An Order of Things
Med utställningen An Order of Things tittar vi närmare på begreppet encyklopediskt museum och dess band till upplysningens systematik och insamlingar. Hur formulerades dessa samlingar? Hur förhåller vi oss till dem idag?
,%20efter%20Crispijn%20Van%20de%20Passe%20(d.%C3%A4.).jpg)
Simon de Passe, Memento Mori, kopparstick, 1612/5
Malmö Konstmuseum grundades 1840 som en del av Malmö museum med ambitionen att bli ett encyklopediskt museum. Detta låg i linje med tidens anda, där museer under 1700- och 1800-talen präglades av upplysningens ideal om att systematisera, kartlägga och kategorisera kunskap från hela världen betraktat genom en europeisk blick. Institutioner som Louvren i Paris och British Museum i London är exempel på hur denna ordning tog form. Samtidigt fungerade de encyklopediska museerna som en plats för den framväxande nationalstaten, där samlingar bidrog till att definiera och befästa nationella identiteter.
I enlighet med dessa principer byggde Malmö museum upp omfattande samlingar av naturhistoriska, etnografiska och arkeologiska föremål samt konst och konsthantverk. Genom att ordna och kategorisera föremålen skapades en kunskapsstruktur där världen framställdes som representativ och begriplig.
Men kategorisering och systematisering är inte oskyldiga handlingar. Att namnge och ordna är också att skapa gränser och hierarkier. I vår tid kan det även framstå som våldsamma handlingar. Utställningen An Order of Things synliggör dessa strukturer och belyser hur samlingar både möjliggör och begränsar vår förståelse av världen.
Utställningen bygger på research och fördjupningar i museernas olika samlingar och arkiv. Via arkivmaterialet söker vi kartlägga föremålens proveniens – hur och varför förvärvades de till museet? Vilken historia bär de på, vad var dess ursprungliga funktion och sammanhang?
Genom att ställa föremålen i relation till varandra och till rummen de befinner sig i framträder på så vis deras dubbelhet. Vad vi ser är inte bara museala objekt inordnade i system – vi ser även spår av tidigare liv och tillhörighet, förlorade sammanhang och närvaron av oåterkalleliga förskjutningar.

Mark Dion, The Lost Museum, serigrafi, 2021
Kontakta oss
Malmö Konstmuseum
- E-post:
- malmokonstmuseum@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 10 00
- Postadress:
- Malmö stad Malmö Konstmuseum 205 80 Malmö
Sidan senast uppdaterad: