$left
$middle

Om festivalen

Som en del av en större satsning på den regionala infrastrukturen för cirkuskonsten har Malmö stad och Lunds kommun gemensamt tagit initiativ till en ny internationell cirkusfestival med höga ambitioner.

Satsningen är unik då det är första gången Malmö stad och Lunds kommun samarbetar kring ett stort kulturarrangemang.

Startskottet sker i september 2023 och markerar början på en sprakande cirkusbiennal som genomförs för första gången i september 2024. Festivalen produceras av Cirkus Syd, en ideel förening och tankesmedja baserad i Lund som arbetar globalt med att undersöka, utveckla och stärka cirkuskonsten.

Förfestival 2023

Den 7–10 september 2023 genomförs en förfestival med flera aktiviteter i Malmö och Lund. Alla som vill ges möjlighet att uppleva klassisk cirkuskonst, nycirkus och samtida cirkus på nära håll, som ett litet smakprov inför festivalen 2024. Under fyra dagar blir det seminarier, workshops och föreställningar, men också överraskningar på lite mer otippade platser. Några bibliotek kommer att ha cirkustema för unga och för de som inte kan vara på plats ges möjlighet att ta del av cirkus digitalt.

Brazil Jack i samarbete med Southern Sweden Cirkus Festival 2024

Största strategiska samarbetspartner för festivalen är Brazil Jack som är ett av världens äldsta turnerande cirkuskompanier. De bidrar med spetskompetens och underhållning i världsklass. På festivalen lanserar de Nordic Circus Awards, en helt ny spektakulär festival i klassiskt format, det vill säga en tävling. Här får professionella cirkusartister visa upp sig för en internationell jury och priset är ett kontrakt för hela nästa säsong på Brazil Jack. Tävlingen kommer att hållas i Brazil Jacks stora tält på Mölleplatsen i Malmö 2024. Här bygger festivalen ett ”Village Chapiteaux”, en tältfestival där bland annat Brazil Jack och skånska cirkuskompaniet Circus I love you reser sina tält.

Kontakta oss

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00
sv