$left
$middle

Abborre

Vanligaste fisken i sötvatten.

  • Perca fluviatilis
  • Sverige

Brukar du fiska? Då har du säkert fått upp en abborre. Det är den vanligaste sötvattensfisken i Sverige. Den trivs bäst i djupa sjöar och stora åar, men finns också i bräckt vatten. Det vill säga vatten som är både salt och sött. Abborrarna lever i stim. Honorna blir i regel större än hanarna. 

Äter varandra 

Abborrar är glupska rovdjur. Det är faktiskt vanligare att de är kannibaler än att de inte är det. I mindre sjöar är abborryngel en viktig del av maten för större abborrar. Att äta varandra ingår i en livscykel för abborren, där gruppen abborrar i en sjö kan växla mellan ett tillstånd som kallas tusenbröder och ett med så kallade kannibalgiganter. Det här är något som påverkar hela sjöns ekosystem. 

Tusenbröder och kannibalgiganter 

Tusenbröder kallas det när ett stort antal abborrar når vuxen ålder, men samtidigt en väldigt liten storlek. Det beror på hård konkurrens om maten, bland annat nykläckta abborryngel. Detta byts så småningom till ett tillstånd med ett litet antal mycket stora abborrar som är mycket bra på att föröka sig. De nya ynglen tävlar med småabborrar om mat. Det gör att färre och färre abborrar växer sig stora. Så småningom leder det tillbaka till ett tillstånd med tusenbröder. 

Simmande abborre

Abbore hittar du på avdelningen Våra vatten på Akvariet.

Kontakta oss

sv