$left
$middle
ett grönt odlingsområde.

Regler för odlingslotter

När du ska hyra en lott skriver du under ett avtal med Malmö stad. Därefter är det viktigt att du följer de bygg- och skötselregler som gäller för ditt odlingsområde.

Avtal när du hyr en odlingslott

Det är endast tillåtet att hyra en odlingslott per person och hushåll.

Odlingslotterna hyrs ut i befintligt skick enligt överenskommelse med fastighets- och gatukontoret. Det ställs dock krav på att odlingslotten hålls i ett gott skick under hyrestiden och vid uppsägning. Trots det ska du alltid titta på odlingslotten innan du skriver under ett avtal.

Överlåtelse av avtal

Du får inte överlåta ditt avtal till en annan person.

Det är endast tillåtet att överlåta avtalet till en medarrendator vid:

  • Skilsmässa
  • Sjukdom
  • Dödsfall (då överlåts avtalet endast till familjemedlem)

Du får inte hyra ut din odlingslott i andra hand.

Avtalstid

Avtalet löper ut den 31 december innevarande år och förlängs alltid med 12 månader per automatik om du inte säger upp avtalet. Det är alltid 3 månaders uppsägningstid.

Besiktning

Det finns både byggregler och skötselregler för hur en odlingslott ska skötas. Detta kontrolleras vid våra besiktningar en gång per år. Alla kolonister som inte följer respektive områdes bygg- och skötselregler får ett anmärkningsbrev hemskickat med en viss åtgärdstid.

Åtgärda anmärkningar

Vi ger 20 dagars åtgärdstid på anmärkningar. Om tiden inte räcker till kan man ringa till oss för att eventuellt förlänga den något ytterligare.

Uppsägning vid besiktning

Åtgärdas inte påtalade anmärkningar kan det leda till en uppsägning av odlingslotten. Du måste då omgående hämta dina tillhörigheter.

Allmänna skötselregler för odlingslotterna

På odlingslotten har du rätt att odla grönsaker, frukt, bär och blommor. Det är inte tillåtet att sälja grödorna inom odlingslottsområdet.

Din lott ska hållas fri från ogräs. Du ska även sköta och rensa gången utanför din lott.

Du får vattna max 2 timmar per dag.

Från april till mitten av november finns containrar utplacerade på odlingslottsområdena. Där kan du kasta allt avfall som är brännbart. Observera att vissa områden har avfallssortering, andra bara containrar.

Trädplanteringar ska placeras minst 2 meter innanför odlingslottens gränser. Trädet får max vara 2 meter högt.

Växtstöd tillåts till en maxhöjd av 180 centimeter och minst 2 meter från grannens lott.

Det är tillåtet att använda miljövänlig markduk på odlingslotterna.

Endast medel godkända av naturvårdsverket får användas.

Diverse material och redskap som används för skötsel av odlingslotten ska plockas undan när du inte är på odlingslotten.

Trädgårdsmöbler ska vara anpassade för utomhusbruk.

Använder du parasoll som sol- eller regnskydd ska detta fällas ner då du inte är på odlingslotten.

Det är förbjudet att göra upp eld på marken, både på och utanför odlingslotten. På vissa odlingslotter får du dock grilla.

Katt eller hund får vistas med koppel på din egen lott.

Malmö stads ansvar för de gemensamma ytorna

Containrarna töms en gång per vecka. För mindre områden töms containern när den blir full. Markförvaltare är ute och har tillsyn.

Vi klipper gräset regelbundet på de allmänna ytorna. Då vi har över 25 odlingsområden kan det ta ett tag innan vi hunnit komma till just ditt område. Vi brukar också byta ut buskage som torkat. Under vissa tider på året planteras nya ut.

I regel sätter vi igång vattnet i april och stänger av det i oktober. Exakt tidpunkt publiceras som en nyhet på vår sida om odlingslotter inför på- och avstängning.

Toaletter och bajamajor städas regelbundet en gång i veckan. Det är dock viktigt att alla hjälps åt att hålla toaletter och bajamajor rena och fina. Vi byter endast ut eller lagar toaletter som inte längre fungerar.

Kontakta oss

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00
sv