Världsdagen för psykisk hälsa 2020

Corona – jag och livet

Världsdagen för psykisk hälsa är över för i år. Det mesta av materialet som vi presenterade vecka 41 har vi tyvärr inte möjligheter eller rättigheter att visa längre. Men – du kan fortfarande se funktiosionsstödsförvaltningen och Lokalt forums gemensamma film Corona – jag och livet!  (se längre ner på sidan)

Malmö uppmärksammar årligen Världsdagen för psykisk hälsa. I år på temat Corona – jag och livet! Just på grund av covid-19 är du i år inbjuden till en digital vecka istället för ett fysiskt arrangemang. Vår förhoppning är att du som besöker oss lär dig mer, blir inspirerad och hittar tips och godbitar som kan bidra till att livet i en tid med pandemi blir lite lättare. Välkommen att ta del av föreläsningar, berättelser, filmer och poddar! 

Välkommen!

En hälsning från arrangörerna
Är du en trogen besökare av Världsdagen, vet du att det inte är så här det brukar se ut, men så här i coronatider har vi varit tvungna att ställa om till ett digitalt arrangemang. (Läs fortsättningen på brevet längre ner på sidan)

Corona - jag och livet
Medlemmar i föreningar, Malmöbor och medarbetare i Malmö stad berättar om hur covid-19 påverkat dem och deras arbete. En film om ensamhet och isolering i spåren av corona, men framför allt en positiv film som kan ge hopp och inspiration. Dessutom får du tips på aktuella aktiviteter!

Bild t.h: Under ett besök på Mötesplats Nydala berättar Berit och Hugo om sina tankar kring covid-19. (Ur filmen: Corona, jag och livet.)

En hälsning från arrangörerna

Är du en trogen besökare av Världsdagen, vet du att det inte är så här det brukar se ut, men så här i coronatider har vi varit tvungna att ställa om till ett digitalt arrangemang.

Det här med att ställa om till digitalt har inte varit helt lätt. Det har varit en del bulor i vägen - ibland hela berg, för oss som inte är några proffs på digitala medier. Därför har arbetet tagit längre tid än vad det tar att anordna en ”vanlig” Världsdag. Vi har även lärt oss mycket nytt under resans gång.

I Malmö har Världsdagen för psykisk hälsa anordnats sedan 2008. De senare åren har arrangemanget med bokbord, föreläsningar och paneldebatter gått av stapeln på Gäddan på Malmö Universitet.

Temat i år kändes självklart för oss. Vi ville ta reda på vad som händer med människor när samhället stänger ner och man inte kan umgås på samma självklara sätt som man brukar.

Vi är smärtsamt medvetna om att vi genom att arrangera årets Världsdag digitalt, tyvärr utestänger den del av våra besökare som inte har tillgång till dator och internetuppkoppling. Utifrån detta hoppas vi att du kan hjälpa någon, som annars saknar möjlighet, att få tillgång till materialet.

Vi hoppas att vi kan vara åter på Gäddan nästa år, och att vi får möjlighet att träffa dig då.

Vänliga hälsningar,
Arrangörerna för Världsdagen för psykiskt hälsa i Malmö

I Malmö arrangeras Världsdagen för psykisk hälsa av Lokalt Forum i samarbete med Malmö stad, Malmö universitet, INM samt Psykiatri Malmö.

Om Världsdagen för psykisk hälsa

Malmö uppmärksammar årligen Världsdagen för psykisk hälsa med ett arrangemang som vänder sig till alla Malmöbor – men, särskilt till dig som har egen erfarenhet av psykisk ohälsa, erfarenhet som närstående eller möter personer med psykisk ohälsa i ditt arbete.

Världsdagen för psykisk hälsa infaller den 10 oktober varje år. Den instiftades av World Federation for Mental Health 1992 och är till för att skapa större medvetenhet och förståelse för psykisk hälsa och ohälsa.