$left
$middle

Invigning av nytt ljudverk utanför Rosengårdsbiblioteket

Den 13 augusti klockan 13 spelas ljudverket De som sår i Malmö för första gången. Ljudverket, av regissören Saga Gärde och poeten Athena Farrokhzad tar avstamp i Navets odlingsområde intill tågspåren i södra Rosengård och handlar om odlingens konst, om att bryta upp och att slå rot igen på en ny plats.

I verket De som sår möter vi Ćamila Bahktic och hör henne berätta om hur hon en gång odlade en stor trädgård i staden Šipovo. Men när kriget bryter ut förstörs trädgården och familjen tvingas fly. Väl i Sverige börjar Ćamila återigen odla när hon får överta en kolonilott vid tågspåren i Rosengård. Platsen har kommit att få stor betydelse för henne och är också en social mötesplats för många andra boende i området. I verket De som sår uppmärksammar Saga Gärde och Athena Farrokhzad berättelser från området. Ćamilas berättelse om att odla och slå rot vävs samman med Athena Farrokhzads dikt som ställer frågan, vad är det som ska växa här?

– I samband med att man bygger om staden vill vi visa på betydelsen av platser som odlingslotterna i ett större perspektiv, Det är många som mår bra av den sociala kontinuitet och de odlingsutmaningar platsen erbjuder, säger Saga Gärde.

Ljudverket är en del av regeringssatsningen Konst händer där Statens konstråd producerat offentlig konst med fokus på miljonprogramsområden. I Malmö stad finns tre verk som producerats inom ramen för projektet, filmen HUR på Holma, Jaguars can’t be heard, and yet they sing i Lindängen och på torsdag invigs alltså det tredje och sista verket i satsningen i Rosengård.

 – Projektet Konst händer och samarbetet med Statens Konstråd har bidragit till spännande konst i flera delar av staden och nu är vi mycket glada att inviga De som sår utanför Rosengårdsbiblioteket. Biblioteket, liksom odlingslotten i verket, är viktiga mötesplatser i staden där många malmöbor möts. När Rosengård växer och biblioteket byggs ut är vi stolta över att konsten får ta plats i stadsrummet, säger kulturnämndens ordförande Frida Trollmyr.

Verket De som sår är cirka 15 minuter långt och placerat vid bänkarna utanför Rosengårdsbiblioteket där det kommer spelas fyra gånger per dygn.

sv
sv