$left
$middle

Vad gör en konservator?

Kika in hos en av Malmö museums konservatorer och läs om hur en vanlig arbetsdag ser ut.

Porträtt på en av museets konservatorer, Josefine Campbell, i vit labratorierock.

Foto: Marcus Marcusson / Malmö Museer.

Josefine Campbell är konservator för allmän kulturhistoria på Malmö museum och har arbetat där sedan 1983.

Vad gör du på jobbet?

Jag vårdar föremål ur olika samlingar, till exempel leksaks-, hantverks-, hem- och bildsamlingen. I magasinen handlar det om att se till att föremålen är placerade på ett säkert och lämpligt sätt. Jag jobbar också med förberedelser inför utställningar så att föremål som ska ställas ut är i så visningsbart skick som möjligt.

För att minimera skadedjursangrepp på samlingarna arbetar jag även med skadedjurskontroll. Tillsammans med mina övriga konservatorskollegor på museet utvecklar jag rutiner och metoder för att förbättra vårt arbete med föremålen. Vi jobbar med att förlänga livslängden på föremålen i våra samlingar.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

Rengöring, märkning och tillståndsbeskrivning i min ateljé. Det är detta som är mitt löpande arbete. Just nu håller vi på att flytta samlingar till vårt centralmagasin så mitt arbete i detta är att packa ömtåliga föremål och annat som kräver speciella lösningar.

Vad tycker du är roligast med jobbet?

Konservatorsjobbet är en kombination av hantverk, humaniora och naturvetenskap, vilket är spännande och utmanande. Arbetet är kreativt och vi får arbeta med händerna. Det är också roligt att få jobba med originalföremål och det är givande att se ett resultat. Det blir sällan långtråkigt!

Vilken är den vanligaste frågan du får på jobbet?

”Hur ska jag ta hand om den här?”

Vill du veta mer om föremålsvård och konservering ta kontakt med någon av Malmö Museers konservatorer.

sv