Hotell- och turismprogrammet

Vill du jobba med att skapa positiva upplevelser för andra människor och i en miljö där det händer mycket omkring dig? Är du intresserad av språk, andra kulturer och resor och ser din framtid inom hotell, konferens eller turism? Vill du få kunskaper om kommunikation, företagande, kundservice och hur det är att jobba internationellt?

Då ska du titta närmare på hotell- och turismprogrammet.

Din utbildning

Hotell- och turismprogrammet passar dig som är intresserad av att jobba med och för andra människor och som kan se dig själv inom turism, besöksnäring eller hotell- och konferensverksamhet.

Under utbildningen får du lära dig om service och bemötande, kommunikation, marknadsföring, företagande, språk och olika resmål. Du läser kurser i entreprenörskap och får träna dig i att ta initiativ och ansvar och att omsätta idéer till handling. Att kunna planera, organisera och leda är viktigt i branschen och dessa kunskaper lär du dig på hotell- och turismprogrammet. Dessutom studerar du ekonomi, hållbar utveckling och människors behov, traditioner och kultur – allt för att kunna skapa upplevelser av högsta klass.

Ditt första jobb

Företag inom hotell- och besöksnäringen letar intensivt efter välutbildade medarbetare och det finns goda möjligheter till jobb – både direkt efter gymnasiet och i framtiden. Efter examen från hotell- och turismprogrammet är hela världen din arbetsmarknad och det finns många spännande vägar att välja mellan. Du kan till exempel jobba som reseledare, konferensbokare, hotellreceptionist eller på en resebyrå.

Utbildningen ger även en bra grund för dig som vill starta eget, studera vidare eller jobba utomlands.

Här kan du läsa programmet

Malmö Borgarskola

Mer om utbildningen på skolans webbplats.

Malmö Lärlingscenter

Mer om utbildningen på skolans webbplats.

Din framtid

Rese- och upplevelsebranschen utvecklas ständigt och är en av världens snabbast växande. Den starka tillväxten och utvecklingstakten innebär att det kommer att finnas många möjligheter för dig som vill ha ett utvecklande, varierande och spännande yrkesliv.

Rekryteringsbehovet är stort och det finns goda möjligheter till jobb både i Sverige och utomlands.

”Att välja ett yrkesprogram betyder oftast att du är garanterad ett jobb direkt efter studenten!”

Vid 19 års ålder har Mikaela Virc redan haft fem olika jobb inom service. Men så är hon också ett utbildat serviceproffs!

I juni 2022 tog Mikaela studenten från hotell- och turismprogrammet på Malmö Borgarskola och nu har hon flyttat till Schweiz för att plugga på en av världens bästa skolor i branschen – Swiss Hotel Management School.

Andra yrkesprogram som kanske passar dig

Försäljning och service

Utbildningen finns på Malmö Borgarskola, Malmö Citadellsgymnasium, Malmö Idrottsgymnasium och Malmö Lärlingscenter.

Restaurang och livsmedel

Utbildningen finns på Malmö Restaurangskola och Malmö Lärlingscenter.

Kontaktinformation och länkar

sv