Arkitekturstaden Malmö
Arkitekturstaden Malmö är stadens arkitekturprogram som antogs av Kommunfullmäktige 2018. Det är vägledande och styr inriktningen för hur Malmö stad arbetar med formandet av den byggda miljön.
Mer malmöitisk arkitektur
Nu finns Mer malmöitisk arkitektur – ett konkretiserande tillägg till Arkitekturstaden Malmö. Det ska fungera som en vägledning för dig som deltar i stadens utveckling och förtätning. Fram till 15 september är dokumentet ute på samråd, och vi ser fram emot feedback och dialog för att utveckla innehållet gemensamt med alla som bidrar till att skapa Malmös framtid.
Arkitekturprogrammet beskriver ambitionerna för hur Malmös arkitektoniska kvaliteter ska bevaras, stärkas och utvecklas. Nio teser fungerar som målsättningar för hur förändringar i den byggda miljön ska tillföra värden och bidra till att Malmö blir en nära, tät, grön och blandad stad.
Målet är att skapa livsmiljöer av god kvalitet, som bidrar till hälsa och välbefinnande, i alla delar av Malmö. Här ryms både enklare arkitektur och sådan av exceptionell kvalitet.
Vägleder och inbjuder till dialog
Arkitekturstaden Malmö är vägledande i Malmö stads arbete med till exempel projektutveckling och beslut i frågor som rör det offentliga byggandet och förvaltningen, detaljplanering och bygglov.
Med Arkitekturstaden Malmö vill Malmö stad också bjuda in stadsbyggandets aktörer till dialog om olika byggprojekt. Nio teser fungerar som ett verktyg för att identifiera hur varje byggprojekt kan tillföra värden som såväl Malmöborna, samhället och byggaktören kan ta del av.
Arkitekturen ska:
- tillföra värden till alla människor i Malmö
- främja livet i stadens rum
- vara inbjudande och tillgänglig
- stärka Malmös särart
- gestaltas i relation till sin omgivning
- ge sinnliga upplevelser
- bidra till Malmös miljömässiga hållbarhet
- kunna utvecklas över tid
- åldras med skönhet och värdighet

Med nio teser formuleras Malmö stads ambitioner för hur Arkitekturstaden Malmö ska byggas.
Sidan senast uppdaterad: