Torsk
Viktig men hotad fiskart.
Skäggtöm som känselorgan
Ser du torskens skäggtöm som sticker ut på hakan? Den är ett kännetecken för torsken. Tömmen fungerar som ett känselorgan. Torskens färger varierar med miljön de lever i. Varje torsk har ett marmormönster som är unikt för just den individen, som ett fingeravtryck. Torsken blir könsmogen vid två till sex års ålder, och en hona kan lägga upp till 5 miljoner ägg under lekperioden. Den största torsken som någonsin fångats vägde 60 kg.
Utrotningshotat rovdjur
Torsken är en mycket viktig fiskart inom fiskeindustrin eftersom många tycker om att äta den. Torsken räknas som en predator, det vill säga en rovfisk. Eftersom torsken finns högt upp i näringskedjan, påverkas hela näringskedjan, när den fiskas för hårt. När torsken minskar i antal och inte kan äta lika mycket mat som till exempel skarpsill, blir skarpsillarna fler. Det gör att skarpsillarna äter mer djurplankton. Då blir djurplanktonen färre och de kan i sin tur inte äta lika mycket växtplankton som när näringskedjan är i balans.
När det blir väldigt stora mängder växtplankton, blir det mer algblomning. Algblomning innebär en kraftig tillväxt av planktonalger. Algblomningen hotar i sin tur allt möjligt liv i havet eftersom det både tar slut på syret i vattnet, och riskerar att förgifta flera arter.
Katastrofalt i Kattegatt
Antalet torskar har minskat på många platser. I södra- och mellersta Östersjön till exempel med 75 %. I Kattegatt menar många att läget är katastrofalt. Det anses vara mindre torsk där än någonsin innan. Torsken är mer hotad i Norden än i övriga världen.
Snabbfakta
- Storlek: 100-120 cm. Kan bli upp till 2 meter.
- Livslängd: Upp till 40 år.
- Äter: Ryggradslösa djur och fiskar, äter även sina egna yngel.
- Utbredningsområde: Finns i alla svenska hav.
- Rödlistning i Sverige: Starkt hotad
Torsk hittar du på avdelningen Våra vatten på Akvariet.
Kontakta oss
Malmö museum
- E-post:
- malmomuseum@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 44 00
- Postadress:
- Malmö museum Malmö stad 205 80 Malmö
Sidan senast uppdaterad: