Josefin Beischer och Viktoria Ringqvist tar öppna förskolan till Krokbäcksparken i sommar. Foto: Christine Eskilsson

Här kommer öppna förskolan på hjul

Sommaren 2020 testar Malmö stad ett nytt grepp: Öppna förskolan på hjul.

Varje vardag med fint väder trampar pedagogerna Viktoria och Josefin till Krokbäcksparken för att låta de minsta barnen leka, lära och uppleva vad stadens förskolor kan erbjuda.

Klossar, papper, lera, färger, böcker, gitarr och rytmägg – ja, allt som behövs för att bedriva pedagogisk, spännande och rolig utomhusverksamhet kommer pedagogerna att packa ner i två lådcyklar. Sedan bär det av till Kroksbäcksparken, dit barn och deras familjer är välkomna att delta.

Varje vardag i sommar, så länge vädret tillåter, kommer Viktoria och Josefin att återkomma till parken på sina lådcyklar för att bedriva öppen förskola för barn upp till 6 år. Premiärturen blir den 22 juni, och öppettiderna cirka 9.30-15. Vad som händer på plats anpassas efter vilka familjer som dyker upp och vad de har lust att göra.

– Under våren har flera av våra öppna förskolor tillbringat mer tid utomhus än vanligt, för att minska risken för smittspridning. Det har blivit väldigt populärt bland barnfamiljer i Malmö. Nu testar vi denna mobila variant, säger Christine Eskilsson som ansvarar för verksamheten tillsammans med Anna Friggestad, båda biträdande förskolechefer i Malmö stad.

Flerspråkiga lotsar deltar

Öppna förskolan på hjul kommer att bemannas av två personer. Därutöver kommer två lotsar från Yalla-trappan att delta för att lättare kunna ta emot föräldrar och barn som pratar arabiska, somaliska eller dari.

Ett av syftena med öppna förskolan är att visa vad förskolan kan erbjuda i form av pedagogisk verksamhet, dagliga rutiner och sociala möten. Förhoppningen är att sommarens projekt ska leda till att fler vårdnadshavare får upp ögonen för fördelarna med förskolan och anmäler sina barn dit.

Viktigt att hålla avstånd

En viktig uppgift för medarbetarna blir att se till så att projektet kan genomföras tryggt och säkert. Alla besökare som deltar måste vara friska, det är viktigt att alla håller avstånd och det kommer att finnas handsprit på plats.

– Kommer många besökare samtidigt så löser vi det, exempelvis genom att dela upp oss i mindre grupper som leker, sjunger eller läser, säger Anna Friggestad.