$left
$middle

Palettkirurg

En kirurgfisk, känd som "Doris".

  • Paracanthurus hepatus
  • Indiska oceanen & Stilla havet

Har du sett filmerna ”Hitta Nemo” och ”Hitta Doris”? I så fall kanske du kommer ihåg den hjälpsamma men lite glömska blå fisken Doris? Doris är en palettkirurg.

Tagg vass som en skalpell 

Palettkirurger ingår i en grupp av fiskar som kallas kirurgfiskar. Gemensamt för dem är att de har en tagg vid stjärtroten, ett slags ombildat fjäll, som kan fällas upp när fisken känner sig hotad. Taggen är mycket vass, och när palettkirurgen slår hårt med stjärten kan den göra stor skada. Sitt namn har de fått eftersom taggen är vass som en kirurgs skalpell. 

Populär som akvariefisk 

Efter filmerna om Doris har palettkirurgen blivit väldigt populär som akvariefisk. Detta ställer till problem, både för arten och för korallreven. De allra flesta palettkirurger i handeln är viltfångade, och ofta är metoderna skadliga för miljön det fiskas i. Dessutom är det vanligt att de som skaffar en fisk bara för att de sett den på film inte riktigt vet hur den ska skötas. Det kan leda till att djuren far illa eller till och med dör. 

Föds utan mun 

När palettkirurger ska föröka sig släpper honan ägg och hanen spermier rakt ut i det fria vattnet. Honan kan släppa så mycket som 40 000 ägg på en gång. Redan efter ungefär ett dygn kläcks äggen. Då är ynglen långt ifrån färdigutvecklade. De har ingen mun, inga ögon, och hjärtat har inte börjat slå. De första dagarna lever de av näring de fått med sig från ”äggulan”. Efter några dagar har fenorna utvecklats så pass att de börjar kunna förflytta sig på egen hand och så småningom kan de också äta och se. 

Palettkirurgen hittar du på avdelningen Unika och hotade miljöer på Akvariet.

Kontakta oss

sv