Malmö stad
En elev på restaurang- och livsmedelsprogrammet och en lärare arbetar i restaurangkök.
En elev och en lärare arbetar i restaurangkök.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Är du kreativ och gillar att samarbeta med andra? Vill du lära dig mer om mat och dryck och vara med och driva restaurang och konditori på skoltid? Drömmer du om att kunna jobba i hela världen och ha ett riktigt roligt och omväxlande jobb?

Då är restaurang- och livsmedelsprogrammet helt rätt för dig!

Din utbildning

Restaurang- och livsmedelsprogrammet passar dig som tycker om att laga mat och som vill jobba inom restaurang, bageri eller med att skapa nya mat- och dryckesvaror. Du är intresserad av hur man producerar och hanterar livsmedel och hur man driver en verksamhet.

Under utbildningen lär du dig bland annat traditionella och moderna matlagningstekniker och om livsmedelsproduktion, näringslära och servering. Du studerar ekonomi, planering och organisation och även kurser i entreprenörskap och företagande – ovärderliga kunskaper om du en dag vill starta ett eget företag.

Ditt första jobb

Restaurang- och livsmedelsbranschen är en av de snabbast växande i Sverige, inte minst i Öresundsregionen. Arbetsgivarna skriker efter välutbildade kockar, bagare, konditorer, bartendrar och serveringspersonal och det är mycket troligt att du har ett eller flera jobberbjudanden redan innan du har tagit studenten.

Utbildningen ger även en mycket bra grund om du vill läsa vidare till andra yrken inom området, både i Sverige och utomlands. Kanske kan gastronom, dietist eller sommelier vara en framtida karriär för dig?

Här kan du läsa programmet

Malmö Restaurangskola

Inriktningar: Bageri och konditori | Kök och servering Mer om utbildningen på skolans webbplats.

Framtida karriär

Du får en praktisk utbildning där du lär dig hantverket med mat, bakverk och livsmedelsproduktion. Du lär dig också om service, kundbemötande, ekonomi och företagande. Efter utbildningen kan du, beroende på programinriktning, jobba som bagare, konditor, kock, servitör och servitris.

Vidare studier inom området kan leda till yrken som exempelvis kock, sommelier eller arbete med livsmedelsutveckling.

Läs mer om yrken och möjligheter på Utbildningsguiden.

Tidigare elev Ida står med armarna i kors i ett kök. I bakgrunden skymtar en modell av bokstaven Y.

”Jag är stolt över att jag vågade följa mina drömmar”

För fem år sedan tog Ida Rosengren studenten från restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri och konditori. Sedan dess har hon hunnit jobba på flera olika arbetsplatser.

Idag vidareutbildar hon sig på en yrkeshögskola och drömmen är att jobba med ledarskap och arbetsmiljöfrågor för att skapa en positiv förändring inom restaurangbranschen.

Andra yrkesprogram som kanske passar

Finsnickeriutbildningen

Utbildningen finns på Universitetsholmens gymnasium.

Försäljning och service

Utbildningen finns på Malmö Citadellsgymnasium, Malmö Idrottsgymnasium och Universitetsholmens gymnasium.

Hotell och turism

Utbildningen finns på Malmö Borgarskola och Universitetsholmens gymnasium.

Kontaktinformation och länkar

sv