Hantverksprogrammet

Vill du arbeta med händerna och få göra verklighet av dina och dina kunders idéer? Har du intresse för färg, form och design och är intresserad av att fördjupa dina kunskaper inom ett visst hantverk? Är du sugen på en framtid som frisör, florist, snickare eller inom något annat hantverksområde?

Då låter det som att hantverksprogrammet kan vara helt rätt för dig!

Din utbildning

Hantverksprogrammet passar dig som är kreativt lagd och som vill jobba praktiskt som frisör, florist, finsnickare, guldsmed eller med något annat hantverk. Du kan välja hantverk inom många olika branscher och valet gör du redan när du söker till gymnasiet.

Under utbildningen lär du dig grunderna i ett yrke – från att planera, välja och hantera verktyg, material och tekniker – till att genomföra och utvärdera arbetet. Du får utveckla din känsla för färg, form och komposition och lära dig att använda olika tekniker.

Många hantverkare är egenföretagare och det kan du också bli. Under utbildningen läser du kurser i entreprenörskap och företagande, grundläggande ekonomi och marknadsföring. Du får också lära dig hur du bygger upp och behåller en kundkrets samt hur du kommunicerar med kunder, samarbetspartners och leverantörer.

Ditt första jobb

Efter examen kan du direkt börja jobba inom det område du studerat. Exempel på yrken inom de olika inriktningarna är inrednings- eller möbelsnickare, båtbyggare, frisör och barberare, florist, stylist, keramiker, sotare och guldsmed.

Många får in en fot i branschen genom sin praktikplats medan andra söker sig vidare till andra företag eller väljer att starta eget. Som frisör är det till exempel vanligt att vara egenföretagare men samtidigt dela lokal med andra frisörer.

Här kan du läsa programmet

Malmö Lärlingscenter

Inriktningar: Finsnickeri | Florist | Frisör, barberare och hår- och makeupstylist | Övriga hantverk Mer om utbildningen på skolans webbplats.

Din framtid

Som hantverkare blir du aldrig fullärd eftersom trender, tekniker och material ständigt utvecklas. Det gör att du kan se fram emot ett spännande och kreativt yrkesliv där du får lära dig nya saker och hjälpa människor att förverkliga sina drömmar och idéer.

Det finns alltid behov av duktiga hantverkare och för dig som satsar helhjärtat ser framtiden ljus ut, inte minst eftersom många hantverkare närmar sig pensionsåldern. Du har också goda förutsättningar att jobba utomlands eller driva eget företag.

"Det bästa med mitt jobb är att jag får jobba med något som jag verkligen tycker om"

Josefine Billgren har läst hantverksprogrammet med inriktning frisör, barberare och hår- och makeupstylist och tog studenten i juni 2022. Att göra gymnasievalet var inte särskilt svårt för Josefine, hon har drömt om att bli frisör sedan hon var liten.

Idag jobbar hon på en salong i Malmö och Lund och siktar på att uppfylla fler drömmar i framtiden.

Andra yrkesprogram som kanske passar dig

Naturbruk

Utbildningen finns på Malmö Lärlingscenter.

Restaurang och livsmedel

Utbildningen finns på Malmö Restaurangskola och Malmö Lärlingscenter.

Vård och omsorg

Utbildningen finns på Universitetsholmens gymnasium och Malmö Lärlingscenter.

Kontaktinformation och länkar

sv