Om oss
Läs mer om Malmö museum, våra samlingar, pågående projekt, kulturmiljövård, vår historia och ladda ner dokument.
Malmö museum är södra Sveriges största museum. Här kan du se allt från Nordens äldsta bevarade renässansslott till en riktig ubåt, levande grodor och köttätande pirayor. Museet berättar i sina utställningar om historia, natur, teknik och sjöfart och presenterar 5-10 tillfälliga utställningar på olika teman varje år. Malmö museum ansvarar även för kulturmiljövård och har omfattande samlingar, bland annat av fotografi och textil.
Vision och mission
Vision
Bäst på att väcka nyfikenhet och skapa sammanhang.
Mission
Malmö museum skapar möjlighet till insikt om och empati för natur- och kulturarv. Så att det bevaras, används, utvecklas och angår alla.
Malmö museums historia
Malmö Museum grundades 1841 och var från början främst ett naturhistoriskt museum. En av initiativtagarna var Lorenz Bager. Han bekostade också det som i början hade namnet Skånska Naturhistoriska Museet. Man saknade fasta lokaler och museet flyttade omkring till olika skolor, bland annat Latinskolan. Malte Eurenius var en annan av eldsjälarna bakom museet och han var museichef 1851-1901. Under den perioden vidgades museets samlingar till att även omfatta kulturhistoria, konst och konsthantverk. Museet var en privat förening fram till 1891. Då övergick museet i Malmö stads ägo.
Den första museibyggnaden
Den första riktiga museibyggnaden, nu den äldre delen av stadsbiblioteket, invigdes den 12 oktober 1901. I museets lokaler fanns såväl bibliotek som studierum för allmänheten. Tredje våningen reserverades för konst och konsthantverk. Museiledningen glömde snart uppmaningen från invigningstalaren Carl Herslow att vara restriktiva i sitt samlande och redan 1907 var museet för trångt!
Malmö museum flyttar till Malmöhus slott
Man såg sig om efter andra lokaler och fastnade för Malmöhus slott, som fram till 1914 hade varit fängelse. Slottet restaurerades och runt borggården byggdes nya museibyggnader. Den 18 juni 1937 invigdes det för sin tid mycket moderna museet på sin nuvarande plats. Från maj till september 1945 utrymdes museet för att ge plats åt överlevande ur tyska koncentrationsläger.
1960 till idag
1960 öppnades ett Tekniskt museum i en egen byggnad vid Malmöhusvägen och en tillbyggnad med Sjöfartsmuseum var färdigt 1978. 1984 fick man genom en donation det minsta museet, Ebbas hus vid Snapperupsgatan. 1985 bytte man namn till Malmö Museer. Stadsmuseet, Teknik- och Sjöfartmuseet, Naturmuseet, Konstmuseet och Stadsantikvariska avdelningen fick egna chefer under en gemensam museidirektör. 1999 ändras organisationen och Malmö Museer blir underställd kulturnämnden och uppgår i kulturförvaltningen. 2023 byter Malmö Museer namn till Malmö museum.
Ett regionmuseum
Malmö museum är tillsammans med Kulturen i Lund och Regionmuseet i Kristianstad regionmuseum för Skåne med ansvar för specifika områden. En successiv förnyelse av museets basutställningar och en ökad tillgänglighet till samlingarna, liksom utvecklingsarbete inom området pedagogik och lärande samt mångkulturfrågor är för närvarande högt prioriterade arbetsuppgifter för museet.
Årets museum 2002
År 2002 fick Malmö museum utmärkelsen Årets museum för sitt banbrytande arbete med mångkulturella frågor och sin öppenhet för aktuella samhällsfrågor.
Om Malmöhus slott på Malmös historiaMedlem i Svenska Science Centers
Malmö museum är medlem i Svenska Science Centers (SSC). Det är en medlemsförening som företräder, främjar och utvecklar branschen med 20 science centers från Malmö i söder till Luleå i norr.
Science centers är en samlad resurs för livslångt lärande. Organisationen arbetar gemensamt för att inspirera barn, unga och allmänhet till fördjupad kunskap inom naturvetenskap, teknik och matematik samt stärkta förmågor inom entreprenörskap och innovationsutveckling.
Malmö museum är som hybridmuseum även ett science center där vi arbetar tvärvetenskapligt och interaktivt i hela verksamheten. Science center delen tar emellertid sitt tydligaste uttryck i vår experimentavdelning Idéplaneten och i vår satsning på visualiseringscentret Wisdome Malmö, en domteater med kringliggande labb- och lärmiljöer. Här ska vi med visualiseringar som verktyg inspirera, väcka nyfikenhet och skapa intresse för vetenskap, dåtidens händelser och framtidens utmaningar.
Övriga verksamheter
Kulturmiljövård
Sektion för kulturmiljövård
På Malmö museum finns sektionen för kulturmiljövård vars uppgift är att definiera, beskriva, bevaka och värna kulturhistoriska värden hos byggnader och miljöer i Malmö stad. Vi har bred kompetens inom kulturmiljöområdet. I dagsläget utgörs sektionen av två byggnadsantikvarier samt en kulturgeograf.
Kompetensområden
Kompetens finns främst inom områdena bebyggelsehistoria, byggnadsvård, byggnadsteknik, arkeologi, etnologi, konstvetenskap, kulturgeografi, historia och restaurering. Gemensamt för samtliga anställda är förmågan att göra kulturhistoriska bedömningar och beskrivningar.
Information och rådgivning
Sektionen för kulturmiljövård erbjuder information och stöd till privatpersoner om kulturvärden. Det kan gälla tips om hur man ska restaurera sitt hus eller lägenhet samt hur man får veta mer om sitt hus, sin stadsdel eller by. Sektionen samlar även in berättelser om hus och miljöer samt dokumenterar byggnads- och hantverkstekniker.
Rapporter och publikationer
Byggnadsantikvariska och arkeologiska rapporter samt publikationer inom kulturmiljövård.
Beställ rapporter och publikationer
Kontakt
Har du en allmän fråga om kulturmiljöer i Malmö kan du skicka den till kulturmiljo@malmo.se.
Övriga kontaktuppgifter till sektionen för kulturmiljövård.
Marinpedagogiskt center och Naturum Öresund
Marinpedagogisk verksamhet med fokus på kunskap om havet, hållbarhet och innovation. Verksamheten drivs på entreprenad av SEA-U Marint Kunskapscenter
Läs mer:
Dokument
Digital strategi 2020-2023
Malmö museum digitala strategi verkar för ökad tillgänglighet och mångfald för nuvarande och nya användare med olika bakgrund och förutsättningar, framför allt barn och unga. Det skapar förutsättningar för ökad delaktighet, medskapande och dialog.
Kontakta oss
Malmö museum
- E-post:
- malmomuseum@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 44 00
- Postadress:
- Malmö museum Malmö stad 205 80 Malmö
Sidan senast uppdaterad: