Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Är du kreativ och gillar att samarbeta med andra? Vill du lära dig mer om mat och dryck och vara med och driva restaurang och konditori på skoltid? Drömmer du om att kunna jobba i hela världen och ha ett riktigt roligt och omväxlande jobb?

Då är restaurang- och livsmedelsprogrammet helt rätt för dig!

Din utbildning

Restaurang- och livsmedelsprogrammet passar dig som tycker om att laga mat och som vill jobba inom restaurang, bageri eller med att skapa nya mat- och dryckesvaror. Du är intresserad av hur man producerar och hanterar livsmedel och hur man driver en verksamhet.

Under utbildningen lär du dig bland annat traditionella och moderna matlagningstekniker och om livsmedelsproduktion, näringslära och servering. Du studerar ekonomi, planering och organisation och även kurser i entreprenörskap och företagande – ovärderliga kunskaper om du en dag vill starta ett eget företag.

Ditt första jobb

Restaurang- och livsmedelsbranschen är en av de snabbast växande i Sverige, inte minst i Öresundsregionen. Arbetsgivarna skriker efter välutbildade kockar, bagare, konditorer, bartendrar och serveringspersonal och det är mycket troligt att du har ett eller flera jobberbjudanden redan innan du har tagit studenten.

Utbildningen ger även en mycket bra grund om du vill läsa vidare till andra yrken inom området, både i Sverige och utomlands. Kanske kan gastronom, dietist eller sommelier vara en framtida karriär för dig?

Här kan du läsa programmet

Malmö Restaurangskola

Inriktningar: Bageri och konditori | Kök och servering Mer om utbildningen på skolans webbplats.

Malmö Lärlingscenter

Inriktningar: Bageri och konditori | Kök och servering Mer om utbildningen på skolans webbplats.

Din framtid

Över 80 procent av arbetsgivarna inom branschen rapporterar att det är stor brist på både nyutexaminerade och yrkeserfarna inom restaurang- och livsmedelsbranschen. Möjligheterna att få jobb är stora, både nu och i framtiden.

Källa: Arbetskraftsbarometern 2021

”Jag är stolt över att jag vågade följa mina drömmar”

För fem år sedan tog Ida Rosengren studenten från restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri och konditori. Sedan dess har hon hunnit jobba på flera olika arbetsplatser.

Idag vidareutbildar hon sig på en yrkeshögskola och drömmen är att jobba med ledarskap och arbetsmiljöfrågor för att skapa en positiv förändring inom restaurangbranschen.

Andra yrkesprogram som kanske passar dig

Hantverk

Utbildningen finns på Malmö Lärlingscenter.

Försäljning och service

Utbildningen finns på Malmö Borgarskola, Malmö Citadellsgymnasium, Malmö Idrottsgymnasium och Malmö Lärlingscenter.

Kontaktinformation och länkar

sv