att även ledamöterna i styrelserummen får svettas.

Den sista utposten av Noa Bachner

Under de senaste åren har den korta versionen om svensk elitfotboll varit: usla på plan, världsklass på läktarna. Vad är egentligen meningen med den svenska fotbollen? Noa Bachmer ger en dagsaktuell bild av tillståndet i svensk fotboll genom att jämföra oss mot omvärlden. Varför vår 51%-regel och vårt VAR-motstånd? Vad det innebär att föreningar är medlemsägda och inte styrs av kapitalstarka individer eller konglomerat. Kan det vara så att det vi förlorar i pengar och poäng vinner vi i förnuft och känsla

Bonustips

  • 100 år med allsvensk fotboll av Martin Alsiö
  • Fotbollens maktfält av Bill Sund
  • Fotboll. På riktigt.
  • Kung fotboll av Torbjörn Andersson
  • Va för jävla pack e ni? av Magnus Hagström
  • Vem vinner i längden? Av Peter Billing, Mats Franzén, Tomas Peterson

Sabinas tips: Med olika perspektiv

Porträtt av Sabina med några av hennes boktips.

Sabina bjussar på tips där varje bok innehåller flera perspektiv.

En anledning till att jag gillar att läsa är att jag får ta del av perspektiv som jag inte hade fått annars. All litteratur har förstås perspektiv. Minst ett och ofta flera. Men i vissa böcker är flerperspektivgreppet centralt, på olika sätt. Här är några tips på böcker i olika genrer som verkligen bjussar på det här med perspektiv.

Det här glömmer jag aldrig – texter och bilder skapade av femteklassare på Nydalaskolan

"Det här glömmer jag aldrig" är en bok ur unga Malmöbors perspektiv. I texter och bilder berättar femteklassare på Nydalaskolan på bokens tema. Här skildras livet och Malmö, stora omvälvande händelser, roliga dagar, sorgliga, spännande och otäcka saker.

Historierna avlöser varandra och driver mig att läsa vidare. Här finns en omsorgsfull berättarglädje. Jag gillar också formgivningen, som lyfter fram både text och bild och förstärker samspelet mellan dem. Boken tar tillbaka litteraturen till dess urform; berättelsen, att berätta för varandra.

I odödliga odlares sällskap – Elin Unnes

Jag har aldrig läst en sån här trädgårdsbok förut. (Och tro mig, jag har läst många.) Den är som en stor härlig trädgård – oemotståndlig och hela tiden något nytt att upptäcka. Var ska jag börja? I vilken ordning ska jag ta det? Jag vet inte. Det gör inget. Jag kommer att njuta av den lika mycket hur jag än gör. Precis som med en trädgård. Det här är ett uppslagsverk och en handbok, en best-of-samling och en hel restaurang full med aptitretare. Jag vill ha allt och jag vill ha mer av allt.

Boken handlar om odlare som med all rätt förtjänar att kallas odödliga. I förförande koncentrat får jag mig till livs kuriosa i form av knasiga detaljer och inspiration i form av flyhänta gestaltningar av odlare och deras egenheter.

Det finns liv här – Elise Karlsson

"Det finns liv här" är en kollektivroman. Perspektiven skiftar i varje kapitel. Nya personer dyker upp. Fler namn att hålla reda på. Elise Karlsson skapar verkligen en mångfald av perspektiv. Men först tycker jag det blir lite ryckigt. Ibland vill jag stanna lite längre i någons liv innan jag går vidare till nästa.

Men det finns annat som driver mig att läsa vidare. Trovärdiga tidsmarkörer och fina detaljerade miljöbeskrivningar. Jag fascineras över att förflyttas till ett decennium med ett samhälle som både är sig så likt och så olikt. Och trots det där med ryckigheten tycker jag att författaren skildrar sinnesstämningar och de olika personernas upplevelser precist och varsamt.

En dag – Dave Nicholls

Om du ännu inte har läst En dag och om du har minsta lilla intresse för romantiska komedier i litterär form – varsågod! Det här är en bladvändare om två personer under tjugo år av deras liv. Tricket är att en dag om året skildras, innan vi förs fram till nästa år. Berättelsen drivs framför allt framåt av de ständigt skiftande perspektiven mellan de två huvudpersonerna, men också av stunsig humor och stilistisk finess.

Den röda pyramiden – Rick Riordan

"Den röda pyramiden" är en äventyrsberättelse i högt tempo, med hisnande vändningar, rapp dialog och slagkraftig humor. Boken är skriven ur de två huvudpersonernas perspektiv: syskonen Carter och Sadie. I vartannat kapitel är Carter berättarrösten och i vartannat är det Sadie som har ordet.

Författaren lyckas med att låta båda huvudpersonerna berätta med en humoristisk schvung. Samtidigt stiger de ändå trovärdigt fram som de olika personligheter de är. Skickligt. Det här är ännu en bladvändare, och den ger mersmak. Tur att det finns två till i serien.

Rick Riordans böcker hamnar ofta på hyllorna för åldersmålgruppen 9–12 år. Jag kan garantera er att det inte finns någon övre åldersgräns.

Fantastiska kartor – Jerry Brotton

Mänskligheten har verkligen försökt kartlägga det mesta i universum, från städer, landskap och länder till månlandningar, rymden, fattigdomen i staden. Och världen, hela världen. Det här är en rikt illustrerad översikt över kartor från olika tider, över olika områden och ur olika perspektiv.

Medan jag bläddrar i boken funderar jag över människans behov av att göra kartor över platser. För att hitta, för att visa, för att markera. Men också för att värdera, argumentera, skaffa sig tolkningsföreträde.

Det här är en bok jag bläddrar i för bildernas skull, framför allt. Då och då läser jag några textstycken innan jag bläddrar vidare. Den är ärligt talat lite plottrig i sin formgivning. Men ändå, den fungerar fint som en introduktion. Och den är tankeväckande.

Kontakta oss

Stadsbiblioteket

Telefon:
040-660 85 00

Sidan senast uppdaterad:

sv