$left
$middle

Bevarandearbete

Akvariet deltar i flera olika bevarandeprogram, nätverk och projekt.

Allt för många av jordens arter hotas av utrotning. Det gäller både växter, svampar och djur – och bland djuren finns både stora, välkända däggdjur, och små, till synes oansenliga fiskar och insekter som är starkt hotade. Jordens arter har genom årmiljarder genomgått fem stora massutdöenden – den senaste var när dinosaurierna dog ut för ca 66 miljoner år sedan. Forskare menar att vi just nu är mitt uppe i det sjätte massutdöendet – men den här gången bär människan skulden.

Snabblänkar till innehållet på sidan

Många olika hot

Några av de största hoten mot arters överlevnad är habitatförlust, invasiva arter och tjuvjakt. Habitatförlust betyder att arternas livsmiljöer förstörs, det kan vara genom skogsskövling, miljöfarliga utsläpp eller torrläggning av våtmarker. Invasiva främmande arter är arter som flyttats av människan från platsen där de hör hemma, och sedan släpps ut på en ny plats där de inte har några naturliga fiender. Sådana arter kan allt för lätt konkurrera ut inhemska arter, sprida sjukdomar eller förstöra odlingar.

I stället för fröbanker

För att skydda växtarter från utrotning finns fröbanker. Där sparas frön från jordens alla hörn, för att man ska kunna återkomma till dem ifall arter dör ut i det vilda. För att bevara djurarter däremot, krävs att det hålls levande djur, som får föröka sig och behålla hälsosamma gener. Här är många djurparker och publika akvarier en otroligt viktig del i hundratals olika bevarandeprogram världen över. Vi på Akvariet på Malmö museum har många arter som har en hotstatus enligt internationella Rödlistan IUCN, där några också ingår i olika nätverk för bevarande.

Ex situ och in situ

Det bästa vore förstås om vi kunde föda upp djur för att återinföra dem i sina naturliga miljöer – men än så länge är det omöjligt för många arter. Deras habitat är nämligen allt för utsatta av miljöförstöring för att de ska kunna överleva en utsättning.

Tills det är möjligt, är det därför viktigt att levande djur hålls på seriösa djurparker och akvarier, för att det ska finnas en mångfald av arter även i framtiden. Det kallas för ex situ-bevarande (ex situ betyder på annan plats) i motsats till in situ, som alltså betyder att man arbetar på plats där arten finns eller funnits naturligt.

Bevarandeprogram, nätverk och projekt

Akvariet på Malmö museum deltar i flera olika bevarandeprogram, nätverk och projekt:

Parosphromenus project

The Parosphromenus project är ett projekt som handlar om att rädda den utrotningshotade gruppen av fiskar som kallas lakritsgurami. Vetenskapen känner än så länge till 23 olika arter av lakritsgurami, men det kan finnas många fler.

Samtliga arter lever i Sydostasien, i en sorts miljö som kallas tropiska torvträsk. Alla arter av lakritsgurami är starkt utrotningshotade, och ingen vet hur många arter som redan hunnit utrotas, eller som kommer hinna utrotas innan de är upptäckta.

Hotet

Hotet beror på att människan förstör fiskens livsmiljö, genom att gräva ur och bränna upp torvmarkerna som fiskarna är beroende av, för att få plats att anlägga palmoljeplantage. Flera av arterna har så små utbredningsområden, att det kanske kan räcka med ett enda tag med grävskopa för att utrota en hel population – och i värsta fall en hel art.

Nätverk

Som en del i Parosphromenusprojektet, samarbetar och ingår Malmö museum i nätverk med organisationerna

  • IUCN Species Survival Commision’s and Asian Species Action Partnership (ASAP) - ett samarbete och plattform för att motverka utrotningen av djurarter i Sydostasien med fokus på kritiskt utrotningshotade arter.
  • SHOAL conservation - en paraplyorganisation för bevarande av hotade sötvattenslevande fiskarter.

Som en del i projekten har vi dessa arter hos oss:

  • Parosphromenus linkei
  • Parosphromenus deissneri

Nätverk räddar sötvattenslevande fiskar

Fish Net är ett nätverk av djurparker, publika akvarium, universitet, forskningscentrum, icke statliga organisationer och hobbyister, som samarbetar tillsammans för att rädda sötvattenslevande fiskarter från utrotning.

Malmö museums Akvarium är en del detta nätverk inom ett projekt, som heter Fish Net Madagascar, som jobbar med bevarande av hotade sötvattensfiskarter på norra Madagaskar.

Inom detta projekt ingår arten:

  • Mangaraharaciklid (Ptychochromis insolitus)

Utrotningshotad endemisk art

Goodeid work group är en ideell arbetsgrupp/organisation som samlar publika akvarier, museer, privatpersoner, universitet och bevarandeorganisationer. Gruppen arbetar för att behålla levande populationer av olika arter höglandstandkarpar, samtidigt som gör insatser för att förbättra deras naturliga habitat.

Allodontichthys polylepis är en liten fiskart i gruppen höglandstandkarpar, som är endemisk för Mexico. Arten är akut utrotningshotad och lever naturligt i en liten del av en flod i Mexico.

Endast en handfull individer kvar 2016

Arten beskrevs så sent som på åttiotalet, och i början av 2000-talet trodde man faktiskt att den var helt utdöd. Senast den observerades i det vilda var under en forskningsexpedition 2016, och då fann man bara en handfull individer. Största anledningarna till att det gått så dåligt för arten tros vara torka till följd av klimatförändringar, i kombination med bland annat skogsskövling i området.

Population på Malmö museum

På Malmö museums Akvarium lever en population av Allodontichthys polylepis, inom ramen för den österrikiska organisationen ÖVVÖ:s bevarandeprojekt i samarbete med Goodeid work group. Våra höglandstandkarpar kommer från Haus des Meeres-Aqua Terra Zoo i Österrike, som vi har ett avtal med för att ta hand om, och samla in data om arten.

Endemiska arter sårbara

På Madagaskar finns en stor andel fiskarter som är endemiska, alltså att arterna naturligt bara lever där och ingen annanstans. Endemiska arter är extra sårbara för utrotning.

På norra Madagaskar finns många hot mot sötvattensfiskars överlevnad, som habitatförlust och konkurrens från invasiva främmande arter.

Malmö museum med i nätverk för bevarande

Under 2019 var Köln Zoo värdar för organisationen Madagascar Fauna and Flora Group:s årsmöte. Ett av besluten under mötet var att starta upp ett nätverk för att göra arbetet med att bevara sötvattenslevande fiskarter från Madagaskar, så bra som möjligt.

Inom ramen för detta nätverk håller Malmö museums Akvarium fiskar från några sådana arter, och hjälper till att bevara friska individer för att arterna så småningom ska kunna flyttas tillbaka till sina hemmiljöer – när de blivit säkra igen:

  • Mangaraharaciklid (Ptychochromis insolitus)
  • Sakaramyikilli (Pachypanchax sakaramyi)
  • Loiselleciklid (Ptychochromis loisellei)

Bevarandeprogram

European Endangered species Program (förkortas EEP) är ett bevarandeprogram inom EAZA (Europeiska djurparks- och akvarieföreningen) för flera olika utrotningshotade arter.

Inom programmet samlas data om djuren in, och man tar fram strategier för bevarande av arterna.

På Malmö museums Akvarium finns just nu tre arter som ingår i EEP, där vi rapporterar in data om djuren:

  • Valenciatandkarp (Valencia robertae)
  • Egyptisk landsköldpadda (Testudo kleinmanni)
  • Skorpiongiftödla (Heloderma horridum)

I European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) plan för sötvattenslevande fiskarter finns utvärderingar och bedömningar för alla fiskgrupper gällande deras hot- och bevarandestatus. Vissa av dessa fiskgrupper anses behöva förebyggande insatser i form av uppfödning och bevarande av ex situ-populationer för att säkra arternas framtida överlevnad.

På Malmö museums Akvarium håller vi två arter inom fiskgruppen Pseudomigilidae, en grupp som anses behöva förebyggande insatser.

Samarbete mellan hobbyister och professionella

Citizen Conservation är ett nätverk som samlar både professionella och hobbyister som håller och föder upp fiskar, amfibier och reptiler. De jobbar med forskning och bevarande av hotade arter. I Citizen Conservation finns bevarandeprogram för flera arter, där vi också bidrar med insamling av data och en bank av levande djur.

Följande art finns i program hos Citizen Conservation:

  • Achoque (Ambystoma dumerilii)

Sedan mars 2020 har Akvariet på Malmö museum och WWF Världsnaturfonden startat ett samarbete. Ambition med samarbetet är att Malmö museum skall fungera som en arena för att sprida information om olika projekt som WWF bedriver och som passar bra in i Malmö museums verksamhet och målsättning.

Huvudmålet med samarbetet är att få besökare engagerade i bevarande och naturvårdsfrågor samt att stödja WWF:s olika projekt för att bevara och arbeta för en hållbar framtid.

Forskning

En mycket viktig del av djurparker och publika akvariers uppdrag är att bidra till forskning om djur, natur och ekosystem. Att samarbeta med akademisk forskning är viktigt för oss på Malmö Museum. Genom att vi håller många olika djur som fiskar, reptiler, amfibier och ryggradslösa djur – som lever i många olika miljöer – vill vi vara en naturlig plats för forskningen att ta del av.

På Akvariet finns möjlighet att studera olika djur i miljöer som liknar deras naturliga habitat, och vi delar gärna med oss av vår kunskap om de olika arterna och deras behov. På så sätt kan vi bidra till det viktiga arbetet att stoppa utrotningen av arter.

Samarbeten med universitet

Vi har tidigare haft ett samarbete med Marinbiologiska institutionen på Köpenhamns Universitet angående forskning om koraller. I dagsläget har vi ett samarbete med Biologiska institutionen på Lunds universitet.

Medlem i olika nätverk

Species 360 är ett nätverk som samlar information om arter i djurparker, akvarier, inom universitet och forskning världen över, för att kunna sammanställa information om hur man tar hand om och bevarar dem. Vi är medlemmar i nätverket och prenumeranter av ZIMS, som är en av världens största databaser för dokumentation av levande djur.

Utbildning

Malmö museum ska vara en kunskapsspridande institution. Vår målsättning med Akvariet är att öka förståelsen och intresset för våra fantastiska djur och vår natur. Många barn och vuxna i Malmö får aldrig möjlighet att se vilda djur i verkligheten om de inte såg dem hos oss.

Folkbildande roll

Vi vill ha en folkbildande roll, eftersom mötet med djur ofta väcker intresse och nyfikenhet att lära sig mer. Med ett ökat intresse och mer kunskap om djur och natur kan fler människor engagera sig i dessa frågor, och i framtiden främja vilda djurs fortlevnad i det fria.

Pedagogiska program

Malmö museum har flera utbildade pedagoger som tar emot skolklasser och andra grupper för att sprida information och kunskap vidare. Det finns speciellt utformade pedagogiska program om bland annat hotade arter, biologisk mångfald, djurs beteende och evolution.

Praktikplatser

Varje termin tar vi också emot praktikanter från djurvårdsutbildningar, som på så sätt får chansen att lära sig mer om hur man arbetar på en publik djuranläggning och Akvarium.

Kontakta oss

Malmö museum

Telefon:
040-34 44 00
Postadress:
Malmö museum Malmö stad 205 80 Malmö
sv