$left
$middle

Svar på vanliga frågor om utställningen Modest Fashion

Den senaste tiden har det varit debatt om Malmö museums utställning Modest Fashion i press och sociala medier. Här har vi samlat de vanligaste frågorna om utställningen och besvarat dem.  

Museets utställningar och samlingar ska spegla den omvärld vi lever i. I museets omfattande dräktsamlingar och utställningar finns inte Modest Fashion representerat idag, trots att det är en global trend som fick stort genombrott under 2010-talet och är ett levande inslag i Malmös gatubild.

Enligt museilagen har vi i uppdrag att vara en institution öppen för allmänheten och som förvärvar, bevarar, undersöker, förmedlar och ställer ut materiella och immateriella vittnesbörd om människan och människans omvärld.

Det finns många, framförallt unga, Malmöbor som är intresserade av och klär sig i Modest Fashion. Utställningen Modest fashion är skapad av unga kvinnor i Malmö som själva klär sig i Modest fashion eller intresserar sig för klädstilen. Modestilen är ett sätt för, framförallt kvinnor, att uttrycka sig själva och sin personliga stil.

I utställningen har åtta modeintresserade kvinnor i åldern 17–28 år tillsammans med elever från Tillskärarakademin i Malmö tolkat Modest Fashion på olika sätt som att genom att designa och ta fram nya plagg. Utöver de färdiga plaggen visas designskisser, filmer och andra exempel på plagg inom klädstilen.

Museets modeutställningar är alltid mycket populära. Senast visade vi utställningen Augusta Lundin, som drog stor publik.

Med den här utställningen hoppas vi kunna locka fler unga, modeintresserade Malmöbor till museet. Vi har samarbetat med unga kvinnor i Malmö som gett sin egen bild av Modest Fashion. De har gjort en utställning de själva skulle vilja besöka, och därför tror vi att utställningen även kommer locka andra unga modeintresserade Malmöbor.

Modest Fashion är en trend som ett fick stort genombrott under 2010-talet. Stilen sträcker sig från street fashion till haute couture. Många av de stora modehusen såväl som de etablerade klädkedjorna, har egna kollektioner inom Modest Fashion.

Modest Fashion är en klädstil som utmärks generellt av löst sittande plagg, ärmar som täcker axlar och ibland även armbåge och handled, samt högre halsringning. Det är också vanligt med hijab, turban, slöja eller scarf till outfiten, men det är inte alltid som huvudbonad förekommer. Stilen kan skifta utifrån bakgrund, livåskådning och personliga preferenser.

En vanlig missuppfattning är att det bara är muslimska kvinnor som bär Modest Fashion.

Nej, Modest Fashion är inte bara en trend inom islam eller någon annan specifik grupp eller religion. Modest Fashion bärs av både muslimer, judar och kristna, men även av icke-religiösa.

Om man tittar på trenden på till exempel Instagram så har hashtagen 4,5 miljoner inlägg. Det finns en rad “influencers” inom modest fashion som inspirerar andra med olika tips på outfits. De som tar del av och intresserar sig för stilen är ofta kvinnor som av spirituella, religiösa eller andra skäl inte vill visa upp så mycket hud som nutidens mode ofta gör.

Det finns även män som klär sig i Modest Fashion, även om herrmodet inte är lika synligt under begreppet “Modest Fashion” i till exempel modetidningar och sociala medier.

Gruppen som har skapat utställningen består av åtta modeintresserade kvinnor i åldern 17–28 år som tillsammans med elever från Tillskärarakademin i Malmö tolkat Modest Fashion på olika sätt, genom att designa och ta fram nya plagg. Utöver de färdiga plaggen visas designskisser, filmer och andra exempel på plagg inom klädstilen.

I modeutställningen Modest Fashion visas allt ifrån vardagsplagg som jeans och t-shirt till festkläder som kavajer och balklänningar. Vissa outfits är stylade med hijab, keps, turban, slöja eller scarf, men det är inte alltid som huvudbonad förekommer.

Det är deltagarna själva som fått bestämma vilka plagg som ska tas fram

Vi använder begreppet Modest Fashion för att det är det globala namnet på den populära modetrend vi visar i utställningen. Begreppet används till exempel i modetidningar, i modevisningar, på sociala medier och så vidare.

Malmö museum tar självklart avstånd från alla typer av förtryck.

Vi vill med utställningen belysa en rådande modetrend, det handlar inte om att påverka någon annan kring hur de ska klä sig. Att se ut som man vill och fritt bära de kläder man önskar är en mänsklig demokratisk rättighet i Sverige.

Det finns många föremål i museets samlingar som bär på komplexa historier. Att ställa ut något på ett museum betyder inte att det normaliseras. Istället kan museets föremål ses som utgångspunkter för demokratiska samtal kring olika samhällsfrågor.

Den här utställningen är tänkt som en renodlad modeutställning likt tidigare modeutställningar vi gjort, utan politiska inslag. Vi jobbar dock kontinuerligt med att ta fram nya utställningar, har du en bra utställningsidé så är du välkommen att skicka in ditt förslag här.

Utställningen är en renodlad modeutställning tänkt att spegla en rådande modetrend som är vanlig i Malmös gatubild. Den är framtagen av kvinnor som själva väljer att klä sig i modest fashion, på samma sätt är det många kvinnor över hela världen som själva väljer att klä sig enligt modest fashion av olika anledningar. Tanken med utställningen är inte att påverka hur människor väljer att klä sig och hedersförtryck är aldrig okej.

Det finns många föremål i museets samlingar som bär på komplexa historier. Att ställa ut något på ett museum betyder inte att det normaliseras. Istället kan museets föremål ses som utgångspunkter för demokratiska samtal kring olika samhällsfrågor.

Under nästa fråga kan du läsa om hur Malmö stad arbetar med frågan kring heder.

Malmö stad samarbetar med många lokala föreningar, som kvinnojourer, RFSL och Rädda barnen.

Malmö stad har tagit fram en kurs för alla anställda i hur man upptäcker hedersnormer och hur man ska agera vid misstanke om att någons rättigheter kränks. Hittills har cirka 1800 anställda gått utbildningen och målet är att så många som möjligt ska genomföra den, särskilt personer som arbetar direkt med Malmöbor.

Dessutom arbetar Malmö stads verksamhet Resursteam heder med att ge stöd och hjälp till personer som lever under hedersförtryck. I staden finns också ett skyddat boende för hedersutsatta kvinnor.

Här kan du läsa mer om hur vi arbetar med frågan: malmo.se/heder

Har du inte fått svar på dina frågor angående utställningen eller har synpunkter på museets verksamhet är du välkommen att skicka ett e-postmeddelande till oss. Ditt meddelande kommer att diarieföras och blir en offentlig handling.

Kontakta oss

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00
sv