Kunskapen om allergener måste bli bättre

Under våren 2020 har miljöförvaltningens livsmedelskontroll gjort kontroller på 141 restauranger och caféer i Malmö för att se hur kunskapen om livsmedel, allergener och livsmedelsallergier ser ut. Det visar sig att fler behöver veta mer om allergener och allergier.

Miljöförvaltningens livsmedelskontroll ville se hur restauranger och caféer uppfyller de krav som finns i EU:s informationsförordning som kom år 2014 och som innebär att kunden har rätt att få information om de allergener som ingår i maträtter som serveras. Syftet var också att kontrollera att personer med livsmedelsallergi serveras säkra livsmedel på matställen i Malmö.


Vanligt med allergi mot livsmedel


I Sverige har cirka 15 procent av befolkningen någon form av allergi eller överkänslighet mot mat. För allergiska personer är det väldigt viktigt att få rätt information om matens innehåll för att kunna göra medvetna val när de är på café eller restaurang. Sättet som restaurangen informerar gästen om allergener kan variera, allergenerna kan finnas preciserade i menyn, personalen kan informera om allergener muntligen, eller via en läsplatta.
Livsmedelskontrollen i Malmö kontrollerar kontinuerligt att specialkost för barn och unga i skola och förskola fungerar, men nu gjordes en samlad kontroll av 114 restauranger och caféer. Vid varje ställe kontrollerades upp till tre rätter, sammanlagt granskades 413 maträtter. Av de 141 kontrollerade verksamheterna sattes avvikelse på information om allergener på 53 procent. En analys av resultatet gav insikt om att flest avvikelser gällde att personalen missat att deras maträtter innehöll allergenerna sojaböna, mjölk och senap.

De 14 allergenerna som är vanligast

De allergener som livsmedelsverksamheterna är skyldiga att informera om är de 14 allergener som finns med i informationsförordningen. Det finns långt fler allergener än dessa, men dessa 14 allergener speglar de vanligaste allergierna hos européer, vilket ligger till grund för listan:

• Spannmål som innehåller gluten, det vill säga vete, råg, korn, havre eller hybridiserade sorter
• Kräftdjur
• Ägg
• Fisk
• Jordnötter
• Sojabönor
• Mjölk, inklusive laktos
• Nötter och mandel
• Selleri
• Senap
• Sesamfrö
• Svaveldioxid och sulfit i koncentrationer totalt överstigande 10 mg/kg
• Lupin
• Blötdjur.

Har du misstanke om att du fått en allergireaktion av mat som du serverats i Malmö kan du göra en anmälan om detta här på malmo.se. Miljöförvaltningen gör då en utredning om vad som hänt.

Läs rapporten om miljöförvaltningens kontroll av allergener på restauranger och caféer här (pdf, 2.3 MB)