$left
$middle

Efterlängtad skolstart på plats för eleverna

Efter att ha varit stängda i fem månader tog Malmö stads gymnasieskolor åter emot elever på tisdagen. Det handlar om runt 6 700 elever som återvänder.

En hel rad insatser görs för att minska risken för smittspridning i skolornas lokaler. På Malmö Borgarskola finns flera handspritsstationer, städningen har utökats och plexiglas har satts upp vid vaktmästeriet, it-avdelningen samt hos skolsköterskan.

På golven finns markeringar som tydligt visar att det är högertrafik som råder i korridorerna. Elever uppmanas att gå ut på sina raster och såklart att hålla avstånd och tvätta händerna.

Alla Malmö stads gymnasieskolor har jobbat aktivt med insatser som ska minska risken för smittspridning. Det ser däremot något olika ut på skolorna eftersom förutsättningarna skiljer sig åt.

Borgarskolans rektor Martin Roth och sektionschef Mateo Mandic berättar att det har varit mycket att tänka på och att det krävt en noggrann planering. En utmaning har varit att minimera risken för trängsel i anslutning till matsalen. Ett kösystem har tagits fram.

– Sedan har vi fått på plats en extra serveringslinje och vi har en ingång och en utgång till matsalen, förklarar Mateo Madic.

Sedan tidigare är både skolstart och raster utspridda. Idrotten förläggs utomhus fram till vintern.

– Vi har även särat på bänkarna i klassrummen, säger Martin Roth.

Korridorerna myllrar av liv. Det är upprop för 1 367 elever. Det är varmt. Bland eleverna går det att skönja både en glädje, men också en liten nervositet hos många. Främst bland dem som gör sin första dag på gymnasiet. För resterande är det många kära återseenden.

– Det känns bra att vara tillbaka. Framförallt att kunna gå någon annanstans och få rutiner igen. Sedan är såklart kompisarna en viktig del. Den sociala interaktionen är jätteviktig, säger Walaa Souilkat som ska börja i årskurs 2.

Hon säger att hon inte är orolig för coronaviruset.

– Åtgärderna som skolan gjort är bra. Det är så bra som det går, säger hon.

sv
sv