$left
$middle

Reidisjöhäst

Sagovarelse bland korallerna.

  • Hippocampus reidi
  • Atlanten & Karibiska havet

Liknar sagovarelse 

När sjömän för länge sedan sålde sjöhästar berättades det att de var små eldsprutade bebisdrakar. Och visst ser sjöhästen nästan ut som en sagovarelse där den simmar bland korallerna? Trots sitt utseende är sjöhästen faktiskt en fisk! Men den saknar fjäll, istället är kroppen täckt av ett slags benplattor, som ett pansar. Reidisjöhästen är, som de flesta andra sjöhästar, hotad av människan. Det beror dels på att de fångas in för att ha i akvariehandeln, och dels för att de används inom bland annat naturmedicin. 

Hanen blir gravid

Hos reidisjöhästen, precis som hos alla andra sjöhästar, är det hanen som blir gravid! En parning mellan två sjöhästar föregås av en lång och avancerad uppvaktning. Hanen skiftar färg och dansar intensivt för honan för att imponera på henne. Han visar också sin påse på magen där han vill att hon ska lägga sina ägg. När honan och hanen hittat varandra dansar de länge tillsammans innan det är dags för själva parningen. Honan lägger sina ägg genom ett rör ned i hanens påse på magen. Efter ungefär två veckor har ynglen kläckts och stöts ut av hanen, det kan vara så många som 1500 yngel. Ynglen ser ut som perfekta miniatyrer av vuxna sjöhästar. I stort sett omedelbart efter födseln är hanen redo att ta emot nya ägg från honan. En sjöhästhane håller ofta ihop med samma hona livet ut. 

Dålig simmare 

Reidisjöhästen kallas också för långnosad sjöhäst. De är oftast gula eller orangea i färgen, men kan ändra färg beroende på omgivning och humör. De simmar väldigt långsamt, så för att inte bli uppätna förlitar de sig på att kunna smälta in i omgivningen, alltså att ha ett bra kamouflage. Stor del av tiden ägnar de åt att hänga fast med svansen i en korall eller en bit tång, och äta djurplankton som driver förbi. Reidisjöhästen har inga tänder, utan öppnar munnen och suger blixtsnabbt i sig sitt byte när det kommer i närheten. 

Film: Reidisjöhäst föder ungar

Film: Reidisjöhäst yngel

Film: Reidisjöhästars parningsdans

 

Reidisjöhästar hittar du på avdelningen Unika och hotade miljöer på Akvariet.

Kontakta oss

sv