Naturreservat Limhamns kalkbrott är en unik plats i Malmö som har präglas av sin industrihistoria och förhistoriska natur. För att kunna besöka kalkbrottet måste du boka in dig på en av våra guidade turer.
För ca 65 miljoner år sedan var platsen ett subtropiskt hav med ett rikt djurliv. Kalk bildades av döda djurs skelett och den blev sedan en värdefull tillgång för industrin på platsen. Idag är kalkbrottet ett naturreservat med ett rikt djur- och naturliv med mängder av olika arter, varav många ovanliga.
Nu flyttar guidningarna i Limhamns kalkbrott till Vilda Malmö där guidningar och tips för Malmös andra naturreservat och naturområden ligger. Kanske upptäcker du något nytt område att besöka!
Det går att boka en egen guide mot en kostnad. En guide kan ta upp till 20 personer, är man fler så får man boka fler guider.
Ingången till Limhamns Kalkbrott nås med både kollektivtrafik och egen bil. Mötesplats för guidade turer är vid grindarna med adress Kalkbrottsgatan 114.
Limhamns kalkbrott har ett rikt naturliv med över 2000 olika djur- och växtarter. Detta trots att platsen har använts för industriell kalkbrytning i mer än 100 år - från mitten på 1800-talet fram till 1990-talet, men i den speciella och kalkrika miljön trivs sällsynta djur och växter.
Dagbrottet invigdes år 1866, men kalkbrytning hade förekommit i Limhamn ändå sedan 1600-talet när man tillverkade murbruk och puts. Kalkbrottet har under sin 130 år långa historia drivits av en rad olika bolag, såsom Annetorps kalkbruk, Förenade Kalkbrotten, Skånska Cement och Scancem.
Sedan 2011 är Limhamns kalkbrott ett naturreservat, förvaltat av Malmö stad. Dess främsta syften är att bevara platsen unika biologiska, geologiska och kulturhistoriska värden.