Barn- och fritidsprogrammet

Vill du arbeta med att få andra människor att växa och utvecklas? Är du intresserad av hur vi människor samarbetar och kommunicerar? Vill du få kunskaper om hälsa, arbetsmiljö och träna dig i att möta andra utifrån deras förutsättningar och behov?

Då ska du titta närmare på barn- och fritidsprogrammet.

Din utbildning

Barn- och fritidsprogrammet passar dig som är intresserad av pedagogik, hälsa, samarbete och kommunikation och som gärna vill jobba inom pedagogiska och sociala yrken eller inom friskvårds- och fritidsbranschen.

Under utbildningen lär du dig allt du behöver för att på olika sätt kunna arbeta med barn, ungdomar och vuxna. Du lär dig om människors hälsa och levnadsvanor och om olika förutsättningar och möjligheter att utvecklas och förbättra sin hälsa.

Ditt första jobb

Många arbetsgivare söker med ljus och lykta efter välutbildade medarbetare. Det gäller även arbetsgivare inom friskvårdsbranschen och inom det pedagogiska och sociala området.

Beroende på vilken programinriktning du väljer kan du direkt efter gymnasiet börja jobba, till exempel som personlig assistent, barnskötare, elevassistent, personlig tränare eller väktare.

Utbildningen ger även en bra grund för vidare studier till förskollärare, fritidspedagog, lärare, hälsocoach och en rad andra yrken.

Här kan du läsa programmet

Pauliskolan

Inriktningar: Fritid och hälsa | Pedagogiskt och socialt arbete Mer om utbildningen på skolans webbplats.

Malmö Lärlingscenter

Inriktning: Pedagogiskt och socialt arbete Mer om utbildningen på skolans webbplats.

Din framtid

Arbetsgivarna upplever balanserad tillgång på barn- och fritidsutbildade, både nyutexaminerade och yrkeserfarna. Det betyder att det finns möjligheter till jobb, både nu och i framtiden men att det kan vara viss konkurrens om jobben.

Källa: Arbetskraftsbarometern 2021

”Jag vill utveckla mig hela tiden i det här yrket och skulle gärna vilja bli chef.”

När Mohamad Maddah skulle göra sitt gymnasieval så lyssnade han inåt. Som en väldigt social person var det viktig att få träffa många människor i jobbet. Därför sökte Mohamad till barn- och fritidsprogrammet med inriktning väktare.

Studenten tog han i juni 2022 men redan innan dess hade han säkrat sitt första jobb. Idag jobbar Mohamad i Lund, både som lärarvikarie på en grundskola och som väktare på väktarbolaget Avarn. I framtiden vill han bli chef, eller kanske polis.

Andra yrkesprogram som kanske passar dig

Naturbruk

Utbildningen finns på Malmö Lärlingscenter.

Vård och omsorg

Utbildningen finns på Universitetsholmens gymnasium och Malmö Lärlingscenter.

Kontaktinformation och länkar

sv