Vård- och omsorgsprogrammet

Tycker du om att hjälpa andra och vill du jobba med att göra just det? Vill du lära dig mer om människan i olika åldrar ur biologiska, psykologiska, sociala, kulturella och existentiella aspekter vid ohälsa och funktionsnedsättningar?

Då är vård- och omsorgsprogrammet något för dig!

Din utbildning

Vård- och omsorgsprogrammet passar dig som är intresserad av hälsofrågor och av andra människor. Under utbildningen får du lära dig allt du behöver veta för att kunna jobba inom hälso- och sjukvård, psykiatri, äldreomsorg eller med personer som har funktionsnedsättning.

Här får du lära dig om hälsa och ohälsa och om medicin, omvårdnad, pedagogik, funktionsnedsättning och psykologi. Du får kunskap om människors olika behov, hur livsstilen påverkar hälsan och hur du bemöter människor på ett professionellt sätt. Initiativtagande och kreativitet är viktiga egenskaper inom vårdyrken och därför tränar du även dessa förmågor under utbildningen.

Ditt första jobb

Efter examen är du undersköterska och kan se fram emot en ljus framtid. Som undersköterska kan du bland annat jobba på sjukhus, vårdcentraler, vårdboenden och särskilda boenden. Många arbetsgivare söker intensivt efter välutbildade undersköterskor och det finns därför mycket goda möjligheter att få ett intressant jobb. Kanske har du jobberbjudande redan innan du tagit studenten, det är inte ovanligt!

Utbildningen ger även en utmärkt grund för vidare studier till sjuksköterska, fysioterapeut, biomedicinsk analytiker och en rad andra yrken inom området.

Här kan du läsa programmet

Malmö Lärlingscenter

Mer om utbildningen på skolans webbplats.

Universitetsholmens gymnasium

Mer om utbildningen på skolans webbplats.

Din framtid

Arbetsgivarna har svårt att rekrytera undersköterskor, både nyutexaminerade och yrkeserfarna. Nästan 5 av 10 arbetsgivare rapporterar brist på undersköterskor och det betyder att det finns goda möjligheter till jobb, både nu och i framtiden.

Källa: Arbetskraftsbarometern 2021

"Vill du ha jobb efter gymnasiet rekommenderar jag verkligen ett yrkesprogram"

Att välja vård- och omsorgsprogrammet var självklart för Dana Rafati, hon visste att hon ville jobba med människor och inom vården. I juni 2020 tog hon studenten och sedan dess har det rullat på.

Efter ett års arbete på sjukhus är hon tillbaka i skolbänken för att nå nästa milstolpe i karriären – en sjuksköterskeexamen. Därefter väntar ytterligare mål och drömmar.

Andra yrkesprogram som kanske passar dig

Barn och fritid

Utbildningen finns på Pauliskolan och Malmö Lärlingscenter.

Hantverk

Utbildningen finns på Malmö Lärlingscenter.

Naturbruk

Utbildningen finns på Malmö Lärlingscenter.

Kontaktinformation och länkar

sv