Restaurang- och livsmedelsprogrammet passar dig som tycker om att laga mat och som vill jobba inom restaurang, bageri eller med att skapa nya mat- och dryckesvaror. Du är intresserad av hur man producerar och hanterar livsmedel och hur man driver en verksamhet.
Under utbildningen lär du dig bland annat traditionella och moderna matlagningstekniker och om livsmedelsproduktion, näringslära och servering. Du studerar ekonomi, planering och organisation och även kurser i entreprenörskap och företagande – ovärderliga kunskaper om du en dag vill starta ett eget företag.
Restaurang- och livsmedelsbranschen är en av de snabbast växande i Sverige, inte minst i Öresundsregionen. Arbetsgivarna skriker efter välutbildade kockar, bagare, konditorer, bartendrar och serveringspersonal och det är mycket troligt att du har ett eller flera jobberbjudanden redan innan du har tagit studenten.
Utbildningen ger även en mycket bra grund om du vill läsa vidare till andra yrken inom området, både i Sverige och utomlands. Kanske kan gastronom, dietist eller sommelier vara en framtida karriär för dig?
Över 80 procent av arbetsgivarna inom branschen rapporterar att det är stor brist på både nyutexaminerade och yrkeserfarna inom restaurang- och livsmedelsbranschen. Möjligheterna att få jobb är stora, både nu och i framtiden.
Källa: Arbetskraftsbarometern 2021
För fem år sedan tog Ida Rosengren studenten från restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri och konditori. Sedan dess har hon hunnit jobba på flera olika arbetsplatser.
Idag vidareutbildar hon sig på en yrkeshögskola och drömmen är att jobba med ledarskap och arbetsmiljöfrågor för att skapa en positiv förändring inom restaurangbranschen.
Utbildningen finns på Malmö Lärlingscenter.
Utbildningen finns på Malmö Borgarskola, Malmö Citadellsgymnasium, Malmö Idrottsgymnasium och Malmö Lärlingscenter.