Malmö stad
$left
$middle

Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om den digitala gestaltningen om migration i Wisdome Malmö.

Fråga: hur många verk väljs

Hur många verk kommer ni att välja? Vem gör urvalet?

Svar: Vi kommer att välja ett konstverk till denna produktion.

Fråga: vem gör urvalet?

Svar: En jury bestående av representanter från Malmö museum, Malmö Konstmuseum, från fria kulturlivet och civilsamhällets organisationer.

Fråga: ansökan

Hej! Vi förbereder för närvarande vår ansökan till utlysningen för det digitala och immersiva konstprojektet “Migration” på Wisdome Malmö, och har en fråga kring dokumentationen:

Vi är två konstnärer som önskar söka tillsammans. Hur föredrar ni att vi skickar in våra CV:n – ska vi bifoga ett gemensamt konstnärligt CV för projektet, eller två separata CV:n (ett för var och en)?

Svar: Svaret på din fråga beror lite på er arbetshistorik. Om ni har samarbetat under en längre tid och har ett etablerat konstnärligt samarbete, går det bra att skicka in ett gemensamt CV (max 1 sida).

Om ni däremot är nya som konstellation rekommenderar vi att ni bifogar två separata CV:n (max 1 sida per person), så att det blir tydligt vilken erfarenhet ni båda bidrar med till projektet.

Fråga: onboarding online

Förutsatt att man blir vald, finns det utrymme att göra onboardingen online?

Svar: Ja, om du blir vald går det fint att genomföra onboarding online. Vi planerar uppstart i september där första mötet kan ske digitalt. Det låter dessutom som att du redan har god insikt i både Wisdome-formatet och tidigare produktioner.

Fråga: låg budget

Jag är väldigt intresserad av er utlysning men jag undrar över er tajta budget på 150 000 kr. för själva produktionen. Väldigt låg summa om man tänker på utmaningen att jobba immersivt. Vilken teknik man än väljer.

Svar: Produktionsbudgeten på 150 000 SEK för det konstnärliga arbetet är fast och ska ligga till grund för ansökan. Om ert förslag blir utvalt kan det finnas möjlighet att diskutera eventuella ytterligare tekniska behov (till exempel ljuddesign eller domproduktion) inom ramen för projektets vidare utveckling. Sådana utökningar skulle i så fall förhandlas separat och kan inte garanteras – därför behöver budgeten i ansökan utgå från den angivna summan på 150 000 SEK.

Som vi beskriver i utlysningen får den utvalda konstnären tekniskt och kuratoriellt stöd genom hela processen, som Malmö museum har budgeterat för. Jag, Roxana Ortiz, finns med som projektledare och samordnare, och fungerar som din länk till Malmö museer och Malmö Konstmuseum.

Fråga: konstnärskollega

Också, jag planerar att söka med en konstnärskollega, finns det mer budget utöver 200 000 kr eller delar man på den summan?

Svar: Om ni söker som duo eller grupp gäller samma totala budget på 200 000 kr, som då delas mellan er. Det finns tyvärr ingen möjlighet till utökad ersättning vid fler konstnärer i teamet, utan det är upp till er att fördela resurserna utifrån ert arbetssätt.

Samtidigt vill vi lyfta att det kommer finnas också finns ytterligare söka stöd från i form av kuratoriellt och tekniskt stöd.

Fråga: budget för övriga medverkande

Om vi vill sätta människan i fokus med röster och ansikten - finns det utrymme i budgeten att kompensera människor för att bidra med detta?

Svar: Om ni väljer att arbeta med röster och ansikten, och vill kompensera medverkande, behöver detta rymmas inom den konstnärliga produktionsbudgeten på 150 000 SEK. Det är upp till konstnären/konstnärsgruppen att prioritera och fördela budgeten utifrån innehållet i det föreslagna verket.

Fråga: resebudget

Eftersom vi har tillgång till dombiografen i Norrköping, kan vi använda en del av resebudgeten för att hyra in oss här lokalt för att minska påverkan på miljö med resor? Men att vi såklart mastrar leveransen specifikt för Malmö's wisdome

Svar: Nej. Tyvärr är det inte möjligt att använda domteatern i Norrköping för tester, då den har ett helt annat tekniskt system än Wisdome Malmö. Detta skulle öka risken för tekniska fel och försvåra produktionsprocessen. Den tekniska samverkan och testningen som sker på plats i vår dome är avgörande för att säkerställa att allt fungerar som det ska.

Fråga: utökning av budget om kunskap finns hos konstnärer

Ni söker en konstnärsgrupp där ni skriver att det finns tillgång till upphandling av t.ex. ljudtekniker. Om vi besitter även den kunskapen, kan budgeten utökas utöver 150.000 då för att täcka in denna kompetens i vår grupp?

Svar: Produktionsbudgeten på 150 000 SEK för det konstnärliga arbetet är fast och ska ligga till grund för er ansökan. Om ert förslag blir utvalt kan det finnas möjlighet att diskutera eventuella ytterligare tekniska behov (till exempel ljuddesign eller programmering) inom ramen för projektets vidare utveckling. Sådana utökningar skulle i så fall förhandlas separat och kan inte garanteras – därför behöver budgeten i ansökan utgå från den angivna summan på 150 000 SEK.

Fråga: längd på upplevelsen

Vilken längd på upplevelsen förväntar ni er?

Svar: Fokus ligger på upplevelsen, inte på att skapa en långfilm. Vi söker efter en upplevelse som kan förena konst, vetenskap (om migration) och teknik. som hjälper viktiga samtal om migration, med ambitionen att lyfta fram perspektiv som berör, väcker tankar och inbjuder till gemensam reflektion – genom en visuell berättelse där konst, teknik och vetenskap möts.

Vår rekommendation är att produktionen inte överstiger 30 minuter, då längre upplevelser i immersiva miljöer riskerar att bli överväldigande för publiken.

Fråga: video och bildmaterial från museet

Hur mycket stöd/ samarbete kan man förvänta sig fr tex nån som administrerar video och stillbilder fr Malmö museer? Har de ett arkiv?

Svar: Malmö museum har ett rikt arkiv med både stillbilder och video. Angående arkivet så finns det stora delar att titta på här: https://carlotta.malmo.se/carlotta-mmus/web. Kunskap om arkivet finns på Malmö museum.

Fråga: kompetens rättigheter och upphovsrätt

I vårt team har vi bakgrund med laglig kompetens gällande rättigheter och upphovsrätt men är det något ni kan bistå hjälp med vb?

Svar: Vi kan bistå med viss vägledning vid behov, men ansvaret för rättigheter och upphovsrätt ligger hos den kontrakterade konstnären eller konstnärsgruppen.

Fråga: interaktivitet i Wisdome Malmö

Jag är nyfiken på interaktivitet och joysticken /knapparna på sätena. är det möjligt att visa en canvas fr Touchdesigner och länka datan från joysticken? så folks val påverkar det audiovisuella verket?

Svar: Våra controllers som består av 5 knappar i varje stol kommunicerar via UDP protokoll. Det finns tre bakomliggande styrmoduler som skickar ljus-kommandon till 1-2 stolsrader var. De skickar t.ex. signaler till knapparnas inbyggda belysning och tar emot knapptryckningarna och skickar de vidare till en IP-adress via UDP-protokoll. Vi kan ändra IP-adressen för datorn som knapparna kommunicerar med. Hittills har vi inte jobbat med Touchdesigner i domen än men om det finns en dator som har mjukvaran installerat så borde den kunna ta emot & skicka UDP kommandon på de rätta portarna för styrmodulerna. Funkar det likadant som UDP i Unity så ska det inte vara något problem.

I interaktivsystemet finns det två modes – ett omröstningsmode och ett live-styrningsmode. I omröstningsmode kan alla stolar interagera, men i live-styrningsmode är det bara är en stol per styrmodul (alltså 3 stolar totalt) som kan styra tillsammans i realtid. Detta ska ses över och vi undersöker just nu möjligheterna att uppgradera systemet så att alla kan styra samtidigt i realtid.

Men i ett tidigare spelprojekt använde vi oss av en work-around där vi använde omröstningsmode för att skapa en känsla av att publiken styr tillsammans genom att använda en av knapparna som en slags reset-knapp som vi använde mellan varje styrnings-knapp.

Fråga: koppling till akademi och civilsamhälle

Ni skriver att "Projektet kommer att ske i samverkan med akademi och civilsamhälle, för att möjliggöra en meningsfull förmedling av komplex kunskap, vetenskap och data..." och "Erfarenhet av att arbeta med vetenskapligt material och data är av stor vikt, eftersom projektet kräver att dessa element integreras i den konstnärliga processen". Det här har jag svårt att bygga mig en konkret uppfattning om vad det innebär - vilket vetenskapligt material och data? Är det upp till oss eller har ni redan något i åtanke? eftersom ni skriver samverkan med t.ex. akademi.

Svar: Det vetenskapliga material och den data som projektet refererar till är inte förutbestämd, utan kommer att utvecklas i samverkan mellan konstnären/konstnärsgruppen och de externa aktörer som ingår i projektet – såsom forskare, civilsamhällesaktörer eller institutioner med relevant kunskap. Vi vill att konstnären/konstnärsgrupp formulerar en konstnärlig idé där vetenskapliga perspektiv och data kan integreras på ett meningsfullt sätt i det immersiva verket. Det kan exempelvis handla om migrationens historiska mönster, demografiska data, minnen eller annan forskning som belyser rörelse, identitet och tillhörighet.

I ansökan ser vi därför gärna att ni lyfter tidigare erfarenheter av:

  • att arbeta i samverkan med akademi eller civilsamhälle,
  • att gestalta eller tolka vetenskapligt material, data eller forskning i konstnärliga uttryck.

Eftersom Wisdome Malmö är en arena för vetenskapskommunikation, är det centralt att projektet speglar ett möte mellan konst, teknik och vetenskap – i relation till migration som tema.

Fråga: fota och filma med drönare

Det nämns att verket ska "spegla stadens historier, miljöer och erfarenheter", och "lyfta fram Malmös historia som en stad formad av migration". Finns det i så fall möjlighet för oss att få hjälp om ansökan att få filma t.ex. med drönare, scanner eller 360 kamera för att fånga t.ex. landmärken/byggnader eller rentav människor och ansikten?

Svar: Vi kan bistå med visst stöd och kontakter, men ansvaret för att planera, genomföra och tillståndssäkra filmning – inklusive användning av drönare, 3D-scanning eller 360-kamera – ligger på den konstnär eller grupp som får uppdraget.

Kontakta oss

Malmö museum

Telefon:
040-34 44 00
Postadress:
Malmö stad Malmö museum 205 80 Malmö

Sidan senast uppdaterad:

sv